Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Yazıcı Teknolojisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Yazıcı Teknolojisi"

Transkript

1 Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları Yazıcı Teknolojisi

2 Nokta Vuruşlu Yazıcılar (Dot Matrix Printer) Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar (Inkjet-Deskjet-BubleJet Printer) Lazer Yazıcılar (Laser Printer)

3 Nokta Vuruşlu Yazıcılar Nasıl Çalışır-1 Nokta vuruşlu yazıcılarda yazıcı kafası bir matris şeklinde dizilmiş küçük iğneciklerden (mikro çekiçlerden) oluşur. Yazıcı kafası bir adım motoru tarafından bir dişli kayış yardımıyla yatay olarak hareket ettirilerek istenilen konuma getirilir. Bilgisayardan gelen sinyale bağlı olarak kafanın içindeki elektro-mıknatıslar yardımıyla bu çekiçlerin bazıları öne çıkar, mürekkepli bir şerite ve arkasındaki kağıda baskı yapar (vurur).

4 Nokta Vuruşlu Yazıcılar Nasıl Çalışır-2 Yazıcı kafaları 9, 18 ya da 24 iğneli olabilir. İğne sayısı ne kadar fazla olursa bir karakter için kullanılan nokta sayısı o kadar fazla olur. Nokta vuruşlu yazıcılarda; Çözünürlük = 1 inç deki nokta sayısı = dpi (dot per inch) 72dpi-360dpi arasındadır. Hız = saniyedeki (basılan) karakter sayısı = c/s (character/second) 300cps 1066cps arasındadır. Baskı Boyutu = 80 kolon veya 136 kolon Satır yazıcılar da aynı teknolojiyi kullanır. Farklı olarak satır yazıcılarda bir satıra yazılacak tüm karakterlerin basılmasına ilk nokta satırından aynı anda başlanır ve her nokta satırı aynı anda basılarak bitirilir. Satır yazıcılar nokta vuruşlu yazıcılardan çok daha hızlıdır. Avantajları-Dezavantajları Karbon kopya yapabilirler. Sürekli form kullanılabilir. Seri port tan bağlanabilirler. Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür. Baskı hızı yavaştır. Yazı kalitesi düşüktür. Gürültülü çalışırlar. Yazıcı kafa ve mekanik aksamda zamanla aşınma meydana gelir.

5 Nokta Vuruşlu Yazıcıların Temel Parçaları Yazıcı Kafa (Printhead) Traktör Ünitesi (Tractor Unit) Kağıt Yol Göstericisi (Pull up Roller) Paralel Port Yazıcı şeritleri (Cartridge)

6 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Nasıl Çalışır-1 Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda da nokta vuruşlu yazıcılardaki gibi yazıcı kafa vardır. Burada kafa kağıda değmez sadece mürekkep püskürtür. Kafa bir adım motoru ile sağa sola hareket ettirilirken kağıt da merdaneler yardımıyla sağa sola doğru hareket ettirilir. Yazıcı kafası dikey olarak yerleştirilmiş birçok püskürtücü ucundan kağıda minik noktalar halinde özel bir mürekkep püskürtür. Mürekkebi kafadan ileri doğru püskürtmek için iki yöntem kullanılır. Isıl Kabarcık püskürtme (Thermal Buble Jet) yöntemi ve pieozo elektrik yöntemi.

7 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Nasıl Çalışır-2 Renkli baskı için üç renk ayrı ayrı aynı noktaya püskürtülerek diğer tonlar elde edilir. Siyah renk için üç rengin tümünü kullanmak gerekir ve tam siyah elde edilemez. Bu nedenle pek çok modelde siyah mürekkep için ayrı kafa bulunur. Bazı modellerde yazıcı kafa ile mürekkep kartuş birleşik ünite şeklindedir. (HP) Çözünürlük = 1 inç deki nokta sayısı = dpi (dot per inch) 4800dpi x 1200dpi arasındadır Hız = dakikadaki (basılan) sayfa sayısı = ppm (page per minute) 12 PPM 27 PPM arasındadır. Baskı Boyutu = A3, A4 Avantajları-Dezavantajları Sessiz çalışırlar. Renkli baskı yapabilirler. Baskı hızı yüksektir. Yazı ve grafik baskı kalitesi yüksektir. USB veya Firewire port dan bağlanabilirler. Kullandıkları mürekkep özel ve pahalıdır. Baskı kalitesi kullanılan kağıda göre değişebilir. Karbon kopya yapamazlar. Sayfa başına baskı maliyeti yüksektir.

8 Lazer Yazıcılar Nasıl Çalışır-1 Lazer yazıcılarda temel prensip lazer ışını yardımıyla belirli bir düzende işaretlenen toner tozlarının kağıt üzerine yapışarak baskıyı oluşturmasıdır. Yazıcı çalışmaya başladığında içinde bulunan silindir biçimli drum ünitesi elektrostatik olarak pozitif (+) yüklerle yüklenir. Basılacak veriye göre düzenlenmiş lazer ışını darbeleri yansıtıcı yüzeyden yansıyarak dönmekte olan Drum üstünde bazı noktaları negatif (-) yükle yükler. Bunlar kağıda basılacak olan verilerin aynadaki görüntüsü gibidir. Lazer ışınıyla negatif (-) yüklenen noktalar toner kutusunun önünden geçerken pozitif (+) yüklü toner parçaları bu negatif yüklenmiş noktalara yapışır.

