NAMAZ NASIL KILINIR?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NAMAZ NASIL KILINIR?"

Transkript

1 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM NAMAZ NASIL KILINIR? Abdulselam TUNÇ Bu kitabın tüm hakları yazarına aittir.

2 2 Namaz Nasıl Kılınır? Hazırlayan: Abdulselam TUNÇ Dizgi, Mizanpaj ve Kapak: ARAPÇA TASARIM EVİ 0 (535) Baskı: Milsan A.Ş. Baskı Tarihi: 2009 Dağıtım: SEFA YAYINLARI

3 Namaz Nasıl Kılınır? 3 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Allah-u Teâla ya hamd, Rasulü ve O'nun al'i ve ashabına salat ve selam olsun (Âmin). Bu kitapta çok kısa ve özet halinde namazın nasıl kılındığını anlatmaya çalışacağız. Rabbim hakkıyla istifade etmek nasib eylesin. (Âmin)

4 4 Namaz Nasıl Kılınır? NAMAZ NEDİR? Namaz: Belirli hareketlerden meydana gelen bir ibadettir. NAMAZ I NASIL ÖĞRENEBİLİRİM? Namazın şartlarını ve rükünlerini bilmekle öğrenebiliriz. Namazın şartları 6 tanedir. Bunlar, daha namaza başlanmadan yapılması gereken şeylerdir. Namazın rükünleri de 6 tanedir. Bunlar da namaza başladıktan sonra yapılması gereken şeylerdir. ŞARTLARIN AÇIKLAMASI Daha Namaz'a başlanmadan yapılması gereken bazı şartlar vardır. Bunlardan biri özürsüz olarak terk edilirse namaz olmaz.

5 Namaz Nasıl Kılınır? HADESTEN TAHARET Cünüp kimsenin gusül abdesti alması, abdesti olmayanın da abdest alması demektir. GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR? 1 Temiz olsa da iki eli ve avret yeri yıkanır, 2 Bedeninde necaset varsa buralar yıkanır, 3 Tam bir abdest alınır, (1) yüzü yıkarken Allah rızası için gusle niyet edilir, 4 Bütün bedene üç defa su dökülür. a) Üç defa başa su dökülür, b) Sağ omuza su dökülür, c) Sol omuza su dökülür ve her döküşte, o taraf tamamen ıslatılır. Gusül abdesti almak çok kolaydır: Şöyle ki, duşun altına girip, hatta denize dalıp, çıkarken de (iğne ucu kuru yer kalmaması (1) Bir sonraki sayfada Abdestin alınışı tarif edilmiştir.

6 6 Namaz Nasıl Kılınır? şartıyla) ağzına ve burnuna, (sonra da olsa) su alan gusletmiş olur. Bu kadar kolaydır. Gusül abdestinden sonra, vücudunda altına su geçmeyen bir yer görülse veya ağzını-burnunu veya başka yerini yıkamayı unutan hemen buraları yıkması yeterlidir. Namaz kıldıktan sonra hatırlasa su geçmeyen yeri yıkar ve namazı tekrar kılar. Kıldığı namazın vakti geçmişse sadece farzı ve vitir i kılar. NORMAL ABDEST NASIL ALINIR? 1 Allah rızası için abdest almaya niyet edilir. 2 Eller bileklere kadar üç defa yıkanır ve parmak araları hilallenir. 3 Sağ el ile ağza üç kere su verilir. 4 Sağ el ile buruna üç kere su verip, (sol el ile sümkürülür.) 5 Alından çene altına ve şakaklara kadar yüz yıkanır.

7 Namaz Nasıl Kılınır? 7 6 Sol el ile sağ kolu dirseğiyle beraber üç defa yıkanır. 7 Sağ el ile sol kolu dirseğiyle beraber üç defa yıkanır. 8 Eller ıslatılır ve başın dörtten biri (sünnet olan tamamı ve önden başlayarak arkaya doğru) mesh edilir. 9 Sağ ve sol elin serçe parmakları, iki kulağın deliklerine sokulur, başparmaklarla da kulakların arkası mesh edilir. 10 Ellerin dış yüzü ile boyun mesh edilir. 11 Sol el ile sağ ayak topuklara kadar yıkanır. Sol elin küçük parmağı ile sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilâllenir. 12 Sol el ile sol ayak topuklara kadar yıkanır. Sol elin küçük parmağı ile sol ayağın büyük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilâllenir.

8 8 Namaz Nasıl Kılınır? 2 - NECASETTEN TEHARET Namaz kılanın, derisinde, elbisesinde ve namaz kılacağı yerde necaset, pislik olmamasıdır. 3 - SETR-İ AVRET (NAMAZDA ÖRTÜNMEK) Avret yerleri örtmek demektir. Erkekler için avret mahalli: göbek ile diz kapağı arasıdır. Namaz kılarken, vücudun diğer kısımlarını, kolları, başı örtmek, çorap giymek sünnettir. Açık kalmaları mekruhtur. Kadınlar için avret mahalli: ellerinden ve yüzlerinden başka her yerleridir. Hatta bilekleri, sarkan saçları da avrettir. Avret mahalli açıkken kılınan namaz geçersizdir. Başkası kendisini görsün veya görmesin durum değişmez.

9 Namaz Nasıl Kılınır? KIBLEYE DÖNMEK Namazı Kâ'be-i şerîf istikametinde kılmak demektir. 5 - VAKİT Namazların belli vakitleri vardır. Her namazı kendi vaktinde kılmak demektir. BEŞ VAKİT NAMAZIN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ VAKİTLERİ NASILDIR? Sabah namazının vakti: Doğuda beyazlık başlamasından itibaren başlar, güneş doğuncaya kadar devam eder. Öğle namazının vakti: Gölgelerin kısalmasının son bulduğu ve uzamaya başladığı zamandan itibaren başlar ve gölge bir misli uzayıncaya kadar devam eder. İkindi namazının vakti: Öğle vakti bitince başlar, güneş batıncaya kadar devam eder. Akşam namazının vakti: Güneş kaybol-

10 10 Namaz Nasıl Kılınır? duktan sonra başlayıp, kırmızılık kayboluncaya kadar devam eder. Yatsı namazının vakti: Akşam namazı vaktinden sonra başlar, sabah namazı vaktine kadar devam eder. KERAHET VAKİTLERİ Bazı vakitleri vardır ki, bunlarda o esnada hazırlanan cenaze namazı hariç başka Namaz kılınamaz, secde yapılamaz. Bunlar; 1 - Güneş doğduktan sonra ortalama dk. Arası geçinceye kadar, 2 - Öğle vaktinin girmesinden dk. öncesinden öğle vaktinin girmesine kadardır. 3 - Güneşin batmasından dk. öncesinden güneş batana kadardır. 6 - NİYET Namazın şartlarından biri de niyettir: Namaza niyet etmek demek, namazın ismini, vaktini, imama uymayı istemek, kalbinden geçirip, dil ile söylemek demektir.

11 Namaz Nasıl Kılınır? 11 Niyet kalple olur. Sadece dil ile söylenirse niyet edilmiş olmaz. Ancak sadece kalp ile niyet edilirse caiz olur. Farz, bayram ve vitir namazlarında vaktin belirlenmesi gereklidir. Genel olarak farz namazlara şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah (2) namazının farzını eda etmeye" Vitir namazına şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü vitir (3) namazını eda etmeye" şeklinde niyet edilir. Cenaze namazına şöyle niyet edilir: Allahü teâlâ için namaza, peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) için salavata, meyyit için duaya. Ramazan bayramı namazı için: Niyet ettim Allah rızası için fıtır bayramı namazını (2) Vaktine göre "Sabah" kelimesinin yerine "Öğle", "İkindi", "Akşam", "Yatsı" ve "Cuma" gibi değiştirmek gerekir. (3) Vitr-i Vacip denmez. Çünkü vacip oluşunda ihtilâf vardır. Sadece Vitir Namaz'ı demek yeterlidir.

