MAK 401. Konu 3 : Boyut, Açı ve Alan Ölçümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MAK 401. Konu 3 : Boyut, Açı ve Alan Ölçümleri"

Transkript

1 MAK 41 Konu 3 : Boyut, Açı ve Alan Ölçümleri

2 Boyut Ölçümü Pratikte yapılan boyut ölçümlerinde kullanılan yöntemler genellikle doğrudan karşılaştırma adı verilen temasla yapılan ölçmelerdir. Bu iş için cetveller, şerit ve katlanabilir metreler, kumpaslar, mikrometreler, mastarlar gibi aletler kullanılır. Yukarıdaki ölçüm yönteminin yanında doğrudan temasla olmayan optik ve pnömatik ölçme yöntemleride kullanılır. Doğrudan ölçme esnasındaki en büyük hata kaynağı paralaks adı verilen hatadır. Okuma açısından kaynaklanan bu hata nedenine dikkat edilmelidir.

3 Boyut Ölçümü Paralaks Doğru Okuma Paralaks Cetvel Ölçmede dikkat edilmesi gereken bir noktada ölçme esnasında ısıl etkilerden oluşabilecek hatalardır. Genellikle atölyelerde ve laboratuvarlarda kullanılan ölçme ve kontrol takımlarının referans sıcaklığı C, açık arazide kullanılan ölçme takımlarının referans sıcaklığı ise 15 C olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı özellikle kalibrasyon laboratuvarları gibi referans ölçme cihazlarının bulunduğu yerler C da tutulur.

4 Çelik Metre ve Cetvel Atölyelerde en çok kullanılan ölçüm araçlarıdır. Genellikle 1mm lik en küçük değerlendirme aralığına sahiptir. Kısa çelik metreler (1m, 3m, 5m) çelik şeritlerden daha uzun metreler ise (1m, m) daha hafif malzemelerden üretilmektedir. Çelik metrenin uç kısmında bulunan metal kısım iç ve dış ölçümlerin alınabilmesi için sabitlenmemiştir. Çelik metre ile ölçüm yapılmadan önce şu konular kontrol edilmelidir. Kilitleme mekanizmasının çalışıp çalışmadığı Uç kısmında sıkışma olup olmadığı Metre üzerinde kırılma olup olmadığı Çelik cetvel ise üzerinde inç ve mm bölüntüleri bulunan paslanmaz çelik saclardır.

5 Kumpas Metre ile yapılan ölçümlerden daha hassas ölçümler (<.5mm) yapabilmek için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Kumpasla yapılan ölçümlerde hassas olan ölçümlerin yapıldığı cetvele verniye adı verilir. Bu cetvelin noktasının ana cetvel çizgilerini gösteren kısım ana ölçüyü, ana cetvel ile verniyenin taksimatlarının üst üste geldiği kısım ise bu bölüme eklenecek olan hassas ölçüyü verir. Kumpas üzerindeki farklı kısımlar ile değişik geometrik ölçümler yapılabilir. Bunlar; İç çap ölçümü Kalınlık veya dış çap ölçümü Derinlik ölçümüdür. Bir kumpas kalibrasyonuna veya kumpas ile ölçüme başlamadan önce şu kontroller yapılmalıdır. Kumpas tam kapalı duruma getirildiğinde ön veya arka çenelerin birleşim yerlerinden ışık sızıyor mu? Kumpas hareket ederken çok sıkı veya çok gevşek mi? Kılçık kısmı eğri mi?

6 Kumpas

7 Kumpas Arka çene (iç çap) Sıkıştırma vidası Verniye (inç) Cetvel (inç) Kılçık (Derinlik ölçümü) Verniye (mm) Cetvel (mm) Ön çene (kalınlık ve dış çap)

8 Kumpas (Çeşitleri) Derinlik Kumpasları (dijital ve normal) Uzun Çene Kumpas Saatli Kumpas Dış Kanal Dijital Kumpas

9 Mikrometre Kumpas gibi hassas ölçümlerin yapılmasını sağlayan bir ölçüm aletidir. Milimetrenin 1/1 ünü ölçmemizi sağlar. Bu aletin bir diğer adıda mucidinin alı olan Palmer dır. Mikrometreler çeşitli ölçüm aralıklarına göre yapılmıştır. (Ör: -5 mm gibi) Bu nedenle geniş bir okuma aralığında ölçüm yapılması gerekiyorsa mikrometrelerin takım olarak alınması daha doğru olur. Ölçümü yapılacak olan parça mikrometrenin çeneleri arasına yerleştirilir ve tambur çevirilerek parça çeneler arasına sıkıştırılır. Duy üzerinden milimetrik değerler okunurken tambur üzerindeki bölümden daha hassas ölçümler yapılır.