9 Lazer Yazıcılar Nasıl Çalışır-2 Bu esnada kağıt yazıcının içine girmiştir ve bir şarj silindiri tarafından negatif (-) yükle yüklenmiştir. Drum ın dönmesiyle kağıt hizasına gelen toner parçacıkları negatif (-) yüklü kağıt tarafından kağıt üzerine çekilirler. Artık drum üstünde bulunan yazılar kağıt üstüne geçmiştir. Kağıt ısıtıcı silindir ve baskı silindirinden geçerek dışarı çıkar. Bu iki silindirin arasından geçerken toner parçacıkları erir ve kağıt üzerine iyice kalıcı olarak yapışırlar. Toner parçacıklarının erime sebebi içinde plastik madde olmasıdır. Bu esnada dönmekte olan drum bir silindir tarafından deşarj edilerek nötr hale getirilir. Drum artık yeni tur için hazır haldedir.

10 Lazer Yazıcı Teknolojisi-1 Lazer yazıcıdaki ısıtıcı silindir fusing veya fuser ünitesidir ve baskı için derece civarında bir ısı uygular. Renkli lazer yazıcılarda birden çok toner bulunur. Mavi kırmızı sarı ve siyah. Yazıcı her renk için ayrı işlem yaparak istenen renkteki baskıyı drum üzerinde oluşturur. Bazı lazer yazıcılar kağıda baskı için LED teknolojisini kullanır. LED yazıcılarda her inç başına LED sayısı sabittir. Bu nedenle LED yazıcılarda çözünürlük çok fazla değişemez. Lazer yazıcı sayfayı satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazar. Bir sayfayı bir defada yazmak için geniş bir bellek gerekir. Lazer yazıcıların grafik baskı dahil verimli çalışabilmesi için en az 4MB belleğe sahip olması gerekir.

11 Lazer Yazıcı Teknolojisi-2 Çözünürlük = 1 inç deki nokta sayısı = dpi (dot per inch) 1200dpi Hız = dakikada basılan sayfa sayısı = ppm (page per minute) 12ppm 43ppm arasında İlk sayfa baskı hızı = sn 8sn 10sn Avantajları-Dezavantajları Hızlıdır. Sessizdir. Yüksek baskı kalitesine sahiptir. Renkli baskı yapabilir. Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür. Paralel, USB, Firewire veya Network Port undan bağlanabilir. Karbon kopya yapamazlar. Sürekli forma baskı yapamazlar.

12 Yazıcı Teknolojisi-1 PCL, Postscript, GDI Tüm yazıcılarda yazıcının kontrol kartı ile PC arasındaki veri aktarımı Printer Language adı verilen sayfa düzenleme dili ile sağlanır. Her yazıcı bu dillerden en az birini kullanarak veriyi işler. Yazıcının hangi çözünürlükte hangi fontu kullanarak baskı yapacağı sayfa düzenleme dili tarafından iletilen verinin içindedir. Printer Command Language (PCL) dili HP tarafından geliştirilmiştir. Postscript dilini Adobe geliştirmiştir. Graphical Device Inerface (GDI) ise Windows için geliştirilmiştir. Bunların dışında kullanılan diğer bir dil Host-based Printing System = Ana bilgisayardan baskı sistemi dir. Bu sistemde yazıcı baskı için PC nin işlemci ve belleğini kullanır. PC tarafından gelen komut hemen işlenir (baskıyı durdurma v.s.). Uzaktan baskı erişimi gerektirmeyen, çoklu değil kişisel kullanımlar için bu sistemle çalışan yazıcılar tercih edilir.

13 Yazıcı Teknolojisi-2 SPP, EPP, ECP, IEEE 1284 Yazıcı ile PC arasındaki bağlantı paralel, seri, usb, firewire gibi değişik portlardan uygun kablo ile sağlanabilir. Yazıcının paralel portu SPP, EPP, ECP, IEEE 1284 standartlarından en az birini destekler. SPP Standart Paralel Port: Çift yönlü (bi-directional) veri iletişimine olanak sağlar. EPP Enhanced Paralel Port: Saniyede daha fazla verinin transferine olanak sağlar. Daha çok yedekleme ünitelerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. ECP Extended Capabilities Port: HP ve Microsoft tarafından EPP nin yazıcılara özel geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. IEEE 1284: ECP ve EPP port özelliklerinin biraraya getirilmesi ile oluşturuldu.

14 Arıza Tespit-1 Nokta Vuruşlu Yazıcılar Yazıcı hazır fakat gönderilen yazıyı yazmıyor: -Test sayfası dökümü düzgün alınabiliyor mu kontrol edin -Yazıcı kablosunu kontrol edin. Paralel kablo yazıcı ile uyumlu olmayabilir veya içinde kopuk uçlar olabilir. -Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. -Yazıcıyı kapatıp yeniden açın ve yazdırmayı deneyin. -Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. -Bağlantı noktası LPT veya COMx olarak doğru seçilmiş mi? -PC nin LPT veya COMx portunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. -PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. USB Kablo Yazıcı hazır konuma geçmiyor alarm veriyor: Yazıcıların kullanım kılavuzlarında alarm ışıklarının hangi durumlarda hangi renkte yandığı açıklanmıştır. Alarm ışığı yanıyorsa; - Kağıt doğru yüklenmemiş veya takılı kalmış olabilir. - Yazıcı şeridi deforme olmuş, sıkışmış, kopmuş olabilir. - Yazıcı kafa arızalanmış olabilir. - Yazıcı kafa hareket düzeneği arızalanmış olabilir. - Diğer mekanik aksamda arıza olabilir. Paralel Kablo