12 12 Namaz Nasıl Kılınır? kılmaya. Kurban bayramı namazı için: Niyet ettim Allah rızası için kurban bayramı namazını kılmaya. Teravih Namazı için: Niyet ettim Allah rızası için Teravih Namazını kılmaya. Dikkat! Niyetten hemen sonra tekbir getirilmeli ve namaza başlanmalıdır. Cemaat halinde Namaz kılınacaksa; "Niyet ettim Allah rızası için bu günkü öğle namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet edilmelidir. Sadece uydum imama diye niyet etmek yeterli olmaz. İmamdan önce niyet eden imama uymuş olmaz. Buraya kadar namazın şartlarını kısaca açıkladık. Geniş açıklaması için ilmihal kitaplarına bakılmalıdır. RÜKÜNLERİN AÇIKLAMASI Namaz'a başladıktan sonra bitirinceye kadar olan bölümlerdir. Bunlar Namaz'ın aslı

13 Namaz Nasıl Kılınır? 13 ve temelidirler. Bu rükünler şunlardır: 1 - İFTİTAH (Başlangıç) TEKBİRİ İftitah tekbiri: Namaz'a başlarken "Allah-ü Ekber" diye başlamak demektir. Aallah-ü Ekber gibi en baştaki "a" harfi uzatılmamalı. Bir de Ekber kelimesi, Ekbeer olarak uzatılmamalı. Her iki durumda da mana bozulduğu için Namaz'a başlanmış olmaz. Bunları bilerek uzatanlar dinden çıkarlar. 2 - KIYAM Kıyam: Ayakta durmak demektir. 3 - KIRAAT (OKUMAK) Kıraat: Fatiha-i şerife ve Kur'an-ı Kerim ayetlerinden bir miktar okumak demektir. Bu okuyuş; kendi işitecek derecede dili ile harfleri belirtecek şekilde olması lâzımdır. Kendisi işitemeyecek kadar sessiz okumak kıraat sayılmaz. İmama uyan bir kimse

14 14 Namaz Nasıl Kılınır? ayakta iken "sübhaneke"den (4) başka bir şey okumaz. 4 - RÜKÛ Rükû: Baş ile sırt bir hizaya gelinceye kadar eğilmek demektir. Rükû hali şöyle olur; Erkekler; Elleriyle dizlerini tutarlar. Kollar düz şekilde durur, sırt ile baş düzgün bir çizgi gibi düz bir vaziyet almış olur. Gözler ayakuçlarına bakar. Kadınlar; Ellerini dizlerinin az üst kısmına öylece kavramadan koyarlar. Belleri az meyilli ve ayakuçlarına bakarlar. 5 - SÜCUD Rükûdan doğrulduktan sonra secdeye varılır. Her rekât için iki kere secde yapılır. Secdede ayak parmaklarını bükerek, uç- (4) Sübheneke, Namaz duaları kısmında vardır.

15 Namaz Nasıl Kılınır? 15 larını kıbleye çevirmek gerekir. Secde yapan burnunu, iki eli arasına alır, dizleri ile ayak parmaklarının ön kısımlarını yere koyar. Ayak topukları birbirine yapıştırmak gerekmez. Secdede, alın, burun ve ayaklar bir kere "Sübhanellah" diyecek kadar yerden kalkarsa namaz bozulur. Takke, saç veya başörtüsü alın ile secde arasına girerse secde yerine gelmez. Erkekler, kolları ve uylukları, karından ayrı bulundururlar. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bulundururlar. Secde yapılacak yerde başka bir şey varsa yere bitişik olması, 12 parmak kadar yerden yüksek olmaması, alnın çoğunu kaplayacak şekilde büyük olması, yumuşak bir cisim ise yerin sertliği hissedinceye kadar bastırması şarttır. Sertlik hissedilmiyorsa secde yapılmış olmaz. Secdelerde üç kere; "Sübhane Rabbiyel A'lâ" diyecek kadar

16 16 Namaz Nasıl Kılınır? beklenir ve bu tesbih okunur. 6 - KADE-İ AHİRE Son rek'atta, tahıyyât okuyacak kadar oturmak demektir. Erkekler, otururken, sol ayağın parmak uçları sağa doğru dönük olarak yere döşer. Bu ayağın üzerine oturur. Sağ ayağını dik tutar. Sağ ayak parmaklarının ucu, kıbleye karşı biraz bükülmüş olur. Kadınlar, "Teverrük" ederek oturur. Ya'nî, kaba etlerini yere koyarak oturur. Uylukları birbirine yakın olur. Ayaklarını sağ taraftan dışarı çıkarır. Kâde-i Âhire oturuşunda Ettehiyyâtü okumak vâcibdir. Önemli not: Bütün bu şartlar ve rükünler burada kısaca anlatılmıştır. Geniş açıklamaları için ilmihâl kitaplarına veya geniş fıkıh kitaplarına bakılabilir.

17 Namaz Nasıl Kılınır? 17 TADİL-İ ERKAN Tadil-i erkân, Namazdaki kıyam, rükû ve secde gibi rükünleri gereği gibi yapmak demektir. Kesinlikle terk edilmemeli. Meselâ; rükû'dan kıyama kalkarken vücut dimdik olacak ve bir kere "Sübhanellahi'l-Azîm" diyecek kadar beklemeli ve ondan sonra secdeye varmalıdır. İki secde arasında da bu miktar beklenecek ve bütün Namaz bu şekilde sükûnetle kılınmalı. Tavuğun yem toplaması gibi hızlı kılınmaz. NAMAZI BOZAN ŞEYLER Namazı bozan şeyler şunlardır: 1 Konuşmak: Bir kelime de namazı bozar. Bilerek, bilmeyerek, zorla, unutarak söylemek, hep bozar. Kur'ân-ı kerîmde ve hadîs-i şerîfte bulunmayan duaları okumak, bozar. 2 Boğazından, özürsüz, öksürür gibi ses çıkarmak bozar. Kendiliğinden olursa bozmaz. Okumayı kolaylaştırmak için yapar-

18 18 Namaz Nasıl Kılınır? sa, zararı olmaz. 3 Ah, of gibi sözler, sesli ağlamak. 4 Başkasının sözü ile yer değiştirmek veya yanına gelene, onun sözü ile yer açmak bozar. Fakat kendiliğinden hareket ederek yer verirse bozmaz. 5 Yemek, içmek bozar. Diş arasında kalmış, nohuttan küçük şeyi yutmak bozmaz. Ağzındaki ufak bir şeyi üç kere çiğnemek veya eritip yutmak, namazı bozar. 6 Kur'ân-ı Kerîme veya kâğıda bakıp, öğrenerek okumak bozar. 7 Namaz hareketlerinden olmayan fazla hareketler, namazı bozar. İki eliyle pantolonu çekmek gibi. (Amel-i kesir bahsi için, ilmihal kitaplarına bakılabilir.) 8 Bir rükünde, üç kere sübhânallah diyecek kadar avret yeri açılırsa veya derisinde, elbisesinde, namaz kılacak yerde namazı bozacak kadar necaset olursa bozulur. 10 Özürsüz ve bilerek göğsünü kıbleden çevirince hemen bozar. 11 Tegannî ile okumak, mânâyı bozar-

19 Namaz Nasıl Kılınır? 19 sa, namaz bozulur. Meselâ Ra'yı uzatarak Râabbenâ lekelhamd, demek bozar. 13 Zellet-ül kâri; Ya'ni yanlış okumak bozar: Bu hatâ harekelerde ve sükûnde (duraklarda) olabilir. Harfin yerini değiştirmek, harf ilâve etmek, harfi eksik okumak, harfi ileri geri almak, harfleri usulüne uygun çıkarmamak da namazı bozar. Meselâ, ehad yerine ehat deyince bozulur. Zellet'ul-Kari' bahsi geniş kitaplarda yer almaktadır. İlmihal kitaplarına müracaat edilebilir. DİKKAT! Arapça harflerin karşılığı lâtin harflerde yoktur. Arapçada üç tane S, üç tane Z harfi vardır. Bir kalın okunan,ظ ikinci ince okunan. dır 'ذ Bu üç harfin üçüncüsü peltek okunan,ز ağızdan çıkış yerleri farklıdır. Oysaki üçü de Türkçede z şeklinde okunur. Rükû' tesbîhinde ظ ile (azîm) denir ki, Rabbim

20 2 Namaz Nasıl Kılınır? büyüktür demektir. Eğer ذ ile (azîm) denilirse, Rabbim benim düşmanımdır mânâsına gelir. Kur'ân-ı Kerîmi lâtin harfler ile öğrenip okuyan, buna benzer harf hatalarını ayıramayacağı için namazı geçerli olmaz. Kur'an-ı Kerim'in hemen hemen her satırında bu dediklerimize benzer telaffuzlar vardır. Kur'an-ı Kerim mutlaka Arapça harflerle öğrenerek okunmalı. Sevap kazanayım derken günaha girilebilir, dahası Allah muhafaza etsin küfre girilebilir. Bunun için, her Müslüman'ın namaz kılacak kadar sûreleri ve duaları, düzgün okumasını bilen birinden öğrenmeli. Bunları lâtin harfleri ile düzgün olarak ezberlemek mümkün değildir.

21 NAMAZ NASIL KILINIR? BEŞ VAKİT NAMAZ Sabah namazı 4 rekâttır. Öğle namazı 10 rekâttır. İkindi namazı 8 rekâttır. Akşam namazı 5 rekâttır. Yatsı namazı 13 rekâttır. 2 rekât sünneti, 2 rekât da farzı kılınır. Sabah namazının sünneti, çok kuvvetlidir. Vacip diyenler de vardır. 4 rekât ilk sünneti, 4 rekât farzı, 2 rekât son sünneti kılınır. Son sünnet 4 rekât da kılınabilir. 4 rekât sünneti, 4 rekât farzı kılınır. 3 rekât farzı, 2 rekât sünneti kılınır. 4 rekât ilk sünneti, 4 rekât farzı, 2 rekât son sünneti, Son sünnet 4 rekât da kılınabilir. 3 rekât da vitir namazı kılınır.