10 Mikrometre Sabit ağız Hareketli ağız Duy Tambur Tespit Mandalı Sürtünmeli Hareket Vidası Gövde

11 Mikrometre (Çeşitleri) Vida Mikrometresi Derinlik Mikrometresi İç Çap Mikrometresi

12 Komparatör Çok küçük değişimlerin ölçülebilmesi için kullanılan bir ölçüm aletidir. Genellikle görevine uygun bir kaideye montajlı şekilde kullanılır. Kadranı bir çeşit saate benzer. Ölçü ucu silindirik bir tijdir.tijin hareketi ile bölmeli bir kadran üzerindeki ibre ve buna bağlı altkısımdaki bir saat hareket eder. (Alt kısımdaki saat hassas olmayan ölçüm bölümlerini gösterir.) Komparatör içerisindeki bir yay sayesinde tij ölçüm yüzeyine. -.5 N arasında sabit bir kuvvet uygular. Komparatör ile sadece boyut ölçümü değil dairesellik gibi çeşitli kontroller de yapılabilir. Örneğin tornada işlenmiş bir parçanın daireselliğini ölçmek için parça komparatör ile bir kaide arasına sıkıştırılıp çevirilerek saat üzerindeki oynama gözlenir.

13 Komparatör (Çeşitleri) Kalınlık Komparatörü İç Çap Komparatörü

14 Mihengir Çoğunlukla atölyelerde parçaların yüksekliğinin ölçülmesinde veya parçaya ölçüyü işaretlemede kullanılır. Ölçüm yöntemi kumpas ile aynıdır. Genellikle parça üzerinde çizgi çizebilmek için sert ve sivri bir ucu bulunur.

15 Diğer Uzunluk Ölçme Aletleri İmalat tekniğinde nisbeten basit ve biraz daha az hassasiyete sahip ölçüm aletleridir. Bu aletler genellikle seri imalatta kullanılmayıp, tek parça imalatında, markalama, kontrol ve ayar işlerinde kullanılır. Bu cihazlarla milimetrenin kesirlerinde ölçme yapmak doğru değildir.

16 Diğer Uzunluk Ölçme Aletleri Dış Çap Pergeli İç Çap Pergeli Düz Pergel

17 Lazer ile Mesafe Ölçümü Mesafe ölçümlerinde lazer ışığının kullanıldığı ölçüm sistemleridir. Bu sistemlerde mesafe ölçümünde herhangi bir etkileme olmamaktadır. Sistem olarak lazerin geri yansıması veya iki ayrı ölçüm noktasından alınan açı değerleri kullanılmaktadır.

18 Lazer ile Mesafe Ölçümü L L 1 Sin(18 β ) = b Sin( β α) Sin( α) = b Sin( β α) veya

19 Açı Ölçümü Açıların ölçümü veya kontrolü, ölçülecek açının kenarları ile açı ölçmeye uygun aletin kenarlarının gözle karşılaştırılması yardımı ile yapılır. Pratikte açı ölçümünde mastarlar iki gruba ayrılır; kullanılan alet ve Sabit ölçülü Ayarlanabilir Sabit ölçülü açı ölçme aletleri ve mastarlarına örnek olarak gönyeler, açı mastarları, prizmatik cetveller ve açı ölçme silindirleri ve konileri sayılabilir. Ayarlanabilir açı ölçerler ise ayarlı gönyeler ve üniversal atölye minkaleleridir.

20 Açı Ölçümü Açılı Gönye Şapkalı Gönye Kıl Gönye Atölye Mikaleleri

21 Açı Ölçümü

22 Su Terazisi Su düzeci veya tesviye ruhu adlarıda verilir. Yüzeylerin açı ve düzlemsellik ölçümlerinde kullanılır. İçinde bulunan bir silindirin ihtiva ettiği kabarcığın konumuna göre parçaların düzlemselliği veya dikliği kontrol edilir. Su terazilerinin hassasiyetleri büyüktür. (1 metrede. gibi) Değerlendirmeler cam tüp üzerindeki taksimat çizgilerinden yapılır.

23 Su Terazisi

24 Basınçlı Hava ile Yer Değişimi Ölçümü Bu tesisat yardımı ile lüle karşısında bulunan bir levha ile lüle arasındaki mesafe ölçülebilir.