15 Arıza Tespit-2 Nokta Vuruşlu Yazıcılar Yazıcı yazıyor fakat baskı düzgün değil, karakterler bozuk: - Test dökümünde karakterler eksik basılıyor ise yazıcı kafa arızalıdır. - Test dökümünde anlaşılmaz saçma karakterler basıyor ise eprom arızalıdır. Test baskısı düzgün ise; - Yazıcı kablosunu kontrol edin. Paralel kablo yazıcı ile uyumlu olmayabilir veya içinde kopuk uçlar olabilir. - Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. - Yazıcıyı kapatıp yeniden açın ve yazdırmayı deneyin. - Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. - Bağlantı noktası LPT veya COMx olarak doğru seçilmiş mi kontrol edin. - PC nin LPT veya COMx portunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin???? - PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. Yazıcı kağıt almıyor veya kağıt sıkıştırıyor: - Kullanılan kağıdın tipine göre yazıcıyı tek kağıt veya sürekli form seçme konumuna getirin. - Otomatik kağıt besleme tuşları yerine el ile kağıt beslemeyi deneyin. Tuşlar çalışmıyor ise ön panel veya anakart arızalı olabilir.

16 Arıza Tespit-3 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Yazıcı hazır fakat gönderilen yazıyı yazmıyor: - Test sayfası dökümü düzgün alınabiliyor mu kontrol edin. - Yazıcı kablosunu kontrol edin. Kablo yazıcı ile uyumlu olmayabilir veya kablo içinde kopuk uçlar olabilir. - Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. - Yazıcıyı kapatıp yeniden açın ve yazdırmayı deneyin. - Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. - PC nin LPT veya USB portunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Yazıcı için USB 2.0 gerekli olabilir. - PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. Yazıcı hazır konuma geçmiyor alarm veriyor. Kullanım kılavuzlarında alarm ışıklarının hangi durumlarda hangi renkte yandığı açıklanmıştır. Alarm ışığı yanıyorsa; - Kağıt doğru yüklenmemiş veya takılı kalmış olabilir. - Kartuş yerinde yok, bitmiş veya bozulmuş olabilir. - Yazıcı kapağı açıldığında kafa ortaya doğru hareket etmiyorsa mekanik veya elektronik aksamda arıza olabilir.

17 Arıza Tespit-4 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Yazıcı yazıyor fakat kağıda baskı çıkmıyor veya bozuk çıkıyor: - Test sayfası dökümünde renkler ve karakterler bozuk ise yazıcı kafa ve/veya kartuş arızalı olabilir. - Kartuş boşalmış veya kurumuş olabilir. - Tekrar dolum yapılmış bir kartuş ise kanallar tıkanmış olabilir. - Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. - Yazıcıyı kapatıp yeniden açın ve yazdırmayı deneyin. - Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. - PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. Yazıcı kağıt almıyor veya kağıt sıkıştırıyor: -Kağıt tepsisi yerine oturmamış olabilir. -Tepsi içinde kağıtlar düzgün yerleştirilmemiştir. - Kartuş yerinde yoktur. -Yazıcı kapağı açıldığında kafa ortaya doğru hareket etmiyorsa mekanik veya elektronik aksamda arıza olabilir.

18 Arıza Tespit-5 Lazer Yazıcılar Yazıcı hazır fakat gönderilen yazıyı yazmıyor: - Test sayfası dökümü düzgün alınabiliyor mu kontrol edin. - Yazıcı kablosunu kontrol edin. Kablo yazıcı ile uyumlu olmayabilir veya kablo içinde kopuk uçlar olabilir. - Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. - Yazıcıyı kapatıp yeniden açın ve yazdırmayı deneyin. - Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. - PC nin LPT veya USB portunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Yazıcı için USB 2.0 gerekli olabilir. - PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. Yazıcı hazır konuma geçmiyor LCD panelde hata kodu/mesajı çıkıyor: Ön panelinde LCD gösterge bulunan lazer yazıcılar hata anında bir hata mesajı veya hata kodu gösterirler. Bu kodların anlamı ve olası hata kaynağı yazıcı kitapçıklarında açıklanmıştır. - Toner bitmiş veya çok azalmış olabilir. (Cartridge Error) - İçeride kağıt sıkışmış olabilir. (Paper Jam) - Fusing ünitesi arızalı olabilir. - Ana Motor çalışmıyor olabilir.

19 Arıza Tespit-6 Lazer Yazıcılar Yazıcı yazıyor fakat kağıda baskı çıkmıyor veya bozuk çıkıyor: - Test sayfası dökümü düzgün alınabiliyor mu kontrol edin. - Toner bitmiş veya çok azalmış olabilir. - Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmış mı kontrol edin. - Yazıcı ekle ile yeni yazıcı ekleyin, sürücü dosyalarını yeniden yükleyin. - PC nin BIOS ayarlarından SPP,ECP,EPP ayarını değiştirin. Test Sayfası dökümü bozuk ise - Fusing ünitesi arızalı olabilir. - Toner arızalı olabilir. Kağıdın üzerinde siyah şerit halinde leke çıkıyor - Fusing ünitesi arızalı olabilir. Yazıcı henüz ısınma sürecinde iken hata veriyor. - Fusing ünitesi arızalı olabilir. Yazıcı kağıt almıyor veya birkaç kağıt birden alıyor: Yazıcı kağıt sıkıştırıyor:

