doldurulması sırasında yayınlanan karakteristik X-ışınlarını bulması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "doldurulması sırasında yayınlanan karakteristik X-ışınlarını bulması"

Transkript

1 BETA () BOZUNUMU Çkirdklrin lktron yayınlamaları yy ilk gözlnn radyoaktif olaylardan birisidir. Çkirdğin atom lktronlarından birisini yakalaması, 1938 d Amrikalı fizikci Luis Waltr Alvarz in çkirdk k tarafından yakalanan kl lktronun lkt boşalttığı ğ yrin doldurulması sırasında yayınlanan karaktristik X-ışınlarını bulması il ortaya çıkmıştır. Kozmik ışınlarda pozitif lktronun (pozitron) varlığının kşfindn iki yıl sonra, 1934 t Joliot-Curi, radyoaktif bozunmada ilk dfa pozitron yayınlanması olayını gözldilr. Bu üç olay birbiriyl yakından ilgili olup -bozunumu olarak adlandırılır. En tml bozunma raksiyonu, bir protonun bir nötrona vya bir nötronun bir protona dönüşmsidir. Dolayısıyla, bir çkirdkt bozunumu Z yivya y N yi 1 birim dğiştirir: ğ ş

2 Z Z 1 vya N N 1 olurkn A = Z+N sabit kalır. Tml bozunma işlmlri: n p ngatif β bozunumu pozitif β bozunumu p n p n lktron yakalanması biçiminddir. Ancak, mvcut haliyl bu işlmlr ksiktir. Hr bir işlmd nötrino vya anti-nötrino i diy adlandırılılan d l l bir başka parçacık daha bulunur. Son iki işlm yalnız çlirdktki bağlı protonlar tarafından oluşturulur. Srbst protonlar vya hidrojn atomundaki proton için, nrjinin korunumu açısından bu iki işlm olanaklı dğildir.

3 Bozunumunda Srbst Kalan Enrji: parçacıkları, ilk v son durumlar arasındaki kütl nrjisi farkına şit, kskin v blirgin nrjilrl yayınlanır. Aynı ilk v son durumlara sahip bozunumlarında, parçacıkları aynı kintik nrjiy sahiptir. parçacıkları, sıfırdan ilk v son durumlar arasındaki farkına şit bir nrjiy kadar sürkli bir nrji dağılımına sahiptir. Örnğin, nüklr kütl farkı hsaplandığında, 10 Bi (Bibuth) çkirdğindn yayınlanan parçacıkları, 0 dan 1,1616 MV lik MV bir nrji dğrin kadar uzanan sürkli bir dağılım göstrir.

4 Önclri, parçacıklarının nrjilrindki bu dağılımın sbbişöyl açıklanıyordu: parçacıklarının tümü1,16 MV lik bir nrjiyl jy yayınlanır ancak, atom lktronlarıyla yaptıkları çarpışmalar sonucunda ölçüm sistmin gln kadar nrjilrini kaybdrlr. Bu görüş, yapılan hassas ısı dnylriyl çürütüldü. Bu tür dnylr, bir madd için yrlştiriln kaynağının oluşturduğu ısı tkilri ölçülrk yapılır. Yapılan ölçüm sonuçlarından kaynağının, içind bulunduğu maddnin sıcaklığında hrhangi bir artışa ndn olmadığı ğ gözlnmmiştir. öl iti Bu sonuç, bozunumundan yayınlanan lktronların sahip olduğu sürkli nrji dağılımının, onların karaktristik bir özlliği olduğunu ortaya koymuştur yılında Pauli, bozunumu sırasında, daha sonra Frmi nin nötrino i adını vrdiği ikincii bir parçacığınğ yayınlandığını ğ ilrii sürdü. Nötrino, söz konusu ksik nrjiyitaşır v giriciliğiçok yüksk bir ışınım olduğu için kalorimtr içind durdurulamaz. Böylc, nötrinonun taşıdığı nrji kayddilmz.

5 Elktrik yükünün korunumu, nötrinonun yüksüz olmasını; açısal momntumun korunumu v bozunumundaki istatistiksl sonuçlar, nötrinonun 1/ spinli olmasını grktirir. Dnylr, bozunumunda iki tür nötrünonun varlığını göstrmktdir. Bunlara, nötrino v antinötrüno dnir v sırasıyla, v il göstrilir. bozunumunda anti-nötrino; + bozunumunda v lktron yakalamasında nötrino yayınlanır. Yarı-ömrü 10 dakika civarında olan srbst nötronun bozunumu, n p formundadır. bozunumunda tanımladığımız gibi, Q dğri ilk v son nüklr kütl nrjilri arasındaki farktır: Qm m m m c n p

6 Durgun haldki nötronların bozunumu için, Q Tp T T yazılır. Protonun yaklaşık 0,75 kv olan gri tpm nrjisi ihmal dilirs, bozunma nrjisi lktron v anti-nötrino arasında paylaşılır. Bu, lktronun sürkli nrji spktrumunu açıklar. Maksimum nrjili lktronlar, minimum nrjili nötrinolara karşılık glir v bu durumda Q (T ) maks yazılabilir. Elktronların ölçüln n yüksk nrjisi 0,780,013 MV dir. Nötron, proton v lktronun ölçüln kütl dğrlri kullanılarak 939, ,80 0,511 MV m c Q 0,78MV mc bulunur. Ölçüln maksimum nrjinin duyarlılık sınırları (13 kv) içind, anti-nötrinonun kütlsiz olduğunu kabul dbiliriz.