25 Basınçlı Hava ile Yer Değişimi Ölçümü Sıkıştırılamaz akışlar için hacimsel debi; Q = C A ( p) 1/ C : diyafram ve lülenin boşalma katsayısı p 1 p p a : Giriş basıncı : Çıkış basıncı : Ortam basıncı Q = C 1 A 1 (p 1 -p ) 1/ = C A (p -p a ) 1/ C 1 = C ise

26 Basınçlı Hava ile Yer Değişimi Ölçümü x d d P P P P r x d A d A A A r A A r A A P P P P r A A P P P P A A P P P P a a a a a a a = = = = = + = = + = = ise ve 4 vardir. bagintisi bir arasinda dogrusal icin r ile.9 degeri π π

27 Mastarlar Endüstri parçalarının kendi aralarında değişebilir olması için sabit ölçü mastarları getirilmiştir. Bu mastarlar endüstrinin en hassas ekipmanları olup diğer ölçü aletlerinin ayar, kontrol ve kalibrasyonunun yapılmasında kullanılır. Sabit Ölçü Mastarları : Tek ölçülü ve çift ölçülü olmak üzere ikiye ayrılırlar. Çift ölçülü mastarlarda ölçülerden birisi tolerans sisteminde parçaya verilen en büyük ölçüyü, diğeri ise en küçük ölçüyü gösterir. Çift ölçülü mastarlarda parçanın bu ikisi arasında olup olmadığı kontrol edilir. Kullanım hassasiyetlerine göre tolerans kaliteleri 1 ile 4 arasındadır.

28 Mastarlar Sabit Ölçü Mastarları Mil kontrol mastarları Delik kontrol mastarları Özel kontrol mastarları Esas ana mastarlar Mil ve delik mastarlarına bazen çatal mastarlar veya geçer geçmez mastarlar adıda verilir. Bu mastarların ayarlanabilen tipleri mevcuttur.

29 Mastarlar Özel mastarlar ise vida, konik, aralık, vida hatvesi ve yarıçap ölçüm kontrolü gibi özel gayeler için kullanılır. Aralık kontrol mastarının bir diğer adıda sentil dir. Esas ana mastarlar diğer ölçü aletlerinin ve kontrol mastarlarının imalat, kontrol ve kalibrasyonunda kullanılır. Hata miktarı küçüktür genellikle. mm ye kadar tolerans ±.1 mm -5 mm arası tolerans ±. mm 5-75 mm arası tolerans ±.3 mm 75-1 mm arası tolerans ±.4 mm dir. Esas ana mastarlardan en yaygını Johnson mastarlarıdır.

30 Yarıçap Kontrol Mastarı Mastarlar Vida Mastarı Aralık Mastarı (Sentil) Vida Mastarı (Geçer geçmez) Vida Mastarı

31 Mastarlar (Johnson Mastarı)

32 Toleranslar Teknik olarak bir parçayı resmin tam ölçüsüne göre imal etmek mümkün olmadığından tam ölçünün yanısıra iki sınır ölçüsüde verilir. Parçanın tam ölçüsüne nominal değer, maksimum değer ile nominal değer arasındaki farka üst sapma, minimum değer ile nominal değer arasındaki farka ise alt sapma denir.

33 Toleranslar Tolerans Kaliteleri En hassas kalite 1 olup ana mastar imalatında kullanılır. En kaba kalite ise 16 olup haddeleme, döküm ve dövme imalatındaki toleranslarda kullanılır. Tolerans Durumu Tolerans durumu cisimlerin üst ve alt sapmalarının sıfır çizgisine olan mesafeleri ile belirlenir. Miller için tolerans durumları a dan z ye kadar küçük harfler, delikler için ise A dan Z ye büyük harfle gösterilir.

34 Toleranslar Tolerans Değerleri Tolerans değerleri mikron ile gösterilir. Bu değerler, nominal çap ve tolerans kalite rakamının artması ile büyür. Örnek : Ø h7 şeklinde verilen bir mil için; Parça nominal ölçüsü mm olan 7. tolerans kalitesine sahip bir mil Tablodan bakıldığında milin tolerans sınırları ile 1 µm dir.

35 Toleranslar Çap Delikler Miller H6 H7 H8 e7 e8 f6 f7 h5 h6 h7 j6 m6 p

36 Kaynaklar Ölçme Tekniği (Boyut, Basınç, Akış ve Sıcaklık Ölmeleri), Prof. Dr. Osman F. GENCELİ, Birsen Yayınevi, 5 Endüstriyel Ölçme ve Kalibrasyon, Doç. Dr. İsmail BİNİCİ, Birsen Yayınevi DLSB.pdf

İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL

İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL 1.1.1. Ölçme Birim adı verilen ve bilinen bir değerle, aynı cinsten bilinmeyen bir değeri karşılaştırmaya ÖLÇME denir. Ölçme işlemleri ölçü aletleriyle yapılır. Örneğin; cetvel,

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Prof.Dr. Salim ASLANLAR

TEMEL İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Prof.Dr. Salim ASLANLAR 1. ÖLÇME TEKNİĞİ Bilinen bir değer ile bilinmeyen bir değerin karşılaştırılmasına ölçme denir. Makine parçalarının veya yapılan herhangi işin görevini yapabilmesi için istenen ölçülerde olması gerekir.