22 2 Namaz Nasıl Kılınır? Sabah Namazı Kaç Rekâttır? Sabah namazı ikisi sünnet, ikisi de farz olmak üzere dört rekâttan ibarettir. Sabah Namazının Sünneti Nasıl Kılınır? Namazın şartlarının hepsi yerine getirildikten sonra, ayakta kıbleye dönülüp sabah namazının sünnetini kılmaya kalben niyet edilir. Dil ile de yavaşça: "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya" denilir. Bundan sonra, Erkekler: Elleri kulakların hizasına kadar kaldırırlar, başparmakları kulak yumuşağına değdirirler ve avuç içleri Kâbe'ye dönük şekilde parmak araları açarlar ve Allahü Ekber diyerek İftitah tekbiri ni getirirler. Tekbir alındıktan sonra sağ el ile sol elin bileği büyük ve serçe parmaklarıyla tutulur ve ortadaki üç parmak doğru uzatılarak eller göbeğin altına konur.

23 Namaz Nasıl Kılınır? 2 Kadınlar: Tekbir alırken ellerini omuz hizasına kaldırıp göğüsleri üzerine bağlarlar. Sağ eli sol elin üzerine koyarlar. Eller bu şekilde bağlandıktan sonra, sırasıyla Sübhâneke, Eûzü-Besmele, Fâtiha-i Şerîfe ve zamm-ı sûre 5 okunur. Böylece namazın kıyam ve kırâet rükünleri tamamlanmış olur. Bundan sonra eller yanlara salıverilir ve Allahü Ekber denilerek rükû'a gidilir. Erkekler: Rükû'da parmak araları açık olarak dizkapaklarını tutarlar. Sırt ve bel yere paralel olarak düz hâle getirilir. Ayakları da bükmeden dik tutarlar. Rükû'da iken üç kere Sübhâne rabbiye'l-azîm denir. Kadınlar: Parmak aralarını açmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizler üzerine koyarlar. Ayrıca dizlerini de dik değil bükük bulundururlar. Yere paralel olacak şekilde eğilmelerine de lüzum yoktur. 5 Bunlar dualar bölümünde vardır.

24 2 Namaz Nasıl Kılınır? Sonra Semiallahü limen hamideh diyerek rükû'dan kalkılır. Ayakta iken Rabbenâ leke'l-hamd denir. Sonra Allahü Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, sonra alın ve burun yere konur. Baş, eller arasına konulur, alın ve burun yere yapıştırılır. Secdede el parmakları kıbleye dönük tutulur, ayak parmakları kıbleye doğru kıvrılır. Erkekler, kollarını, karından ve yerden ayrı bulundururlar, yere yapışık durmazlar. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bulundururlar ve yere doğru biraz alçak dururlar. Secdede üç defa Sübhâne rabbiye'l-a'lâ denir. Sonra Allahü Ekber diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Bir kere Sübhânallah diyecek kadar durulur. Sonra tekrar Allahü Ekber denilerek aynı şekilde ikinci defa secde yapılır. İkinci secdenin tesbihleri söylendikten sonra Allahü Ekber denilerek tekrar ayağa

25 Namaz Nasıl Kılınır? 2 kalkılır. Böylece birinci rek'at bitmiş, ikinci rek'ata kalkılmış olur. İkinci rek'atta sadece Besmele çekilerek Fâtiha ve zamm-ı sûre okunur. Yukarda tarif ettiğimiz şekilde rükû'a ve secdeye gidilir. İkinci secdeden sonra Erkekler, otururken, sol ayağını, (parmak uçları sağa doğru dönük olacak şekilde) bulundurur ve üzerine oturur. Sağ ayağını dik tutar. Sağ ayak parmaklarının ucu, kıbleye karşı bükülmüş olur. Kadınlar, "Teverrük" ederek oturur. Ya'nî, kaba etlerini yere koyarak oturur. Uylukları birbirine yakın olur. Ayaklarını sağ taraftan dışarı çıkarır. Bu oturuşta, önce Tehıyyât okunur. Arkasından salâvatlar ve dualar okunur. Duaların okunuşu bitince önce omuzlara bakacak şekilde sağ tarafa dönülerek, Esselâmü aleyküm ve rahmetullah diye selâm verilir. Sonra da sol tarafa aynı şekilde selâm verilir.

26 2 Namaz Nasıl Kılınır? Böylece iki rek'atlı sabah namazının sünneti bitmiş olur. Sabah namazının sünnetinin bütün kırâet, tesbih ve tekbirleri gizli olarak yapılır. Saban Namazının Farzı Nasıl Kılınır? Erkekler önce kamet getirirler ve Niyet ettim bugünkü sabah namazının farzını kılmaya diye niyet edilir. Gerisi aynen sabahın sünneti gibi kılınır. Sabah namazının farzının fatiha ve zamm-ı sureleri sesli de okunabilir. Öğle Namazı Kaç Rek attır? Öğle namazı 12 rek attır. Bunların dördü sünnet, dördü farz ve ikisi de son sünnettir. Önce sünneti kılınır. Öğle Namazının İlk Sünneti Nasıl Kılınır?

27 Namaz Nasıl Kılınır? 2 Öğle namazının ilk sünnetini kılmak için ilk önce şu şekilde niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazının ilk sünnetini kılmaya..." Sonra aynen sabah namazının sünneti gibi iki rek'at kılınır, ancak selam verilmez. İkinci rek'atta oturulduğunda sadece Tehıyyât okunur. Salâvat ve dualar okunmadan Allahü Ekber diyerek üçüncü rek'ata kalkılır. Üçüncü rek'ata kalkıldığında Fatiha'dan önce sadece Besmele çekilir. Sübhâneke ve eûzü okunmaz. Üçüncü ve dördüncü rek'atlar da aynen birinci ve ikinci rek'atlar gibi kılındıktan sonra, ikinci kere oturulur. Bu oturuşta Tehıyyât ile beraber salâvat ve Rabbena duaları da okunur ve sağ omuza bakacak şekilde sağa doğru baş çevrilir ve selâm verilir. Böylece öğlenin ilk sünneti tamamlanmış olur.

28 2 Namaz Nasıl Kılınır? Öğle Namazının Farzı Nasıl Kılınır? Öğlenin farzı, iki şey hariç sünneti gibidir. 1 Niyet ederken Niyet ettim Allah rızası için bu günkü öğle namazının farzını kılmaya diye niyet edilir. 2 Üçüncü ve dördüncü rek'atlarda sadece Fâtiha okunur, zamm-ı sûre okunmaz. Gerisi öğle nin ilk sünneti gibi kılınır. Önemli Not: Bütün farz namazlarda ilk iki rek'atta zamm-ı sûre okunur, üç ve dördüncü rek'atlarda okunmaz. Öğle Namazının Son Sünneti Nasıl Kılınır? Öğlenin son sünneti tıpkı sabahın sünneti gibi kılınır. Sadece niyet ederken Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının son sünnetini kılmaya diye niyet edilir. Öğlenin sünnetlerde ve farzındaki bütün

29 Namaz Nasıl Kılınır? 2 okunacaklar sessiz okunur. İkindi Namazı Kaç Rekâttır? İkindi namazı 8 rek attır. Bunların dördü sünnet, dördü de farzdır. Önce sünneti kılınır. İkindi Namazının Sünneti Nasıl Kılınır? İkindi namazının sünnetini kılmak için evvelâ şu şekilde niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının sünnetini kılmaya..." Sonra iki yer hariç aynen öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. O iki yer şunlardır: 1 İkinci rek'atın sonundaki oturuşta salâvatlar da okunur. Rabbena duaları okunmadan, Allahü Ekber denilerek üçüncü rek'ata kalkılır. 2 Üçüncü rek'atta da namaza yeniden başlanır gibi, Sübhâneke okunarak Eûzü-

30 3 Namaz Nasıl Kılınır? Besmele çekilir. Gerisi öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İkindi Namazının Farzı Nasıl Kılınır? İkindinin farzı, öğlenin farzı gibidir. Sadece niyetler farklıdır. İkindi namazının farzı için şöyle niyet edilir: Niyet ettim Allah rızası için bu günkü ikindi namazının farzını kılmaya İkindi de öğle gibi sessiz okuyuşla kılınır. Akşam Namazı Kaç Rekâttır? Akşam namazı 5 rekattır. Bunların üçü farz, ikisi sünnettir. Önce farz kılınır. Akşam Namazının Farzı Nasıl Kılınır? Önce şöyle niyet edilir: Niyet ettim Allah rızası için bu günkü

31 Namaz Nasıl Kılınır? 31 akşam namazının farzını kılmaya Geçen sayfalardan öğrendiğimiz gibi öğlenin farzı 4 rekat olarak kılınır. Akşam namazı ise 3 rekattır. Öğle namazının 3.cü rekâtını kılmadan, onun yerine 4. rekatı kıldığımızda 3 rekatlı bir farz namazı kılmış oluruz. İşte akşam namazının farzı bu şekilde bir 3 rekatlık farzdır. Akşam namazının farzındaki ilk iki rekâtları tıpkı sabahın farzı gibi sesli bir okuyuşla kılınabilir Akşam Namazının Sünneti Nasıl Kılınır? İlk önce şöylece niyet edilir: Niyet ettim Allah rızası için Akşam namazının sünnetini kılmaya Tıpkı sabahın sünneti gibi kılınır. Niyet hariç bir farkı yoktur.