7 Çizgisl momntumun korunumu, bozunumunun üç parçacıklı bir raksiyon olduğunu göstrmk için kullanılabilir. Bunun için, gri tpn çkirdğin momntumunun ölçülmsi grkir. Ancak düşük nrjili (T < kv) çkirdklr kolay saçıldıkları için bu dnylri grçklştirmk güçtür. Bu konuda yapılan çalışmalar, lktron v gri tpn çkirdğin çizgisl momntumlarının toplamının sıfır olmadığını, durgun kütl nrjisi sıfır v ksik nrjiyi taşıyan üçüncü bir parçacığın ğ çizgisl momntumu il uyum içind olduğunu göstrmiştir yılında Pauli, -bozunumu sürsinc lktronun yanısıra yüksüz bir parçacığın dahaoluştuğunu, lktron il nötrino ismini vrdiği bu parçacığınğ nrjilrinin i i toplamının sabit olduğunu ğ ilrii sürdü.

8 Nötrino kütlsiz olduğu içinışık hızıyla harkt dr v toplam görcli nrjisi E,kintik nrjisi il aynıdır. Elktronun toplam görcli nrjisi E, T kintik nrjisi v durgun kütl nrjisi cinsindn E =T +mc dir. Bozunma nrjilri MV mrtbsind olduğu için, görcli olmayan yaklaşım (T << mc ) bozunma lktronları için gçrli gç dğildirğ v görcli kinmatiğiğ kullanmamız grkir. Çkirdk içind tipik bir bozunumunu v bozunumun Q dğri, X X A A Z N Z1 N1 A A 1 1 Q m X m X m c N Z N N Z N biçiminddir. Burada m N nüklr kütllri göstrmktdir.

9 Nüklr kütllri, tablolarda vriln nötr atom kütllrin çvirmk için, Z A A m Z XN c mn Z XN c Zmc Bi i1 bağıntısığ kullanılır. Burada B i, i. lktronun bağlanmağ nrjisidir. Atom kütllri cinsindn, Z Z 1 A A Q m X Zm m 1X 1 Z 1 m c B B i1 i1 Z N Z N i i ld dilir. Bu bağıntıda lktron bağlanma nrjilri arasındaki fark çok küçük olduğundan ihmal dilbilir. Elktron kütllri is birbirini yok dr. Böylc, A A Z N Z 1 N 1 Q m X m X c ifadsi bulunur.

10 Q dğri, lktron il nötrino arasında paylaşılan nrjiyi tmsil dr v Q T E olur. Elktron v nötrino nrjilrindn birisi maksimum olduğunda, ğ diğriğ sıfırolur: T E Q maks maks Örnğin, Bi Po bozunumunda kütl tablolarından, Q m Bi m Po c , u 09,98848 u 931,50 MV/u 1,161 MV bulunur.

11 Pozitron bozunumunda ( + ), tipik bir bozunma olayı: X X A A Z N Z1 N1 A A 1 1 Q mn Z X N mn Z X N m c şklinddir. Yin, nüklr kütllri atomik kütllr cinsindn yazarsak, A A Z N Z 1 N 1 Q m X m X m c ld dilir. Elktron yakalama olayı is, X + X A A Z N Z 1 N 1

12 formundadır. Q dğrini hsaplarkn dikkat dilmsi grkn önmli bir nokta vardır. Elktron yakalama işlmindn hmn sonra X çkirdği uyarılmış bir durumdadır. Yakalama, iç kabuklardan birind grçklşiyorsa, ş o kabukta bir boşlukş oluşurş v üst kabuklarda bulunan bir lktron karaktristik X-ışını yayınlayarak bu boşluğu doldurur. Yayınlanan X-ışınının nrjisi, yakalanan lktronun bağlanma nrjisin şittir. Böylc, bozunmadan hmn sonra X atomunun kütlsi, atomik taban durumda bulunan X atomunun kütlsindn yakalanan lktronun bağlanma nrjisi kadar daha büyüktür. n, yakalanan lktronun bulunduğu kabuğu (K, L,...) göstrmk üzr, lktron yakalama işlmind Q dğri, A A 1 1 Q m X m X c B Z N Z N n il vrilir.