Detaylı

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri Mastarlar Mastarlar (Resim 2.23), iş parçasının istenilen ölçüden daha büyük ya da küçük olup olmadığının kontrolü için kullanılan ölçme aletleridir. Parça boyutlarının, geometrik biçimlerin kontrolünde

Detaylı

MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER

MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER Bir parçanın yapımında ve yapıldıktan sonra istenen ölçülerde yapılıp yapılmadığının ölçülmesi, kontrol edilmesi gereklidir. Bu amaçla

Detaylı

Metrik ölçü sistemi İnch (Parmak) Sistemi. Dr. Ferit FIÇICI 5

Metrik ölçü sistemi İnch (Parmak) Sistemi. Dr. Ferit FIÇICI 5 Dr. Ferit FIÇICI 1 Miktarı bilinmeyen bir büyüklüğü, aynı cinsten bir birim büyüklük ile karşılaştırarak kaç katı olduğunu saptamaya ölçme denir. Ölçmeişlemineaşağıdaki sebeplerden dolayı ihtiyaçduyulur:

Detaylı

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar MASTARLAR Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme

Detaylı

Laboratuvarlarda ve uygulamalarda ölçme işlemlerinin en önemli bir kısmını uzunluk (derinlik, çap vb.) ölçümleri almaktadır.

Laboratuvarlarda ve uygulamalarda ölçme işlemlerinin en önemli bir kısmını uzunluk (derinlik, çap vb.) ölçümleri almaktadır. Ölçme Tekniği Uzunluk Ölçümü Laboratuvarlarda ve uygulamalarda ölçme işlemlerinin en önemli bir kısmını uzunluk (derinlik, çap vb.) ölçümleri almaktadır. Boyut ölçme işlemlerinde kullanılan yöntemler genellikle

Detaylı

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır.

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır. Mikrometreler Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların kalınlıklarının ölçülmesinde kullanılır.

Detaylı

Endüstriyel Metroloji

Endüstriyel Metroloji Ölçme: Bilinmeyen bir büyüklüğün değerini öğrenmek için, bu büyüklüğü bilinen bir büyüklük(standart) ile karşılaştırma ve bir değer belirleme işlemidir. Kontrol: Yapılan işlemlerin saptanmış değerlere

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Kemalpaşa OSB Mah. 72. Sk. No: 6 Kemalpaşa 35730 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0232 877 13 69 Faks : 0232 457 37 69 E-Posta : info@bilginoglu-endustri.com.tr

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ DERS NOTU

ÖLÇME BİLGİSİ DERS NOTU ÖLÇME BİLGİSİ DERS NOTU Öğr.Gör.A.Özcan GÜL 1 ÖLÇÜ SİSTEMLERİ Dünyada kullanılmakta olan iki çeşit ölçü sistemi vardır. 1-) Metrik ölçü sistemi, 2-) İngiliz ölçü sistemi 1-) METRİK ÖLÇÜ SİSTEMİ Metrik

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI Prof.Dr. İng. Salim ASLANLAR

TEMEL İŞLEMLER TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI Prof.Dr. İng. Salim ASLANLAR 3. KONTROL TEKNİĞİ 3.1 Kontrolün Tanımı ve Önemi Makine ve metal teknolojilerinde parçaların belirli sınırlar içinde yapım resmine uygun olarak yapılıp yapılmadığının araştırılmasına kontrol adı verilir.

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TESİSAT GRUBU TEMRİN-1-Mikrometre ve Kumpas Kullanarak Kesit ve Çap Ölçmek

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TESİSAT GRUBU TEMRİN-1-Mikrometre ve Kumpas Kullanarak Kesit ve Çap Ölçmek ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME TESİSAT GRUBU TEMRİN-1-Mikrometre ve Kumpas Kullanarak Kesit ve Çap Ölçmek Amaç: Mikrometre ve kumpas kullanarak kesit ve çap ölçümünü yapabilir. Kullanılacak Malzemeler: 1. Yankeski

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta : ukm@ukm.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Uzmanlar Merkezi Laboratuvarı Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta : ukm@ukm.com.tr

Detaylı

ÖLÇME VE KONTROL Ölçme ve Kontrolün Tanımı ve Önemi

ÖLÇME VE KONTROL Ölçme ve Kontrolün Tanımı ve Önemi Hazırlayan: Arş.Gör.Ali Kaya GÜR e-mail:alikayagur@gmail.com Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Metal Eğitimi Bölümü ELAZIĞ ÖLÇME VE KONTROL Ölçme ve Kontrolün Tanımı ve Önemi Bilinen bir değer

Detaylı

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Endüstriyel Ölçme ve Kontrol 3. MİKROMETRELER Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Prof. Dr. Nihat AKKUŞ Page 2 Page 1 MİKROMETRELER Dış, iç ve derinlik ölçmelerinde, vida, dişli