20

21 Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları Yazıcı Teknolojisi Özlem Sezer Arif Kılıç Sorularınız için

TARAYICILAR VE YAZICILAR

TARAYICILAR VE YAZICILAR Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi TARAYICILAR VE YAZICILAR Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak

Detaylı

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Çıkış Birimleri Monitörler CRT Monitörler LCD Monitörler Gaz Plazma Monitörler Ekran

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Ofis Makineleri Elektrik Elektronik Teknolojisi Büro Makineleri Teknik Servisçiliği

DERS BİLGİ FORMU Ofis Makineleri Elektrik Elektronik Teknolojisi Büro Makineleri Teknik Servisçiliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki " C " ile " B " ışığı yanıyor ne yapmalıım?

1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki  C  ile  B  ışığı yanıyor ne yapmalıım? 1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki " C " ile " B " ışığı yanıyor ne yapmalıım? Çözüm : Canon MP250 MP252 MP 280 MP 282 MX300 MX 320 MX 360 MG 2150 MP 495 Marka ve model yazıcılar için

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ. HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner

BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ. HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner Ulusal ve uluslararası projelerde kullanılacak poster, afiş ve benzeri dökümanları kaliteli ve

Detaylı

27.10.2014 MONĐTÖRLER

27.10.2014 MONĐTÖRLER MONĐTÖRLER 46 47 Bilgisayarın kullanıcının yaptığı işlemleri görebilmesini sağlayan görsel parçasıdır. Monitörde hareketli ya da sabit resim olarak algılananlar aslında tek karelik resimlerdir. Bu tek

Detaylı

Toner kartuşunu çıkarın ve ambalaj malzemelerinin gerektiği gibi çıkarıldığından emin olun. Toner kartuşunu geri takın.

Toner kartuşunu çıkarın ve ambalaj malzemelerinin gerektiği gibi çıkarıldığından emin olun. Toner kartuşunu geri takın. Sayfa 1 / 12 Yazdırma kalitesi kılavuzu Yazdırma kalitesi sorunlarının çoğu, öngörülen ömrünün sonuna yaklaşmakta olan bir sarf veya bakım öğesinin değiştirilmesiyle çözümlenebilir. Yazıcı kontrol panelinde

Detaylı

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem Donanım CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem yaparlar. Güncel hızları GHz seviyeleri ile ifade

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ NOKTA VURUŞLU YAZICILARIN YAZMA TEKNOLOJİSİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

Kağıt, yüksek nem nedeniyle nem emmiş olabilir. Kağıdı kullanana kadar orijinal paketinde saklayın.

Kağıt, yüksek nem nedeniyle nem emmiş olabilir. Kağıdı kullanana kadar orijinal paketinde saklayın. Sayfa 1 / 10 Yazdırma kalitesi kılavuzu Yazdırma kalitesi sorunlarının çoğu, öngörülen ömrünün sonuna yaklaşmakta olan bir sarf veya bakım öğesinin değiştirilmesiyle çözümlenebilir. Yazıcı kontrol panelinde

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ NOKTA VURUŞLU YAZICILARIN YAZMA TEKNOLOJİSİ 523EO0034 Ankara,2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim

Detaylı

SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N. SAMSUNG SL-M4020ND Mono Lazer Yazıcı 40 Sayfa A4 Baskı Hızı,

SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N. SAMSUNG SL-M4020ND Mono Lazer Yazıcı 40 Sayfa A4 Baskı Hızı, 315.622.052 315.622.050 SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N RENKLİ LAZER DUBLEX, NETWORK AĞ YAZICI, Yazıcı üzerinde 3.500 sayfa (siyah,renkli) 33PPM, 384MB, 9600X600DPI, ÇOK FONKSİYONLU MONO LAZER DUBLEX

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sayı : / 005 Konu : Teklif Mektubu Hakkında Merkezimizin ihtiyacı olan aşağıda cins ve miktarları belirtilen malzemelere

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Daha Fazlasını İsteyin

Daha Fazlasını İsteyin Daha Fazlasını İsteyin Hızlı ve güvenilir mono lazer yazıcı serisi. İşiniz için en akıllı çözüm. YAZICI FOTOKOPİ TARAYICI FAKS KABLOSUZ AĞ www.brother.com.tr İşiniz için her dakikanın değerli olduğunun

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Ankara İli Kamu Hastaneleri Birliği 3 Nolu Genel Sekreterliği Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğt. ve Arşt Hst STOK TAKİP ONAY FORMU Sayfa No : 1 /1 Birim : BİLGİ İŞLEM

Detaylı

Eşsiz bir çözüm ürünleri yelpazesi

Eşsiz bir çözüm ürünleri yelpazesi Eşsiz bir çözüm ürünleri yelpazesi DOĞRU OLANI seçin Eşsiz bir baskı çözümleri yelpazesinin temel özelliklerini keşfedin. Renkli iletişiminizi hızlandırın ComColor X-Jet yazıcılarının çok yüksek düzeydeki

Detaylı

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK ÇEVRE BİRİMLERİ Giriş ve çıkış donanımları Giriş donanımları Çıkış donanımları Klayve fare Tarayıcı HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK Monitör(ekran) Yazıcı

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER Öğrenci Emre BAYRAK, Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

HP Color LaserJet CM1312 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu

HP Color LaserJet CM1312 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu HP Color LaserJet CM1312 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Telif hakkı yasalarının izin verdiği durumlar dışında,

Detaylı

İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın

İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer parçası haline geldi. Bu denli hayatımıza giren bilgisayarlar,

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad.