32 3 Namaz Nasıl Kılınır? Yatsı Namazı Kaç Rekâttır? Yatsı namazı, dördü sünnet, dördü farz, ikisi son sünnet ve üçü de vitir olmak üzere onüç rek'attır. Yatsı Namazının İlk Sünneti Nasıl Kılınır? İlk önce şöylece niyet edilir: Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının ilk sünnetini kılmaya Tıpkı, ikindinin sünneti gibi kılınır. Yani ilk oturuşta, Tehıyyâttan sonra salâvatlar da okunur ve 3. rekâta başlarken de sübhaneke okunarak başlanır. Yatsı Namazının Farzı Nasıl Kılınır? Yatsının farzının kılınışı ise, niyet hariç öğle ve ikindi farzının aynısıdır. Yatsının niyeti şöyledir.

33 Namaz Nasıl Kılınır? 3 Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Yatsı namazının farzını kılmaya Yatsı Namazının Son Sünneti Nasıl Kılınır? Son sünnet de, sabah veya akşamın sünnetiyle aynı şekilde kılınır. Fark niyeti farklıdır. Yatsı namazının son sünnetinin niyeti şöyledir: Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının son sünnetini kılmaya Vitir Namazı Kaç Rekâttır? Vitir namazı üç rek'attır. Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Önce şöyle niyet edilir: Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Vitir namazını kılmaya (Dikkat! Vitr-i Vacib denmez.)

34 3 Namaz Nasıl Kılınır? Birinci ve ikinci rek'atlar aynen sabahın sünnetinde tarif ettiğimiz şekilde kılınır. İkinci rek'atın sonunda oturulur, Tehıyyât okunarak üçüncü rek'ata kalkılır. Üçüncü rek'atta Besmele çekilip Fâtiha ve zamm-ı sûre okunur. Bundan sonra rükû'a eğilmeyerek eller kulaklara kaldırılıp tekbir alınır ve tekrar eller bağlanıp, kunut duaları okunur. (Kunut dualarını bilmeyenler Rabbena dualarını okuyabilirler. ) Kunut duaları bittikten sonra rükû' ve secdeye gidilir. Secdeden sonra oturularak Tehıyyât, salâvat ve Rabbena duaları okunarak selâm verilir. Not: Vitir namazı sadece Ramazanda cemaatle kılınır. İmam olan zât namazı sesli kıldırır; kunutu ise gizli okur. Ramazan dışında vitri cemaatle kılmak mekruhtur. CEMAATLE NAMAZ NASIL KILINIR? Erkekler için cemaatle kılınan Namaz yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.

35 Namaz Nasıl Kılınır? 3 İki kişi de olsa, biri imam diğeri ona uyarak cemaat yapabilirler. Kadınların cemaate katılmaları yasaklanmamakla beraber, âlimlerce mekruh görülmüştür. Kadınların, namazlarını evlerinde kılmaları, camide cemaatle kılmalarından çok daha faziletlidir. Kadınlar için en faziletli yer, evlerindeki yatak odası gibi en gizli yerdir. CEMAAT İLE NAMAZ KILMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR? Cemaat ile namaz kılmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir. 1 İmamın ökçesi, cemaatin ökçesinden daha ileride olması gerekir. 2 İmam ile cemaatin kıldığı farz Namaz aynı günün aynı vakti olması gerekir. 3 İmam ile erkek cemaatin arasına veya aynı safa kadın girmemiş olması gerekir. 3 İmam ile cemaatin arası birbirinden uzak olmamalıdır.

36 3 Namaz Nasıl Kılınır? CEMAATİN YAPMASI GEREKENLER: 1 İmama uyan kimse, imam tekbir aldıktan sonra tekbir alır, namaz'a başlar. Yalnız sübhanekeyi okuyup susar. 2 İmama uyan kimse ayakta iken Fatiha ve peşinde okunan Kur'an-ı Kerimden bir şeyi okumaz. Bunlardan başka namazdaki diğer bütün duaları okur. 3 İmama uyan kimse imamdan önce hiçbir şekilde hareket etmez. 4 Son oturuşta imam selâm verirken imama uyan henüz tahiyatı bitirmemişse, bitirdikten sonra selâm verir. Ancak tahiyattan sonra okunan salâvatları bitirmemişse beklemeden imamla beraber selâm vermelidir. 5 Üç veya dört rekâtlı namazların birinci oturuşunda imam ayağa kalktığında, imama uyan henüz tahiyatı bitirmemişse isterse tahiyatı bitirdikten sonra ayağa kalkar, isterse hemen kalkar. 7 İmamın açıktan okuduğu Fatiha bitti-

37 Namaz Nasıl Kılınır? 3 ğinde, o imama uyanlar kendi işitecek kadar yavaşça "Âmin" derler. 8 Hangi rekâtın rükûsuna yetişmişse o rekâta yetişmiş sayılır. Dolayısıyla birinci rekâtın rükûsuna yetişen imamla beraber selâm verir. 9 Bir veya birkaç rekât kaçıran, imamla beraber yetiştiği rekâtları tamamlar, imamla beraber son tahiyatı da okur. İsterse salli barik de okuyabilir. Okumaması daha faziletlidir. İmam selâm verdikten sonra kendisi selâm vermeden kalkar ve ilk iki rekâtlardan kaçını kaçırmışsa onları zammı sureli (yani fatihadan sonra 3 ayet veya 3 ayete denk bir ayet) okur, geri kalanları da normal tamamlar ve selâm verir. CUMA NAMAZI NASIL KILINIR? Cuma günü, öğle ezanı okununca, 16 rek'at Cuma namazı kılınır. Bunlar sırası ile şöyledir: 1 Önce, Cuma namazının dört rek'atlik "İlk sünneti" kılınır. Sonra,

38 3 Namaz Nasıl Kılınır? 2 Cemâat ile Cuma namazının iki rek'atlik "farzı" kılınır. Buna şöyle niyet edilir; "Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Cuma namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" 3 Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rek'atlik cumanın "Son sünneti" kılınır. 4 Bundan sonra, "Üzerime farz olan kılamadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet ederek, "Zuhr-u Âhir" namazı kılınır. Dört rek'atlik bu namazın kılınışı öğle namazının ilk sünnetinin kılınışı gibidir. Ancak son iki rakette de zamm-ı sure okumakla öğlenin ilk sünneti gibi kılınırsa daha iyi olur. 6 Sonra da, iki rek'at "Vaktin sünneti" kılınır. Kılınışı, sabah namazının sünnetinin kılışını gibidir. 7 Bundan sonra, Âyete-l Kürsî ve tesbihler okunup, duâ edilir. BAYRAM NAMAZLARI

39 Namaz Nasıl Kılınır? 3 Bayram namazları iki rek'attir. Cemâat ile kılınır, yalnız kılınmaz. Ramazan ve Kurban bayramı namazlarının kılınışı aynıdır. BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? 1 Önce "Niyet ettim vâcib olan bayram namazını kılmağa, uydum hazır olan imâma" diye niyet ederek, namaza durulur. Sonra "Sübhâneke" okunur. 2 Sübhânekeden sonra üç defa tekbîr getirerek eller kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisin de iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmâm önce Fatiha, sonra bir sûre okur ve beraberce rükû'a gidilir. Rükû ve secdeler yapıldıktan sonra ikinci rekâta kalkılır. 3 İkinci rek'atta, önce Fatiha ve bir sûre okunur. Sonra üç defa tekbîr getirerek iki el kaldırılır ve yanlara bırakılır. Dördüncü tekbîrde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükû'a gidilir. Devamında normal namaz gibi kılınır ve namaz tamamlanır.

40 4 Namaz Nasıl Kılınır? CENAZE NAMAZI Bir mü'minin vefat ettiğini, haber alan erkeklere, erkek yoksa, kadınlara cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Yani bazılarının kılmasıyla diğerlerinin üzerinden düşer. Cenaze namazı, Allah için namaz ve ölen kimse için duadır. Ehemiyyet vermeyenin îmânı gider. CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR? Cenaze namazının dört tekbîrinden her biri, bir rek'at gibidir. Dört tekbîrin yalnız birincisinde eller kulaklara kaldırılır. Sonraki üç tekbîrde eller kaldırılmaz. 1 Önce Niyet ettim Allah rızası için namaza, Rasulullah (sallahu aleyhi ve sellem) efendimiz için salavata, Meyyit 6 için duaya uydum hazır olan imama Er 7 6 Ölen kadın ise Meyyite erkek çocuk ise Sabi denilir. 7 Ölen kadın ise Hatun kişi denilir.