Detaylı

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Endüstriyel Ölçme ve Kontrol 3. MİKROMETRELER Page 1 MİKROMETRELER Dış, iç ve derinlik ölçmelerinde, vida, dişli çark gibi makine elemanlarının çeşitli ölçülerini saptamada

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Uzmanlar Merkezi Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. Latife Hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14

Detaylı

ÖLÇME VE KONTROL. E- Özel kalınlık mastarları ve kullanılma yerleri

ÖLÇME VE KONTROL. E- Özel kalınlık mastarları ve kullanılma yerleri ÖLÇME VE KONTROL Giriş: Bu konu, atölyede meydana getirilecek işlerin ölçme ve kontrolü ile birlikte parçaların çalışıp kullanılacağı yere göre fonksiyonlarını yapabilmesi için ölçme ve kontrolün önem

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/20) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/20) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/20) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi Kırmızı Cadde No: 6 16140 BURSA / TÜRKİYE Tel : 0224 243 80 00 Faks : 0224 243 83 21 E-Posta : bursakalibrasyon@tse.org.tr

Detaylı

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas Deney No : M0 Deney Adı : ÖLÇME VE HATA HESABI Deneyin Amacı : Bazı uzunluk ölçü aletlerini tanımak ve ölçme hataları hakkında ön bilgiler elde etmektir. Teorik Bilgi : VERNİYELİ KUMPAS Uzunluk ölçümü

Detaylı

+90 312 4lg 32 00- www.turkak.otg."

+90 312 4lg 32 00- www.turkak.otg. +90 312 4lg 32 00- www.turkak.otg." Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Laboratuvarı Akreditasyon No: Adres: Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0

Detaylı

KUMPASLAR. Ölçüm Aralığı. (mm/in)

KUMPASLAR. Ölçüm Aralığı. (mm/in) 101 Serisi Kumpaslar KUMPASLAR MEKANİK KUMPAS - Monoblok, Paslanmaz, Üstten sıkmalı Bu ürün GB/T1214.2 DIN862 ve JIS B 7507 standartlarına göre üretilmiştir. Moden teknoloji ile paslanmaz çelikten üretilmiştir.

Detaylı

2. Uzunluk Ölçü Sistemleri

2. Uzunluk Ölçü Sistemleri 2. Uzunluk Ölçü Sistemleri Dünya devletleri arasında uzunluğun ölçülmesinde iki ölçü sistemi kullanılmaktadır. Metrik Birim( Ölçü) Sistemi İngiliz(inç-parmak) Birim (Ölçü) Sistemi 2.1. Metrik Birim (Ölçü)

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Laboratuvarı Adresi : Sancak Mh. Taçmahal Cd. A Blok 33/B Selçuklu 42250 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0332 233 55 42 Faks : 0332 233 77 42 E-Posta : info@miradakalibrasyon.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Laboratuvarı Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. latife hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14 E-Posta :

Detaylı

KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL

KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL MARTOOL ürünleri ile ilgili en güncel bilgilere web sitemizden ulaşılabilir: www.mahr.com, WebCode 10436-5062 MarTool ölçme ve kontrol ekipmanları, boyutsal metrolojide

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2. ÖLÇME ve DEĞERLENDRME

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2. ÖLÇME ve DEĞERLENDRME T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ÖLÇME ve DEĞERLENDRME DENEY SORUMLUSU Öğr. Gör. Emir ESİM OCAK 2013 KAYSERİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Detaylı

Sinüs MAS ARL AR; 50,25 mm 40m ,25 MASTAR BÖLÜ 6. M R 6.1. T : MASTAR

Sinüs MAS ARL AR; 50,25 mm 40m ,25 MASTAR BÖLÜ 6. M R 6.1. T : MASTAR Mastarlar MASTARLAR; Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde, ölçu ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere MASTAR denir. Mastarların bazıları doğrudan doğruya, bazıları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Adresi : Sancak Mh. Taçmahal Cd. A Blok 33/B Selçuklu 42250 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0332 233 55 42 Faks : 0332 233 77 42 E-Posta : info@mirada.com Website

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Laboratuvarı Adresi : SANCAK MAH. TAÇMAHAL CAD. A BLOK 33/B 42250 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0532 446 93 08 Faks : E-Posta : ali@mirada.com Website : www.mirada.com Ölçüm

Detaylı

Akreditasyon Talep Edilen Kapsamlar (Sayfa 1/6)

Akreditasyon Talep Edilen Kapsamlar (Sayfa 1/6) Akreditasyon Talep Edilen Kapsamlar (Sayfa 1/6) Aralığı Şartları Kalibrasyon ve Malzeme Test 1 cn F 500N Kütleler ile 0,16 % BS EN ISO Makineleri 7500-1 ASTM E4 Test Makineleri 100 N F 250 kn 0.5 Sınıfı