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Aygıtları Giriş aygıtları, İşlemci, Depolama aygıtları, Çıktı aygıtları, Çevresel aygıtlar

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 ÖĞRENME FAALĠYETĠ NOKTA VURUġLU (DOT MATRIX)YAZICILAR

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 ÖĞRENME FAALĠYETĠ NOKTA VURUġLU (DOT MATRIX)YAZICILAR ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 Nokta vuruģlu yazıcıyı sisteme tanıtabilecek ve bağlantısını yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Piyasada bulunan nokta vuruģlu yazıcı markalarını ve bunlara ait çeģitli

Detaylı

Makine. Kağıt Mürekke. Servis. rça Yedek P PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ

Makine. Kağıt Mürekke. Servis. rça Yedek P PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ Makine si Sarf eme z l a M Kağıt Mürekke p Servis rça a Yedek P İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI : Rodin E6080UV Baskı Gen. / Uzunluk : 800mm X 550mm : 700

Detaylı

Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar

Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar Aficio SP 3500SF/SP 3510SF Çok özellikli performans Aficio SP 3500SF/SP 3510SF siyah-beyaz A4 Çok İşlevli Yazıcılar (MFP'ler) size baskı, fotokopi, tarama ve faksta

Detaylı

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Hızlı Başvuru Kılavuzu M276

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Hızlı Başvuru Kılavuzu M276 LASERJET PRO 200 COLOR MFP Hızlı Başvuru Kılavuzu M276 Kopya kalitesini en iyi duruma getirme Aşağıdaki renk kalitesi ayarları kullanılabilir. Otomatik Seç: Kopyalama kalitesi sizin için önemli olmadığında

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 6 Renk kalitesi kılavuzu Renk Kalitesi kılavuzu, kullanıcıların renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamasına yardımcı olur.

Detaylı

KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN

KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN YAZICI (PRINTER) NEDİR? Bilgisayarda hazırladığınız yazı, hesap tablosu, resim ve benzeri içerikleri kâğıda dökmek amacıyla kullanılır. Bazı

Detaylı

Designjet Z6600 Yapım Yazıcısı Designjet Z6800 Foto Yapım Yazıcısı. Tanıtıcı Bilgiler

Designjet Z6600 Yapım Yazıcısı Designjet Z6800 Foto Yapım Yazıcısı. Tanıtıcı Bilgiler Designjet Z6600 Yapım Yazıcısı Designjet Z6800 Foto Yapım Yazıcısı Tanıtıcı Bilgiler Bu ned r? Yazıcınız 1200 1200 dpi girişinden 2400 x 1200 dpi'ye kadar geliştirilmiş çözünürlükte hızlı ve yüksek kaliteli

Detaylı

PP 40X KULLANIM KILAVUZU

PP 40X KULLANIM KILAVUZU PP 40X KULLANIM KILAVUZU GÜVENLİK UYARILARI PP 404 ve PP 405 EN 60950-1, UL 60950-1 ve CAN/CSA 22.2/No. 60950-1 güvenlik kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır. Ana kablo yer-duvar soketine korumalı olarak

Detaylı

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES Yazılım Yükleme Kılavuzu HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Series Yazılım Yükleme Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Detaylı

USB 2.0 YAZDIRMA SUNUCUSU

USB 2.0 YAZDIRMA SUNUCUSU USB 2.0 YAZDIRMA SUNUCUSU Hızlı Kurulum Kılavuzu DN-13006-1 Başlamadan önce aşağıdaki öğeleri hazırlamalısınız: Yazdırma sunucusu kurulum CD li bir Windows tabanlı bilgisayar Bir yazıcı Bir adet yazıcı

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

Kartuş Derdine Son. Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı

Kartuş Derdine Son. Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı Kartuş Derdine Son Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı Ev ve küçük ofis kullanımı için idealdir. Hızlı ve düşük maliyetli, aynı zamanda kullanıcı dostu bir çok fonksiyonlu yazıcıya sahip olmanın

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Dräger Mobil Yazıcı Mobil Yazıcı

Dräger Mobil Yazıcı Mobil Yazıcı Dräger Mobil Yazıcı Mobil Yazıcı Dräger Mobil Yazıcı, doğrudan sahada nefesten alkol ve uyuşturucu testi ölçüm sonuçlarını yazdırır. Sonuçları belgeleme Logonuz ve kişisel metniniz için alan. Optik arayüz

Detaylı

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır.