41 Namaz Nasıl Kılınır? 41 kişi niyetine diyerek niyet edilip ilk tekbîr alınıp, iki el bağlanınca "Sübhâneke" okunur "ve celle senâüke" de ilave edilir. Fatiha-i Şerife okunmaz. 2 İkinci tekbîrden sonra, Allahümme salli ve Bârik duaları okunur. 3 Üçüncü tekbîrden sonra, cenaze duası okunur. Cenaze duası yerine "Rabbena âtinâ..." veya yalnız "Allahümmağfir leh" demek veya duâ niyetiyle "Fâtiha-i şerîfeyi" okumak da olur. 4 Dördüncü tekbîrden sonra, hemen sağa ve sonra sola selâm verilir. Sadece imâm dört tekbîri ve selâmı yüksek sesle söyler, diğerlerini içinden okur. TERAVİH NAMAZI Teravih namazı erkek ve kadınlar için kuvvetli bir sünnettir. 20 rek'attir. Ramazan-ı şerîfin her gecesinde, yatsı namazından sonra, vitirden önce kılınır. Teravih namazının bir kısmına yetişip, imâmla vitir namazını

42 4 Namaz Nasıl Kılınır? kılan kimse, teravih namazından, yetişemediği rek'atları, vitirden sonra da kılabilir. Ancak yatsı namazından önce kılınırsa yeniden kılmak gerekir. Kılınmayan teravih namazı kaza edilmez. Önemli Not: Vitir namazı, yalnız Ramazan ayında cemâat ile kılınır. TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR? Teravih namazını ikişer rek'at kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dörder rek at halinde kılınacaksa ikindi namazının sünneti gibi kılınır. HER NAMAZDAN SONRA Selâm verdikten sonra, ا لل ه م ا ن ت ال سلا مو م ن ك ال سلا م ت ب ار ك ت ذ ا الج لا ل و ا لا ك ر ام "Allahümme entesselâm ve minke-s selâm tebârakte yâ zel-celâli vel-ikrâm" denir.

43 Namaz Nasıl Kılınır? 4 Sünnet ile farz arasında konuşmak namazın sevabını azaltır. Namazlar bittikten sonra, üç kere "Estagfirullah" denir, sonra, "Âyet-el-kürsî" okunur ve tesbih çekilir. Yani, otuzüç defa, Sübhanellah, otuzüç defa Elhamdülillah, otuzüç defa Allahü ekber denir. Sonra şu dua okunur; ا ل ه لا ا لا الله و ح د ه لا ش ري ك ل ه ل ه ال م ل ك و ل ه الح م د ش ئ ق دي ر و ه و ع ل ىك ل Daha sonra duâ edilir. Duâ ederken; eller göğüs hizasında, göğe doğru açık, avuçların içi yüze doğru biraz meyilli ve iki elin arası açık bulundurulur. Dirsekler yanlara yapışık olmaz. HASTALARIN NAMAZLARI Hastalar, akılları başlarında olduğu müddetçe dîni ibâdetlerini yerine getirmekle mükelleftirler. Bununla beraber dînimiz onlar hakkında birçok kolaylıklar da göstermiştir.

44 4 Namaz Nasıl Kılınır? * Bir hasta tâkatine göre namaz kılmakla mükelleftir. Meselâ: Ayakta durmaya gücü yetmeyen veya ayakta durması halinde hastalığı artacağından korkulan kimse, namazlarını oturarak, oturmaktan da âciz ise, kudretine göre yan veya arkası üzeri yatarak îma ile kılar. * Bir yere yaslanarak ayakta kalabilecekler bu şekilde yaparak namazını ayakta kılar. * Az bir miktar ayakta durabilenler de iftitah tekbirini ayakta aldıktan sonra oturur, namazı o şekilde tamamlarlar. * Oturarak kılınan namazda yaslanılmaz. Ancak hasta yaslanmadan duramıyorsa yaslanması caiz olur. * Oturarak da namazlarını kılamayan kimseler, namazlarını nasıl kolaylarına gelirse öyle (yan yatarak veya sırtüstü yatarak) kılarlar. Dizleri mümkünse dikerler. Mümkün değil ise kıbleye doğru uzatırlar. Rükû' ve secdeler îma ile yapılır. ÎMA İLE NAMAZ NASIL

45 Namaz Nasıl Kılınır? 4 KILINIR? Îma: Namazda rükû' ve secdeye işaret olmak üzere başı eğmektir. Bu, ayakta yapılabileceği gibi, oturarak da yapılabilir. Rüku için az, secde için fazla başını eğer. Îma ile namaz kılmaya muktedir olamayan hastalar namazı kaş göz işareti ile kılmazlar, Böyle hastalar üzerlerinden 5 vakitten fazla namaz geçerse kaza ile de mükellef olmazlar. 5 vakitten az olursa kaza etmek mecburiyetindedirler. Üzerine secde etsin diye hastanın önüne yastık, iskemle ve sandalye gibi şeyler konmaz. KAZA NAMAZI NE DEMEKTİR? Vaktinde kılınmayan farz ve vitir namazı demektir. Bir kimsenin vaktinde kılınmamış namazları varsa, en kıza zamanda bu namazlarını kaza etmelidir. KAZA NAMAZLARI

46 4 Namaz Nasıl Kılınır? NASIL KILINIR? Kaza namazları büyük özür ve pişmanlık içinde bu günahtan dolayı af talep ederek kaza edilmelidirler. Kabul olunup olunmayacağından dolayı korku içinde olmalıdır. Bir namazı kaza edecekse bir ezan ve kamet getirerek namaza başlamalıdır. Eğer birden çok namaz kaza edecekse, önce bir ezan sonra da her namaz için ayrı ayrı kamet getirmelidir. Vakti belli olan namazlar için şöyle niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalmış bu günkü sabah namazının farzını kaza etmeye." Vakti belli olmayan namazlar için şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalmış en son sabah namazının farzını kaza etmeye" Vitir namazı da aynen farz namazları gibi kaza edilmelidir.

47 Namaz Nasıl Kılınır? 4 Kaza namazlarının kılınışları ile vaktinde kılınan namazlar arasında bir fark yoktur. Kılınış şekilleri aynıdır. SEHV, TİLÂVET VE ŞÜKÜR SECDELERİ SEHV (YANILMA) SECDESİ Namaz kılan, namazda farz olan bir şeyi, bilerek veya unutarak terk ederse, namazı bozulur. Eğer bir farzı geciktirirse sehiv secdesi gerekir. Eğer bir vacibi, unutarak terk ederse, namazı bozulmaz. Fakat sehv secdesi yapması lâzım olur. Eğer bir vacibi kasten terk ederse, namazı bozulmaz. Fakat noksan olur. Yeniden kılması vâcib olur. Kılmazsa günahkâr olur. Eğer bir sünneti kasten terk ederse, günah olur. Fakat namazı bozulmaz. Unutarak terk ederse sehiv secdesi gerekmez. Namazda birkaç kere secde-i sehv îcâb etse bir kere yapmak yeterlidir. İmâmın yanılması, kendisine uyanların da secde-i

48 4 Namaz Nasıl Kılınır? sehv yapmalarını gerektirir. İmâma uyan yanılırsa, kendisi imâmdan ayrı secde-i sehv yapmaz. SEHİV SECDESİ NASIL YAPILIR? Secde-i sehvi yapmak için, tehiyat okunur, iki tarafa (kişi imam ise bir tarafa) selâm verildikten sonra, iki secde yapıp oturulur, tahiyat, salli-barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra iki tarafa selam verilir. Böylelikle namaz tamamlanmış olur. TİLÂVET SECDESİ Kur'ân-ı Kerîmde 14 yerde, secde âyeti vardır. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, mânâsını anlamasa da, bir secde yapması vâcibdir. Secde âyetlerini yazan, heceleyen secde yapmaz. İhtiyatlı olan görüşe göre teyp, radyo, vs. gibi âletlerden dinlenen secde âyetinden ötürü de secde etmek gerekir.

49 Namaz Nasıl Kılınır? 4 TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR? Tilâvet secdesi yapmak için abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Niyet ettim Allah rızası için tilavet secdesini yapmaya" diye niyet edilir. "Allahü ekber" diyerek secde yapılır. 3 kere "Sübhâne rabbiyel a'lâ" denir. Sonra "Allahü ekber" deyip ayağa kalkılır. Peşinde şu dua okunur: سم ع ن ا و أ ط ع ن ا غ ف ر ان ك ر ب ن ا وإ ل ي ك ال م صير "İşittik ve itaat ettik. Affını talep ediyorum ey Rabbim! Dönüş sadece sanadır." ŞÜKÜR SECDESİ Şükür secdesi, bir nimete kavuşmaktan veya bir sıkıntı ve musîbetten kurtulmaktan dolayı kıbleye yönelerek ve tekbir alınarak tilâvet secdesi gibi yapılan secdedir. Secdede; Önce hamd edilir. Elhamdü

50 5 Namaz Nasıl Kılınır? lillah, sonra tesbihler söylenir: Sübhane Rabbiyel A la (3 defa). Daha sonra yine tekbir alarak ayağa kalkılır. Normal namazdan sonra bir şey yokken secde yapmak mekruhtur.

RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI

RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI 1) Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm"

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp

, diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp 1) Sabah Namazı Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: "Niyet ettim bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya ", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp "A llahu Ekber" diye tekbir

Detaylı

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik Müdrik Müdrik "idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş" gibi anlamlara gelir. İlmihal ıstılahında, namazı tamamen imamla birlikte kılan kimseye müdrik denir. İmama en geç birinci rek atın rükûunda yetişen kimse

Detaylı

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 ÖNSÖZ Bu kitap namaz hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çocuklar ve büyük yaştaki insanlar için güzel bir bilgi kaynağıdır. Kitapta namaz hakkında her bilgi yer almaktadır. İnternet

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR..

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. NAMAZ NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. Namaz, kelime olarak dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçası salat tır. Salat; dua etmek, hayır duada bulunmak,ibadet yapmak, bağışlanma dilemek ve rahmet gibi anlamlara gelir.

Detaylı

2-Kuran-ı Kerimde Salat kelimesi ile ifade edilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir? a) Dua b) Oruç c) Namaz d) Zekat

2-Kuran-ı Kerimde Salat kelimesi ile ifade edilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir? a) Dua b) Oruç c) Namaz d) Zekat I-İslam ın beş şartından biridir ve günlük olarak yapılan bir ibadettir. II-Belli hareket ve dualar okunarak yerine getirilir. III-Peygamberimiz bu ibadeti dinin direği olarak ifade etmiştir. IV-Bu ibadet

Detaylı

NAMAZIN FARZLARI. Namazın farzlarından herhangi birinin eksikliği durumunda namaz sahih olmaz. NAMAZIN ŞARTLARI [DIŞINDAKİ FARZLAR]

NAMAZIN FARZLARI. Namazın farzlarından herhangi birinin eksikliği durumunda namaz sahih olmaz. NAMAZIN ŞARTLARI [DIŞINDAKİ FARZLAR] NAMAZIN FARZLARI Namazın on iki farzı vardır. Namazın dışındaki farzlar, namazdan önce ve namaza hazırlık mahiyetinde olduğu için namazın şartları olarak adlandırılır. Namazın içindeki farzlar ise, namazın

Detaylı

Bayram Namazı hangi ilde saat kaçta?

Bayram Namazı hangi ilde saat kaçta? On5yirmi5.com Bayram Namazı hangi ilde saat kaçta? Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? Ankara, İstanbul ve İzmir'de Kurban Bayramı namaz saatleri... 2015 Yılı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı

Detaylı

İBADET 1 İBADET NEDİR?

İBADET 1 İBADET NEDİR? İBADET 1 İBADET NEDİR? Allah ın rızasını kazanmak ve ona yakın olmak için Allah tarafından emredilen Peygamberimiz tarafından uygulamalı olarak gösterilen namaz, oruç, hac gibi davranışlara denir. Ayrıca

Detaylı

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez. Hz. Ali den Nasihatler Ey oğul! İyi karar verebilmek için güvenilir kimselerle istişare et. En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

Detaylı

Namazla ilgili sık sorulan sorular

Namazla ilgili sık sorulan sorular On5yirmi5.com Namazla ilgili sık sorulan sorular Namazla ilgili sıkça sorulan sorular... Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2012 Cuma (oluşturma : 2/28/2017) Yolculukta araç içinde namaz nasıl kılınır? Kişi, eğer

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ 2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları " Diyanet Đlmihali 1. Cilt" Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ S 1- Hades-i asgar ve hades-i ekber nedir?

Detaylı

Abdest nedir? Abdest, dini bir temizliktir. Belli organları usulüne göre yıkamaktır. Abdest namazın hazırlık şartlarındandır.

Abdest nedir? Abdest, dini bir temizliktir. Belli organları usulüne göre yıkamaktır. Abdest namazın hazırlık şartlarındandır. ABDEST Neler Öğreneceğiz? Abdest nedir? Abdestin farzları nelerdir? Abdest nasıl alınır? Abdestin sünnetleri nelerdir? Abdestin mekruhları nelerdir? Abdesti bozan şeyler nelerdir? Abdest nedir? Abdest,

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ 1- Namaz ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır? a) Hasta olanlar namazlarını terk edebilirler, iyileşince kaza ederler. b) Yolcu olan kişiler abdestleri varsa otobüste

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:2 KONU: NAMAZIN ŞARTLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:2 KONU: NAMAZIN ŞARTLARI 1- Soru: Namaza başlamadan önce ve namaz esnasında uymamız gereken şartlara ne denir? Cevap: Namazın farzları/şartları denir. 2- Soru: Namazın dışındaki/namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken

Detaylı

Abdest Gusül Teyemmüm

Abdest Gusül Teyemmüm Abdest Gusül Teyemmüm Memduh ÇELMELİ ABDEST Farz ve Sünnetleriyle Abdestin Alınışı 1- Niyet edilir. Euzü-Besmele çekilir. 2- Eller bileklere kadar yıkanır. Abdestin Farzları 1) Yüzü yıkamak 2) Elleri dirseklerle

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Teravih Namazı Namazı Bozan Durumlar Namazın İnsana Kazandırdıkları Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 o Teravih namazı ramazan ayında kılınır. o Yatsı namazının son

Detaylı

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 هل ىلع تارك الصيام نو غري عذر قضاء «باللغة

Detaylı

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد 1436 TERÂVİH NAMAZININ FAZÎLETİ فضل صالة الرتاويح باللغة الرتكية Muhammed Salih el-muneccid اسم املؤلف حممد صالح املنجد Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren Ali Rıza Şahin مراجعة يلع

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

SECDE-İ TİLAVET. 1- Tilavet, Kur an okumak demektir. Secde âyeti okununca yapılan secdeye tilavet secdesi denir.

SECDE-İ TİLAVET. 1- Tilavet, Kur an okumak demektir. Secde âyeti okununca yapılan secdeye tilavet secdesi denir. SECDE-İ TİLAVET Secde-i Tilavet Secde ayetlerinden biri okunduğu zaman, hem okuyanın hem de dinleyenin, secde-i tilavet yapması, sünnet-i müekkededir. Secde ayetleri 14 tane olup şunlardır: 1- Hac suresi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23

İÇİNDEKİLER. Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23 İÇİNDEKİLER Mütercimin Önsözü 15 Yayıncının Önsözü 17 Şeyh Seyyid Ebu l-hasen Alî el-hasenî en-nedvî nin Takdimi 19 Müellifin Önsözü 23 BİRİNCİ BÖLÜM TAHÂRET 25 TAHÂRET... 27 Tahâretin hikmeti... 27 Tahâretin

Detaylı

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ)

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) ب ت خ ح ج ث Dil ucu ile üst uçlarından ا ذ ر ز Boğazın ağza en yakın olan kısmından Dil ucu ile üst diplerinden Peltektir. Boğazın orta kısmından Dudaklar

Detaylı

Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını yıkamak.

Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını yıkamak. ABDEST Abdestin Farzları [1] [1] Abdestin rükünleri (farzları) dörttür: Birincisi; yüzün, alnın en üst tarafından başlamak üzere çene altına kadar olan kısmıyla, iki kulak yumuşakları arasında kalan kısmını

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid Sel ve yağmur sebebiyle öğle ve ikindi namazını gecenin sonuna ertelemenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 تا ر الظهر والعرص

Detaylı

NAMAZ İLE İLGİLİ AYETLER. Namaz belirli vakitlerde farzdır. ا ن الص لا ة ك ان ت ع ل ى ال م و م ن ين ك ت اب ا م و ق وت ا

NAMAZ İLE İLGİLİ AYETLER. Namaz belirli vakitlerde farzdır. ا ن الص لا ة ك ان ت ع ل ى ال م و م ن ين ك ت اب ا م و ق وت ا NAMAZ İLE İLGİLİ AYETLER Namaz belirli vakitlerde farzdır. ا ن الص لا ة ك ان ت ع ل ى ال م و م ن ين ك ت اب ا م و ق وت ا Namaz mü minler üzerine belli vakitlerde farz kılındı. (Nisa4/103) Ayet, Namazın günün

Detaylı

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir.

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. ) S T E R A V İ H C B D D F E E Z A N S R T Z Aşağıdakilerden

Detaylı

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432

Detaylı

Cemaatle Namaz Soru: İmam, tek cemaatle mihraba geçebilir mi?

Cemaatle Namaz Soru: İmam, tek cemaatle mihraba geçebilir mi? 694 - Soru: Ezanı işitip camiye gidemeyenler hemen namaza başlayabilirler mi? Söylenene göre kadın kılabilir, fakat erkekler kılamazmış. Doğru mu? Cevap: Bu hüküm, beş vakit namaz için değil, cuma namazı

Detaylı

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir.