Detaylı

KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL

KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL KONTROL İŞLERİNİZ İÇİN TAM DESTEK. MARTOOL MARTOOL ürünleri ile ilgili en güncel bilgilere web sitemizden ulaşılabilir: www.mahr.com, WebCode 10436-5062 MarTool ölçme ve kontrol ekipmanları, boyutsal metrolojide

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Aydınevler Mah. Preveze Sokak No:21 Maltepe 34844 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0216 4894582 Faks : 0216 4894580 E-Posta : info@optomed.com.tr

Detaylı

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata Hata Hesabı Hata Nedir? Herhangi bir fiziksel büyüklüğün ölçülen değeri ile gerçek değeri arasındaki farka hata denir. Ölçülen bir fiziksel büyüklüğün sayısal değeri, yapılan deneysel hatalardan dolayı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) MKM Muayene Merkezi Arge Ve Laboratuvar Hizmetleri Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi Laboratuvarı Adresi : Küçükkızılhisar Mahallesi Mahmut Teyfik Atay Bulvarı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Nilüfer Ticaret Merkezi 2.kısım 635 sokak Otomasyon plaza No:7 Nilüfer 16120 BURSA / TÜRKİYE Tel : 0 224 441 55 77 Faks : 0 224

Detaylı

BÖLÜM 1. ÖLÇME VE KONTROL 1.1. ÖLÇME

BÖLÜM 1. ÖLÇME VE KONTROL 1.1. ÖLÇME BÖLÜM 1. ÖLÇME VE KONTROL 1.1. ÖLÇME Birim adı verilen ve bilinen bir değerle, aynı cinsten bilinmeyen bir değeri karşılaştırmaya ÖLÇME denir. Örneğin ; cetvel, kumpas ve mikrometre Çelik cetvel ve şerit

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Uluönder Mah.Baksan San. Sitesi Blok 114 No:3 ESKİŞEHİR/TÜRKİYE Tel : 0 222 340 25 99 Faks

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) TEKNOLOJİK Ve Danışmanlık Hizmetleri Sanayi Ve Dış Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87

Detaylı

BURSA ATATÜRK ANADOLU TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI

BURSA ATATÜRK ANADOLU TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI BURSA ATATÜRK ANADOLU TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI ÖLÇME VE KONTROL Derleyen : Adnan YILMAZ 1 ÖLÇME VE KONTROL A - ÖLÇME : Bilinmeyen bir birimin içinde bilinen bir birimin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Alınteri Bulvarı Gül 86 Toplu İşyerleri Sitesi No:1/51 Ostim ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0312 386 25 86 Faks : 0312 386 25 87 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Arpaçeşme Mah. Şehit Oktay Kaya Cad. No: 91 / A Gebze 41400 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0262 643 06 44 Faks : 0262 643 06 44 E-Posta

Detaylı

ÖLÇÜM KALİBRASYON ve EĞİTİM MERKEZİ

ÖLÇÜM KALİBRASYON ve EĞİTİM MERKEZİ ÖLÇÜM KALİBRASYON ve EĞİTİM MERKEZİ Kalibrasyon Laboratuvarımız TÜRKAK onayımızı için AKREDİTASYON aldık www.bilginoglu-endustri.com.tr HİZMETLERİMİZ KALİBRASYON HİZMETLERİ BOYUTSAL ÖLÇÜM CİHAZLARI KALİBRASYONU

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660

Detaylı

ASİMETO DİJİTAL KOMPARATÖR SAATİ ÖZELLİKLERİ

ASİMETO DİJİTAL KOMPARATÖR SAATİ ÖZELLİKLERİ ASİMETO DİJİTAL KOMPARATÖR SAATİ İ TOLERANS ÖLÇME ÖZELLİĞİ BÜYÜK VE KOLAY OKUNABİLİR LCD EKRAN HIZLI İNÇ/METRİK DÖNÜŞÜMÜ ABS/INC KOORDİNAT SEÇİMİ ON/OFF KOORDİNAT SEÇİMİ KALİBRASYON RAPORU 356 AGD2 KOMPARATÖR

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Uluönder Mah.Baksan San. Sitesi Blok 114 No:3 ESKİŞEHİR/TÜRKİYE Tel : 0 222 340 25 99 Faks

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660 87 51 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Alınteri Bulvarı Gül 86 Toplu İşyerleri Sitesi No:1/51 Ostim ANKARA/TÜRKİYE Tel : 0312 386 25 86 Faks : 0312 386 25 87 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Alınteri Bulvarı Gül 86 Toplu İşyerleri Sitesi No:1/51 Ostim ANKARA/TÜRKİYE Tel : 0312 386 25 86 Faks : 0312 386 25 87 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Dicle Sk. Cengiz Ölmez Apt. 10/9 Yenişehir 21100 DİYARBAKIR / TÜRKİYE Tel : 0412 224 41 42 Faks : 0412 224 41 42 E-Posta : info@mnv.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Arpaçeşme Mah. Şehit Oktay Kaya Cad. No: 91 / A Gebze 41400 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0262 643 06 44 Faks : 0262 643 06 44 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Aydınevler Mah. Preveze Sokak No:21 Maltepe 34844 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0216 4894582 Faks : 0216 4894580 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi :251. sokak No: 33/1-2 Bayraklı 35030 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 348 40 50 Faks : 0232 348 63 98 E-Posta : kalmem@mmo.org.tr Website