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır. NEDİR : Bilgisayar ekranındaki öğeleri(icon ları) seçme ve hareket ettirmemizi sağlayan bir giriş aygıtıdır. Mouseların üzerinde bir veya daha fazla tuş veya tekerlek bulunabilir. TARİHÇESİ : İlk fareyi

Detaylı

3 Kağıt kenarlarını yüklemeden önce esnetin, havalandırın ve hizalayın. 2 Kılavuzu yüklediğiniz kağıtların boyutuyla eşleşecek şekilde

3 Kağıt kenarlarını yüklemeden önce esnetin, havalandırın ve hizalayın. 2 Kılavuzu yüklediğiniz kağıtların boyutuyla eşleşecek şekilde Hızlı Başvuru Çok amaçlı besleyiciyi yükleme 1 Çok amaçlı besleyiciyi açın. Kağıt yükleme Tepsilere kağıt yükleme DİKKAT YANA YATMA TEHLİKESİ: Donanımın arızalanma riskini azaltmak için her tepsiyi ayrı

Detaylı

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları LMS PC aracı ACS420 LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS420 programının kurulumu.. 3 2. OCI430 ara yüzün sürücü kurulumu.. 7 OCI430

Detaylı

DOĞRUDAN KUMAŞA ÇOK YÖNLÜ BASKI

DOĞRUDAN KUMAŞA ÇOK YÖNLÜ BASKI SureColor SC-F2000 DOĞRUDAN KUMAŞA ÇOK YÖNLÜ BASKI BİR TİŞÖRT BASKISINI MERDANELER BÜYÜK SANİYEDE ALIN PARLAK RENKLER KÜÇÜĞE EKONOMİK Doğrudan giysiye baskı çözümünde tişörtlerin hızlı, kolay ve çok rekabetçi

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

2. A4 ÇOK FONKSĠYONLU YAZICI GENEL ÖZELLĠKLERĠ

2. A4 ÇOK FONKSĠYONLU YAZICI GENEL ÖZELLĠKLERĠ 1 KONU: Eğitimde Fırsat EĢitliğinin Sağlanması ve Zengin Öğrenme-Öğretme Ortamlarının OluĢturulması Amacıyla Fatih Projesi Kapsamında Ortaöğretim Okullarını Ġçeren Alım ĠĢidir. KISALTMALAR ĠĢbu Ģartnamede

Detaylı

Faks alma/gönderme. Kontrol panelini kullanarak. Bilgisayarı kullanarak

Faks alma/gönderme. Kontrol panelini kullanarak. Bilgisayarı kullanarak Hızlı Başvuru Kopyalama Fotokopi çekme 1 Özgün bir belgeyi ADF'e veya tarayıcı camının üzerine yerleştirin. Notlar: Görüntünün kırpılmasını önlemek için özgün belgenin boyutu ile fotokopi çıkış boyutunun

Detaylı

SureColor SC-P10000 ve SC-P20000 KALİTE VE HIZ İÇİN TASARLANDI

SureColor SC-P10000 ve SC-P20000 KALİTE VE HIZ İÇİN TASARLANDI SureColor SC-P10000 ve SC-P20000 KALİTE VE HIZ İÇİN TASARLANDI 3 VERİMİ ARTTIRIN Kullanım kılavuzu ve renkli LCD paneli ile büyük hacimli baskıları hızlı bir şekilde alın ve kolaylıkla baskı malzemesi

Detaylı

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

LBP7200Cdn. Özellikler

LBP7200Cdn. Özellikler Canon i-sensys LBP7200Cdn Lazer Yazıcılar Bu ağa hazır, kompakt, renkli lazer yazıcı, üretken otomatik çift taraflı baskı ve enerji verimliliğiyle hızlı, profesyonel renkli baskılara ihtiyacı olan küçük

Detaylı

Türkçe. Güvenlik bilgileri. Türkçe

Türkçe. Güvenlik bilgileri. Türkçe Bu kılavuzda ele alınan konular: "Güvenlik bilgileri" sayfa 53. "Kurulum sorunlarını giderme" sayfa 54. "Daha fazla bilgi alma" sayfa 58. Güvenlik bilgileri Sadece bu ürünle birlikte sağlanan güç kaynağı

Detaylı

Ricoh SG 7100DN. PowerDriver V4 YÜKLEME KILAVUZU. Windows 7 ve 8

Ricoh SG 7100DN. PowerDriver V4 YÜKLEME KILAVUZU. Windows 7 ve 8 Ricoh SG 7100DN PowerDriver V4 YÜKLEME KILAVUZU Windows 7 ve 8 DİKKAT! YAZICIYLA BİRLİKTE GELEN RICOH (OEM) MÜREKKEPLERİ YÜKLEMEYİN. SAWGRASS SUBLIJET-R MÜREKKEP KARTUŞARINI TAKMASDAN YAZICIYI AÇMAYIN.

Detaylı

DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ

DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ İÇİNDEKİLER DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ HAZIR ETİKET İÇERİKLERİ ve DEĞİŞKENLER... - 1 - DATECS LABEL EDİTOR V 2.00H... - 2-1. Kullanıma Hazırlık... - 2-2.

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ Kullanıcının bilgisayara komut ve veri girişi yapılmasını, bilgisayarın

Detaylı

24. Yazdırma ve Plot Alma

24. Yazdırma ve Plot Alma 24. Yazdırma ve Plot Alma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yazdırma işlemini gerçekleştirmek Plot etme işlemini gerçekleştirmek PlotMaker programı ile çalışmak Projenin kağıda dökülme evresinde yazdırma ve plot

Detaylı

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanabileceğiniz hizmetler yazıcınızın ayarlarına bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında ayrıntılı bilgi için Kullanım Kılavuzu'na bakın. 3 4 5 Dokunmatik ekran Menüler

Detaylı

KABLO MARKALAMA VE CİHAZ ETİKETLEME YENİ SUPVAN TP76E

KABLO MARKALAMA VE CİHAZ ETİKETLEME YENİ SUPVAN TP76E KABLO MARKALAMA VE CİHAZ ETİKETLEME YENİ SUPVAN TP76E TP76E Genel Özellikler Tp76E Termal transfer metodu ile 300 dpi baskı kalitesi LCD Ekran beyaz arka plan ışığı PC Bağlantısı USB 2.0 hızlı kolay ekonomik