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. ) 1- S T E R A V İ H C B D D F E E Z A N S R T Z 9-Namazını

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü

Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü [ حريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ن

Detaylı

"Kuşkusuz Rabbin katındakiler O'na kulluk etmekten kibirlenmezler, O'nu tesbih eder ve yalnız O'na secde ederler." A'raf, 206

Kuşkusuz Rabbin katındakiler O'na kulluk etmekten kibirlenmezler, O'nu tesbih eder ve yalnız O'na secde ederler. A'raf, 206 Secde Ayetleri Tilâvet Secdesi Nedir? Kur'an'daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen müslümanın yapması vacib olan secdedir.bunlardan herhangi biri, üzerine vacib olan secdeyi yapmazsa günahkar olur.

Detaylı

Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tilavet-secdesi]

Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tilavet-secdesi] Risale Online Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tilavet-secdesi] Fıkıh İbadet Namaz Kur'ân-ı Kerîm Kur an Okumak Soru Tilavet Secdesi Tilavet secdesi hakkında

Detaylı

Hadesten Taharet (Manevi Temizlik)

Hadesten Taharet (Manevi Temizlik) Haydi çocuklar. Namazın şartlarını (Farzlarını) yazalım. NAMAZIN HAZIRLIK ŞARTLARI (DIŞINDAKİ FARZLAR) NAMAZIN KIL INIŞ ŞARTLARI (İÇİNDEKİ FARZLAR) 1-1- 2-2- 3-3- 4-4- 5-5- 6-6- TANIMLAR *Gusül(Boy) Abdesti:

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Yâsîn Suresi 13-27 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 6 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 6 YÂSÎN SURESİ 13-27 AYETLERİ TİLAVET VE

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ - MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ) FIKIH

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ - MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ) FIKIH T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ - MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ) FIKIH 2 DERS NOTU YAZAR Dr. Ahmet İŞLEYEN ANKARA 2013 MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Bakara Suresi 285-286 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 4 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 4 BAKARA SURESİ 285-286 AYETLERİ TİLAVET

Detaylı

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir.

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Korku Namazı KORKU NAMAZI Korku Namazı ve Sebebi Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Nasıl Kılınacağı i ; İnsanlar tek (ve aynı)

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid Abdest Alırken Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellemin Allah Katındaki Makamı ile Dua Etmek لاعء أثناء الوضوء ب ا ه ليب ص االله عليه وسلم ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ

Detaylı

Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? Muhammed Salih el-muneccid

Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? Muhammed Salih el-muneccid Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 مد هل

Detaylı

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ 2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları 2 " Diyanet Đlmihali 1. Cilt" Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ S1- Abdesti bozan durumlardan üç tanesini

Detaylı

Kulun Rabbiyle Buluşması: Namazın Kılınışı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim :46:37

Kulun Rabbiyle Buluşması: Namazın Kılınışı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim :46:37 Kulun Rabbiyle Buluşması: Namazın Kılınışı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim 08 2015 17:46:37 KULUN RABBİYLE BULUŞMASI: NAMAZIN KILINIŞI ق د ا ف ل ح ال م ؤ م ن &#16 08;ن ١ ا ل ذ ين ه م في ص ل ات ه م خ اش

Detaylı

Kur'an'ı hızlı okumanın ve namazı hızlı kılmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz

Kur'an'ı hızlı okumanın ve namazı hızlı kılmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz Kur'an'ı hızlı okumanın ve namazı hızlı kılmanın hükmü [ ثريك Turkish ] Türkçe Abdulaziz b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 حكم اإلرساع يف القراءة والصالة «باللغة الرتكية»

Detaylı

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhil'hamd, Allâhu Ekberu kebiiraa velhamdülillahi kesiiraa ve sübhaanallaahi bükratev ve esıila

Detaylı

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü Borçlunun sadaka vermesinin hükmü ] رك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 3Terceme3T 3T: 3TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 ح م صدقة املدن» اللغة الرت ة «بن صالح العثم مد رمجة:

Detaylı

Prof.Dr. Jeffrey H. Lang ın İlk Namazı

Prof.Dr. Jeffrey H. Lang ın İlk Namazı Prof.Dr. Jeffrey H. Lang ın İlk Namazı ABD nin Kansas Üniversitesinden matematikçi Prof.Dr. Jeffrey H. Lang, İslam a giriş hikâyesini yazmış olduğu Melekler Soruncaya Kadar [Even Angels Ask: A Journey

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü [ ثريك Turkish ] Türkçe Abdulaziz b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 االججهاع ىلع قراءة يس عدة مرات ثم ادلاعء

Detaylı

Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tadil-i-erkan-vekiraat-hatalari]

Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tadil-i-erkan-vekiraat-hatalari] Risale Online Bu sayfa şu linkten yazdırılmıştır: [http://www.risaleonline.com/soru-cevap/tadil-i-erkan-vekiraat-hatalari] Namaz Soru Tadil-i Erkan ve Kıraat Hataları Namazı tadil-i erkan ile kılmak ne

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 18 #kuranianlama Bu derste Kur an: Dua ال : bilgisi Dil ق ق ام Eğitim ipucu: Başarının temeli Bu derste 7 yeni kelimeyle Kur'an da 2466 defa tekrar

Detaylı

S. 2- Namaz ne zaman farz kılınmıştır? C.2- İlk vahyin sonrasındaki fetret döneminden sonra namaz farz kılınmıştır. (a,g,e,s,219)

S. 2- Namaz ne zaman farz kılınmıştır? C.2- İlk vahyin sonrasındaki fetret döneminden sonra namaz farz kılınmıştır. (a,g,e,s,219) S. 1- Önceki dinlerde namaz ibadeti var mıydı? C.1-Namaz ibadeti sadece Muhammed ümmetine has olmayıp önceki dinlerde de bulunmaktaydı (İlmihal,1,T,D,V,s,219) S. 2- Namaz ne zaman farz kılınmıştır? C.2-

Detaylı

Cemaatle Namaz Perşembe, 12 Mart :31

Cemaatle Namaz Perşembe, 12 Mart :31 İbni Ömer radıyallahu anhümâ dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir (Buhârî,

Detaylı

İMAN VE İSLAM BİLGİLERİ. İslam Bahsi

İMAN VE İSLAM BİLGİLERİ. İslam Bahsi İMAN VE İSLAM BİLGİLERİ İslam Bahsi www.sohbetican.com Tasavvuf Platformu Hadîsi şerifte buyurulmuştur: İslâm beş şey üzerine bina edilmiştir. 1. Kelime-i şehadet getirip manasını öğrenip, inanmak, 2.

Detaylı

Altıncı Bölüm NAMAZ. Kaynak: TÜRKİYE DİYANET VAKFI YAYINLARI İLMİHAL- 1. -CİLT İMAN ve İBADETLER --- ÖZET Hazırlayan: Osman AÇIKGÖZ

Altıncı Bölüm NAMAZ. Kaynak: TÜRKİYE DİYANET VAKFI YAYINLARI İLMİHAL- 1. -CİLT İMAN ve İBADETLER --- ÖZET Hazırlayan: Osman AÇIKGÖZ 1 Altıncı Bölüm NAMAZ I. GENEL OLARAK İBADETLERİN AMACI İbadetin amacı nefsin terbiye edilmesi ve disiplin altına alınması yoluyla insanın yükselmesi olabilmektedir. Belki daha üst bir seviye için ise

Detaylı

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10 DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. 5-6, 1-), 5-6, 2-) 5-6 3-) 40 HADİS YARIŞMASI 5-6, 4-) 5-6, 5-) 5-6, 6-) 5-6, 7-) 5-6, 8-) 5-6, 9-) 5-6, 10-) 5-6, 11-) 5-6, 12-)

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 15 #kuranianlama Bu derste Kur an: Övme, Rukü, secde غ ف ر & ص ب ر ظ ل م ض ر ب : bilgisi Dil Eğitim ipucu: Alışkanlık haline getirme ve davranışlara

Detaylı

İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır?

İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır? İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 صفة وضع ايلدين عود اجلل س بني

Detaylı

Hanbeli mezhebinde: Arafat ve Müzdelife de, mubah olan seferde, hastalıkta, emzikli olanda, istihaza, idrar ve yel. Namazı Cem Etmek (Birleştirmek)

Hanbeli mezhebinde: Arafat ve Müzdelife de, mubah olan seferde, hastalıkta, emzikli olanda, istihaza, idrar ve yel. Namazı Cem Etmek (Birleştirmek) Sual:: İki namazı hangi hallerde birleştirmek caizdir? Bazen iki namazı birleştirip bir vakitte kılmak gerekebiliyor. Ameliyattaki doktor, doğum esnasında ebe veya boğulmakta olan bir insanı kurtarmak,

Detaylı

Okul Öncesi İçin DUÂLAR SÛRELER. Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN

Okul Öncesi İçin DUÂLAR SÛRELER. Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN Okul Öncesi İçin DUÂLAR ve SÛRELER Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN KİTAPTAN SEÇİLMİŞ ÖRNEK SAYFALAR Okul Öncesi İçin DUÂLAR ve SÛRELER Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN OKUL ÖNCESİ İÇİN DUALAR VE SURELER 3 Melek

Detaylı

1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI

1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI 1. İHRAM YASAKLARI VE CEZALARI İhrama nasıl girilir? Umre ya da hac yapmak isteyen kişi, niyet ettikten sonra telbiye yaparsa muhrim olur. Yani ihrama girmiş olur. Niyet eder telbiye yapmazsa ya da telbiye

Detaylı

Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü

Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 الصلاة ىلع السقط

Detaylı

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin SELÂMIN ŞEKLİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 صفة لسلا لسلا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني مر

Detaylı

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK İ İBADET İCRA Her iki el göğüs hizasındadır. Sol elin işaret parmağı açık, sağ el sol işaret parmağının üzerinde sağ elin başparmağı, işaret parmağı ve orta parmağı birbirine sürtülür (şıklatılır). Sağ

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi

İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Farz namazlardan sonra yapılan toplu zikirlerin (tesbihlerin) hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 اذلكر اجلهايع

Detaylı

Hâmile kadın için haccın hükmü

Hâmile kadın için haccın hükmü Hâmile kadın için haccın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 20-432 جم حج احلامل» اللغة الرت ية «مد صالح املنجد رمجة: مدد مسلم شاه

Detaylı

İKİ NAMAZI CEM ETMEK /BİRLEŞTİRMEK

İKİ NAMAZI CEM ETMEK /BİRLEŞTİRMEK İKİ NAMAZI CEM ETMEK /BİRLEŞTİRMEK Soru: İki namazı hangi hallerde birleştirmek caizdir? Bazen iki namazı birleştirip bir vakitte kılmak gerekebiliyor. Ameliyattaki doktor, doğum esnasında ebe veya boğulmakta

Detaylı

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. س ي د ن ا و ن ب ي ن ا م ح م د صلى تعالى عليه و سل م İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. 1 ا ب ى ب ك ر ب ن الص د يق 30 ث اب ت ب ن ا ق ر م 2

Detaylı

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 هل شتط ف ملسح ع خلمار للمرأة شرتط للمسح ىلع» اللغة

Detaylı

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ G GAGA GALATASARAY Her iki el göğüs hizasında, işaret ve başparmaklar açık, kıvrık, öbür parmaklar kapalı (C el) biçimdedir. Sol elin açık parmakları arasına sağ elin işaret parmağı getirilir (başparmaklar

Detaylı

NAMAZIN ŞARTLARINA DAİR DİĞER BİLGİLER. Temizlik Şartıyla ilgili Hususlar

NAMAZIN ŞARTLARINA DAİR DİĞER BİLGİLER. Temizlik Şartıyla ilgili Hususlar NAMAZIN ŞARTLARINA DAİR DİĞER BİLGİLER Temizlik Şartıyla ilgili Hususlar Üst yüzü temiz, alt yüzü pis olan keçe (ve benzeri şeyler)üzerinde [1] [1] namaz kılınır. (Etrafından ve ortasından) dikişli değilse

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİ DOKSAN DOKUZ İLE SINIRLI DEĞİLDİR أسماء االله عاىل غ صورة ف سعة و سع ا س م ا ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

1. Araştırma 2. Eleştirel düşünme 3. Karar verme 4. Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma

1. Araştırma 2. Eleştirel düşünme 3. Karar verme 4. Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma SINIF : 6 ÖĞRENME ALANI : İBADET ÜNİTE : 2 / NAMAZ İBADETİ MATERYAL TÜRÜ : PERFORMANS GÖREVİ 6.SINIF İÇERİK SINIF DÜZEYİ BEKLENEN BECERİLER Peygamberlerin sahip oldukları nitelikleri araştırıyoruz. 6.sınıf

Detaylı

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım.

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım. Bayramınız Mübarek Olsun Görülür sevgi seli, kokar bahçenin gülü, Bayram günü gelince öpülür büyüklerin eli. Sevgili arkadaşlar kurban bayramı yaklaştı hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Şimdiden bayramlıklarımız

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid Tevhidi Nasıl Gerçekleştirebilirim? Vaat edilmiş Olan Karşılık Nedir? كيف ح ق ق تلوحيد وا هو جلزاء لوعود ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح النجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR Ç ÇABUK ÇAKI Her iki el göğüs hizasında, sol el işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalı (C el) biçimde, el öne doğru çıkarılır. Sağ el işaret parmağı açık öbür parmaklar kapalı, sağ el işaret

Detaylı

Güneş yükselince işrak vaktinde güzelce abdest alıp iki rekat namaz kılanın bütün {küçük} günahları affolur.. {Hadis-i Şerif ibni Ahmed}

Güneş yükselince işrak vaktinde güzelce abdest alıp iki rekat namaz kılanın bütün {küçük} günahları affolur.. {Hadis-i Şerif ibni Ahmed} GüN içindeki FAZiLETLi NAMAZLAR Her kim kendisinde sevap bulunan bir hadis duyarda o sevaba kavuşma arzusuyla o hadisle amel ederse hadis batılda olsa ALLAHU Teala ona o sevabı verir.. {imam suyuti} Müslüman

Detaylı

مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه

مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه Yolcunun namazı ve orucu ne zaman ve nasıl olur? مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 مk و يف تكون صلاة

Detaylı

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ترك المعة س ثللج أو ملطر» اللغة

Detaylı

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz VUKU BULMADAN ÖNCE BÜYÜDEN KORUNMANIN ŞER'Î YOLLARI الوساي ل لرشعية ليت ت ى ق بها السر قبل وقوعه ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz الشيخ عبد العز ز بن عبد االله بن باز Terceme:

Detaylı

ON EMİR الوصايا لعرش

ON EMİR الوصايا لعرش ON EMİR الوصايا لعرش ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح الجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رجة: وقع الا سلا سو ال وجواب تسيق: وقع IslamHouse.com

Detaylı

TERAVİH NAMAZI. Teravih namazı. Teravih namazı erkek ve kadınlara [2] 1 / 6 [1] [1] [2] sünnet, bunun cemaatle kılınması ise sünnet-i kifâyedir.

TERAVİH NAMAZI. Teravih namazı. Teravih namazı erkek ve kadınlara [2] 1 / 6 [1] [1] [2] sünnet, bunun cemaatle kılınması ise sünnet-i kifâyedir. luasını, rükû ve secdelerdeki Kâ'be'de Namaz [9] [9] (1) Kâ'be (binasının için)'de hem farz, hem de nafile namaz kalınabilir. Kâ'be'nin üstünde de sütre (siper) edinmeksizin kılınabilir, ne var ki mekruhtur;

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Cami Ve Cemaat Adabı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim :00:00

Cami Ve Cemaat Adabı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim :00:00 Cami Ve Cemaat Adabı Gönderen Kadir Hatipoglu - Ekim 05 2017 00:00:00 CAMİ VE CEMAAT ADABI (Camilerde Kurallara Aykırı Uygulama ve Davranışlar) -, و ا ن ال م س اج د&#16 14; ل ل ه ف لا ت د ع وا م ع الله

Detaylı

Toplu halde duâ etmenin hükmü

Toplu halde duâ etmenin hükmü Toplu halde duâ etmenin hükmü ح م لاعء لمايع ] إندوني [ Indonesia - Indonesian - Syaikh Muhammad Shalih Al-Munajid مد صالح املنجد Penterjemah: www.islamqa.info Pengaturan: www.islamhouse.com رمجة: موقع

Detaylı

TERAVİH NAMAZI. Soru: Teravih namazı kaç rekâttır? Cemaatle kılmak gerekir mi?

TERAVİH NAMAZI. Soru: Teravih namazı kaç rekâttır? Cemaatle kılmak gerekir mi? TERAVİH NAMAZI Teravih namazı Soru: Teravih namazı kaç rekâttır? Cemaatle kılmak gerekir mi? Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı. Sebebi sorulunca, (Teravih

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ N NABIZ NAFAKA Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret parmağı ve orta parmak açıktır (V el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır. İşaret parmakları birbirine dokundurulur. N harfi

Detaylı

FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ

FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ ب[ FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ [ Türkçe ] مواقيت الصلوات الخمس اللغة التركية [ Muhammed b.salih el-useymin محمد بن صالح العثيمين Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden: Ümmü

Detaylı

Allah (cc) hiçbir günde Arefe günündeki kadar çok kişiyi cehennemden azat etmez..

Allah (cc) hiçbir günde Arefe günündeki kadar çok kişiyi cehennemden azat etmez.. Biz Müslümanlara verilen en değerli zamanlardan birileri hiç kuşkusuz ki arefe günleri ve bayramlardır. Bu günler bizlere ilahi birer lütuf olarak verilmişlerdir. Bu günler rahmeti ilahinin üzerimize aktığı

Detaylı