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Tekstilkent Ticaret Merkezi A5 Blok No:51 Esenler 34235 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 438 19 22 Faks : 0 212

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Alınteri Bulvarı Gül 86 Toplu İşyerleri Sitesi No:1/51 Ostim ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0312 386 25 86 Faks : 0312

Detaylı

1.UZUNLUK ÖLÇMEK Ölçme

1.UZUNLUK ÖLÇMEK Ölçme 1.UZUNLUK ÖLÇMEK 1.1. Ölçme Çağımız bilim ve teknolojisi, hassasiyet üzerine kurulmuştur. Fabrikasyon üretimde kullanılan makineler, insan kontrolü yerine bilgisayar kontrollü, otomatik olarak üretim yapacak

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Sırrıpaşa Mahallesi, Çavdar Caddesi, No: 10/B Derince 41900 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 02622233526 Faks : 02622233523

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Metroloji Ve Kalibrasyon Merkezi Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : BARBAROS MH. OYMAK CD. SÜMER HUKUK PLAZA B BLOK 10/14 KOCASİNAN / KAYSERİ 38100 KAYSERİ / TÜRKİYE

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : 251. sokak No: 33/1-2 Bayraklı 35030 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 348 40 50 Faks : 0232 348 63 98 E-Posta : kalmem@mmo.org.tr Website

Detaylı

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol

Endüstriyel Ölçme ve Kontrol TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Endüstriyel Ölçme ve Kontrol KUMPASLAR Sürgülü kumpaslar Alman normu DIN 862 esas alınarak yapılırlar. Bu norm 2000 mm ye kadar ölçme kapasitelidir. 10 eşit bölümlü (1/10

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Laboratuvarı Adresi : 5748 SOK. NO:39/1-2-3 ÇAMDİBİ BORNOVA 35090 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0232 4310040 Faks : 0232 4310016 E-Posta : info@batimet.com.tr Website :

Detaylı

Sentil Mastarları. Kod No. Diş Mastarları Kod No. Diş Tipi Yaprak Adedi. Radius Mastarları. Kod No. Radius (mm) Yaprak Adedi

Sentil Mastarları. Kod No. Diş Mastarları Kod No. Diş Tipi Yaprak Adedi. Radius Mastarları. Kod No. Radius (mm) Yaprak Adedi MASTARLAR Sentil Mastarları Boyutları (mm) Yaprak Uzunluğu Yaprak Adedi MC851-108 0.03 1.00 mm 100 8 MC851-113 0.05 1.00 mm 100 13 MC851-120 0.05 1.00 mm 100 20 MC851-220 0.05 1.00 mm 200 20 Diş Mastarları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Metroloji Ve Adresi : Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi Kayışdağı Cad. Fizik Bölümü Prof.Dr.Ahmet İNCE 34755 İSTANBUL/TÜRKİYE

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA MAHALLESİ SARIGÖL SOKAK NO:6/8 ÇERKEZKÖY 59500 TEKİRDAĞ/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yeni Cami Mah. Sakarya Cad. No: 30/301 54100 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 281 99 66 Faks : 0 264 281 99 66 E-Posta : info@testkal.com

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/24) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/24) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/24) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Aydıntepe Mahallesi Tayfun Sokak Gülşah Apartmanı No : 13 Tuzla 34763 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0216 4469929 Faks : 0216 4464022

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 Toleranslar ve Yüzey Kalitesi Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU DERS SUNUMUNDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Tolerans kavramının anlaşılması ISO Tolerans Sistemi Geçmeler Toleransın

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Laboratuvarı Adresi : Güzelyalı Mah. Süleyman Demirel Bulvarı, 81215 Sok. Maşuk Apt. Asma Kat No: 43 Çukurova 01100 Tel : 0322 247 07 43 Faks : 0322 247 07 44 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) SİSTEM Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Laboratuvarı Adresi : Demirtaş Cumhuriyet Mahallesi Demirtaş Osmangazi Caddesi No:107/1 Osmangazi 16245 BURSA/TÜRKİYE

Detaylı

Ölçme Bilgisi. Ölçmenin Tanımı ve Önemi :

Ölçme Bilgisi. Ölçmenin Tanımı ve Önemi : Ölçme Bilgisi Ölçmenin Tanımı ve Önemi : Ölçme: Bilinmeyen bir büyüklüğün değerini öğrenmek için, bu büyüklüğü bilinen bir büyüklük (standart) ile karşılaştırma ve bir değer belirleme işlemidir. Makine