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 5 Renk kalitesi kılavuzu Bu kılavuz, renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Kalite menüsü Yazdırma Modu

Detaylı

Çıktı - Çıkış Aygıtları

Çıktı - Çıkış Aygıtları Çıktı - Çıkış Aygıtları Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Çıktı tiplerini tanımak Çeşitli görüntüleme aygıtlarının karakteristiklerini

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

İçindekiler. Kağıt ve özel ortam yükleme...3. Sıkışmaları giderme...7. Kağıt tepsisi yükleme...3

İçindekiler. Kağıt ve özel ortam yükleme...3. Sıkışmaları giderme...7. Kağıt tepsisi yükleme...3 Hızlı Başvuru İçindekiler Kağıt ve özel ortam yükleme...3 Kağıt tepsisi yükleme...3...7 200-201 kağıt sıkışması...7 202 kağıt sıkışması...10 241 kağıt sıkışması...13 251 kağıt sıkışması...14 İçindekiler

Detaylı

PP 80X KULLANIM KILAVUZU

PP 80X KULLANIM KILAVUZU PP 80X KULLANIM KILAVUZU PP809 PP803 PP806 GÜVENLİK UYARILARI PP 803, PP806 ve PP 809 UL 1950 and VDE (IEC 950) and CNA/CSA C22.2 / No. 950 güvenlik kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır. Ana kablo yer-duvar

Detaylı

ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI

ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI ARKA PANEL FONKSİYONEL ÖZELLİKLER ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI 1- IF-INPUT : 1 Nolu bu girişlere 8li LNB takılı uydu anteninizden veya Multiswitch den gelen kabloları bağlayabilirsiniz. 2- RS-232 : 2

Detaylı

3. D.Ü. kontrol kartını değiştiriniz. 2.Akımdan dolayı giriş voltajı çok düşük

3. D.Ü. kontrol kartını değiştiriniz. 2.Akımdan dolayı giriş voltajı çok düşük Hisense Inverter Ticari Seri Kaset ve Kanallı Tip Split Klima Arıza Kodları 1. Dış Ünite Hata Kodu Dış Ünite veya iç ünite durduğunda, kompressör durur. Dış ünite ekranında aşağıdaki kodu belirir. Hata

Detaylı

Fiery Command WorkStation 6 FS200 Renk ayarları

Fiery Command WorkStation 6 FS200 Renk ayarları Bu belge nasıl kullanılır? Bu araç, eski Fiery renk akış grafiği resminin yerini alır. Kullanıcılara Fiery sunucusu üzerinde izlenen renk işleme planı hakkında ayrıntılar vermek için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

biz Hub 363 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

biz Hub 363 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI TEKNİK ÖZELLİKLERİ biz Hub 363 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI TEKNİK ÖZELLİKLERİ 1 Fotokopi Özellikleri 1.1 Fotokopi İşlemi Elektrostatik lazer fotokopi; Tandem; Endirekt 1.2 Toner Sistemi Simitri HD - polimerize Toner 1.3 Kopya/Baskı

Detaylı

Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız

Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız Çok Fonksiyonlu Mürekkep Püskürtmeli Ofis Yazıcısı Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik hızlı, güvenilir ve üst düzey performans

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Windows 8. v20140117

KULLANIM KILAVUZU. Windows 8. v20140117 SG 71 SG 0 D 7100DN KULLANIM KILAVUZU Windows 8 v20140117 Ricoh SG 7100DN PowerDriver-v4, optimum baskı performansı için bireylerin sürücü yapılandırma ayarlarına erişmelerine ve bunları özelleştirmelerine

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ YAZICI KİRALAMA, BASKI HİZMETİ VE BAKIM SÖZLEŞMESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ YAZICI KİRALAMA, BASKI HİZMETİ VE BAKIM SÖZLEŞMESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ YAZICI KİRALAMA, BASKI HİZMETİ VE BAKIM SÖZLEŞMESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. ŞARTNAMENİN KONUSU ŞİRKET tarafından, DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ ve bağlı kurumlarına madde 3 te belirtilen koşullar

Detaylı

2 Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın.

2 Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın. Hızlı Başvuru Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın. 5 Kağıt yığınını yazdırma yüzü yukarı bakacak şekilde yükleyin. Kağıt

Detaylı

Kullanım Kılavuzuİ ç i n d

Kullanım Kılavuzuİ ç i n d Cableeye KABLO GRUBU TEST CİHAZI Kullanım Kılavuzuİ ç i n d e k i l e rsistem Gereksinimi 1 Sistemi çalıştırmak 2 Araç menüsü 3 Ana menü 4 Kabloyu test etmek 5 Etiket ve raporlama 6 Otomatik test.7 Pin

Detaylı

2 Genişlik ve uzunluk kılavuzlarını sıkıştırıp yüklenen kağıt boyutu için doğru konumlara kaydırın.

2 Genişlik ve uzunluk kılavuzlarını sıkıştırıp yüklenen kağıt boyutu için doğru konumlara kaydırın. Lazer Yazıcı 2 Genişlik ve uzunluk kılavuzlarını sıkıştırıp yüklenen kağıt boyutu için doğru konumlara kaydırın. Hızlı Başvuru Kağıt ve özel ortam yükleme Standart veya isteğe bağlı 500-sayfalık tepsilere

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

HP Renkli LaserJet Professional CP5225 Yazıcı serisi

HP Renkli LaserJet Professional CP5225 Yazıcı serisi Veri sayfası CP5225 serisi Bu çok işlevli ve düşük maliyetli A3 masaüstü yazıcı ile kartpostaldan büyük boyutlu belgelere kadar şirketinizin tüm renkli baskı ihtiyacını karşılayın. HP ColorSphere tonerin

Detaylı

» Günlük, haftalık ve aylık olarak taşınan toplam malzeme miktarını gösterebilme,

» Günlük, haftalık ve aylık olarak taşınan toplam malzeme miktarını gösterebilme, Sprint www r.com Sprint Ağırlık Göstergesi Yükleyici kabinine monte edilir. Yükleme sırasında kaldırılan ağırlığı gösterir. Aydınlatmalı geniş LCD ekranı sayesinde tartım sonuçları düşük ışıklı ortamlarda

Detaylı

Buradaki çözümler sorunu düzeltmiyorsa, müşteri desteğine başvurun. Yazıcınızın bir parçasının ayarlanması veya değiştirilmesi gerekiyor olabilir.

Buradaki çözümler sorunu düzeltmiyorsa, müşteri desteğine başvurun. Yazıcınızın bir parçasının ayarlanması veya değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Sayfa 1 / 13 Yazdırma kalitesi kılavuzu Buradaki çözümler sorunu düzeltmiyorsa, müşteri desteğine başvurun. Yazıcınızın bir parçasının ayarlanması veya değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Karakterler tırtıklı

Detaylı

ZE500 Hızlı Referans Kılavuzu

ZE500 Hızlı Referans Kılavuzu Bu kılavuz, yazıcı motoru'nun günlük kullanımında yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır. Daha detaylı bilgi için Kullanıcı Kılavuzuna başvurun. Yazıcı Motoru Konumlandırması ZE500 yazıcı motorları hem

Detaylı

IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı

IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı IP Üzerinden HDMI KVM Sinyal Uzatma Cihazı Önemli Güvenlik Talimatları Kullanma Kılavuzu DS-55202 1. Kurulumdan önce verici ve alıcıyı karıştırmayın. 2. Cihaz çalışıyorken fişini prizden çekmeyin. Kolay

Detaylı

Donanım Kurulum Kılavuzu

Donanım Kurulum Kılavuzu Paketi açma Tüm koruyucu malzemeleri çıkartın. Bu kılavuzdaki resimler benzer bir model içindir. Mevcut modelden farklılık göstermesine karşın, çalışma yöntemi aynıdır. Tüm koruyucu malzemeleri çıkartın.

Detaylı

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrol Paneli Xerox WorkCentre 70 / 7 Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu. ABC DEF Menüler GHI PQRS 7 JKL TUV 8

Detaylı

BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ

BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ Resim 1- Beton Basınç Dayanımı Test Presi Resim 2 - Eğilme Test Sistemi BETON TEST PRESİ GENEL

Detaylı

L390. Özellikler. Ağır kullanım koşulları için yüksek hızda ve güvenli profesyonel lazer faks ve yazıcı

L390. Özellikler. Ağır kullanım koşulları için yüksek hızda ve güvenli profesyonel lazer faks ve yazıcı Canon i-sensys FAX- L390 Lazer Fakslar Bu profesyonel lazer faks ve yazıcı ağır kullanım koşulları için idealdir. Üretkenlik özellikleri arasında maliyetleri denetim altında tutmaya yönelik Departman Kimliği

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

USB 2.0 ETHERNET YAZDIRMA SUNUCUSU

USB 2.0 ETHERNET YAZDIRMA SUNUCUSU USB 2.0 ETHERNET YAZDIRMA SUNUCUSU Hızlı Kurulum Kılavuzu DN-13003-2 Başlamadan önce aşağıdaki öğeleri hazırlamalısınız: Windows 2000/XP/2003/Vista/7/8/10 işletim sistemine sahip ve yazdırma sunucusu kurulum

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

A4 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI ŞARTNAMESİ

A4 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI ŞARTNAMESİ A4 ÇOK FONKSİYONLU YAZICI ŞARTNAMESİ KONU: Eğitimde Fırsat Eşitliğinin Sağlanması ve Zengin Öğrenme-Öğretme Ortamlarının Oluşturulması Amacıyla Fatih Projesi Kapsamında Ortaöğretim Okullarını İçeren Alım

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Evrak Tarih ve Sayısı: 11/11/2015-3770 T.C. Sayı : 81531349-934.01.11- Konu : TEKLİF MEKTUBU İLGİLİ FİRMALARA Üniversitemiz yerleşke alanındaki Müdürlüğümüz ihtiyacı olan ve aşağıda ayrıntılı özellikleri

Detaylı

Makineyi kullanmadan önce bu kılavuzu okuyup anladığınızdan emin olun. İleride başvurmak üzere yakın bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz.

Makineyi kullanmadan önce bu kılavuzu okuyup anladığınızdan emin olun. İleride başvurmak üzere yakın bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Kullanım Kılavuzu Etiket Yazıcısı QL-700 Makineyi kullanmadan önce bu kılavuzu okuyup anladığınızdan emin olun. İleride başvurmak üzere yakın bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. www.brother.com TUR Versiyon

Detaylı