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/21) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/21) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/21) Kalibrasyon Adresi : Kartaltepe Mah. Y.Buhar Sokak No: 25 Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 542 67 72 Faks : 0212 572 46 35 E-Posta : metav@metav.com.tr

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cad. No:4 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 0 352 321 17 48 Faks : 0 352 321 19 19 E-Posta: kalibrasyon@tse-sjt.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/18) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Sahilyolu Bulvarı Güzelyalı Mahallesi Gümüşsu Sokak No:5 Güzelyalı Pendik 34903 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 593 27 40 41 Faks

Detaylı

Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF. Özellikler. Teknik Veriler. Aksesuarlar. MarTool. Ölçme ve Kontrol Ekipmanları 12-2

Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF. Özellikler. Teknik Veriler. Aksesuarlar. MarTool. Ölçme ve Kontrol Ekipmanları 12-2 - 12-2 Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF İnce ayarlı Paslanmaz çelik Vernier skala ve ana skala, parlamayı engellemek ve aynı düzlemde sorunsuz okuma sağlamak için saten krom kaplamadır Cetvel uzunluğu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Ölçme ve Kontrol Ders No : 0690230053 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yenidoğan mah. Abdi İpekçi Cad. Kızılay Sok. No:3/A Bayrampaşa 34030 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0212 5659150 Faks : 0212 5655129

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuarı Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Musalla bağları mah. Belh cad. No:35 Selçuklu 42060 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 235 53 54 Faks

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : GÜZELYALI MAH. AKPINAR CAD. NO:16/A-B PENDİK 34903 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0216 392 99 03 Faks : 0216 392 99 04 E-Posta : @istanbul.com.tr

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 8. Hafta DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ Noktaların yükseklikleri düşey ölçmelerle belirlenir.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Adresi : Çavuşoğlu Mah. Barbaros Hayrettin Paşa Cad. No:16 KARTAL 81430 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 374 99 24 Faks : 0 216 374 99 28 E-Posta : metkal@metkal.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Adresi : 5748 SOK. NO:39/1-2-3 ÇAMDİBİ BORNOVA 35090 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0232 4310040 Faks : 0232 4310016 E-Posta : info@batimet.com.tr Website :

Detaylı

Ölçüm sistemi gösterim aralığı (AB) 350 C gösterim aralığı (AB) ³ 400 C Zaman sabiti t 0.632

Ölçüm sistemi gösterim aralığı (AB) 350 C gösterim aralığı (AB) ³ 400 C Zaman sabiti t 0.632 Veri Sayfası 608201 Sayfa 1/8 İbreli Termometre Özellikler - Panel veya yüzey montaj için sıcaklık göstergesi -Sınıf 1.5 - IP65 koruması - Gövde boyutları: 60 mm çapında, 80 mm çapında ve 100 mm çapında.

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA MAHALLESİ SARIGÖL SOKAK NO:6/8 ÇERKEZKÖY 59500 TEKİRDAĞ/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : ÇİLEK MAH. 63125 SOK. NO : 14 / A AKDENİZ / MERSİN 33020 MERSİN/TÜRKİYE Tel : 0324 361 07 05 Faks : 0324 361 07 65 E-Posta : info@kalmer.com.tr

Detaylı

ÖLÇME HATALARI VE ÖZELLİKLERİ

ÖLÇME HATALARI VE ÖZELLİKLERİ ÖLÇME VE KONTROL Birim adı verilen ve bilinen bir değerle, kendi cinsinden bilinmeyen bir değeri kıyaslamaya (karşılaştırmaya) ÖLÇME denir. Parçaların istenilen ölçü sınırları içersinde yapılıp yapılmadıkları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuvarı Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Musalla bağları mah. Belh cad. No:35 Selçuklu 42060 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0 332 235 53 54 Faks

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Fevzi Paşa Mh. Namık Kemal Bulvarı No : 171/A ÇERKEZKÖY 59500 TEKİRDAĞ/TÜRKİYE Tel : 0 282 725 24 61 Faks : 0 282 725 24 62 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yenidoğan mah. Abdi İpekçi Cad. Kızılay Sok. No:3/A Bayrampaşa 34030 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 5659150 Faks : 0212 5655129

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Laboratuvarı Adresi : Melih Gökçek Blv. 1476 Sokak No:8/7 İvedik-OSB Yenimahalle 06378 ANKARA/TÜRKİYE Tel : 0 312 395 42 25 Faks : 0 312 395 42 35 E-Posta : info@anka.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Yeşilbağlar Mah. Çınar Sok. No:8/1A 34893 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 389 22 72 Faks : 0 216 389 23 37 E-Posta : info@ayerkalibrasyon.com.tr

Detaylı