13 + bozunumu v lktron yakalama olaylarında, ilk v son A A çkirdklr, kl sırasıyla, Z XN v Z 1X N1 olmasına rağmn, ğ bu iki işlm nrjinin korunumu açısından hr zaman mümkün olmayabilir. Hrhangi bir kndiliğindn bozunum işlmind Q pozitif olmalıdır. + bozunumunun nrji bakımından mümkün olduğu çkirdklr için lktron yakalama olayı da mümkündür, ancak trsi doğru dğildir. + bozunumu için, atomik kütl nrjisi farkı n az m c =1,0 MV olmalıdır. + bozunumunda, nötrinonun nrjisi Q ya kadar sürkli bir dağılımğ göstrir. öt Elktron yakalama kl olayında iki parçacık oluştuğu için (ürün çkirdk v nötrino), gri tpm nrjisi v E sürkli dağılım göstrmzlr. Gri tpm nrjisi ihmal dilirs, Q dğrli tk nrjili bir nötrino yayınlanır.

14 Şu ana kadarki bağıntıların hpsi nüklr taban durumlar arasındaki bozunmalar içindir. Son nüklr durum X, bir uyarılmış durum is Q dğri, nüklr durumun uyarılma nrjisi kadar az olmalıdır: Q Q E uy taban uy Bazı bozunma işlmlri, olay sonunda açığa çıkan nrji v yarı-ömürlri aşağıdaki tabloda vrilmiştir.

15 -Bozunumunun Frmi Torisi: -bozunumunlarında, ngldn gçm olasılığının yarı-ömür hsaplanmasında önmli bir tkn olduğunu ğ biliyoruz. v + bozunumlarında is, gçilmsi grkn böyl bir ngl yoktur. bozunumlarındaki gçiş olasılıkları için tamamn farklı bir yaklaşım kullanmamız grkcktir. Bu yaklaşım aşağıdaki grksinimlri sağlamalıdır: ğ (1) () Elktron v nötrino, bozunma işlmindnş önc bulunmadıkları için, bu parçacıklarınoluşumu açıklanmalıdır. () Elktron v nötrino görcli olarak inclnmlidir. (3) Elktron nrjisinin sürkli dağılımı hsaplanarak bulunmalıdır.

16 1934 t Frmi, Pauli nin nötrino hipotzin dayanan başarılı bir bozunma torisi iigliştirdi. idi Bozunmanın tml özlliklri, i yarıkararlı durumları oluşturan tkilşmlr gör daha zayıf tkilşmlrin ndn olduğu gçiş olasılığı ifadsindn çıkarılabilir. -bozunumunda yarı-ömürlr saniy mrtbsind vya daha uzundur. Bozunmaya ndn olan tkilşmnin zayıfbir prtürbasyon olarak alınmasıyla yapılan hsaplamalar sonucunda, Frmi nin altın kuralı olarak bilinn v hrhangi bir gçiş hızının hsaplanmasını sağlayan, V is E s V is s V i d ; V E V V dv bağıntısı bulunmuştur. V is matris lmanı, sistmin ilk v son yarıkararlı durumları arasındaki tkilşmyi tmsil dr. (E s ), son durumların nrji yoğunluğudur v dn/de s şklind yazılabilir. dn, de s aralığındaki son durumlarınsayısıdır.

17 Frmi, bozunumu için V nin matmatisl ifadsini bilmdiğiğ için bu bağıntıları kullanamadı. Bunun yrin, özl görclik il uyuşan tüm mümkün durumları kullanarak O x il göstriln bş matmatik tik işlmcidn id birisinini i i V yrin kll kullanılabilcğini lbil i göstrdi. Buradaki x indisi, O işlmcisinin şklini (dönüşüm özlliklrini) vrir. O işlmcisi: x = V is bir vktör, x = A is ksnl vktör, x = S is skalr v x = P is psödoskalr vya x = T is tnsor dür. Bu dönüşüm özlliklrindn hangisinin bozunumu için uygun olduğunun ğ anlaşılması l yaklaşık k 0 yıl sürmüştür. ü bozunma ürünlrinin simtri v uzaysal özlliklrinin inclnmsi için sayısız dnylr yapılmış v n uygun şklin V-A olduğu görülmüştür.

18 Son durum dalga fonksiyonu, sadc çkirdği dğil lktron v nötrinoyu da içrmlidir. Elktron yakalama vya nötrino yakalama olayları bnzr biçimlr sahip olduğundan, uygun dalga fonksiyonu başlangıçş durumunda ortaya çıkar. bozunumu için tkilşm matris lmanı, V is g s Ox i dv şklinddir. Burada v, sırasıyla, lktron v nötrino için dalga fonksiyonlarıdır. Köşli parantz içindki ifad, bozunmadan sonraki tüm sistmi sst ifad dr. g sabitinin dğri is, tkilşmnin şiddtini göstrir. Durum yoğunluğu, bozunumundaki nrji spktrumunun şklini blirlr. Durum yoğunluğunu bulmak için, kabul dilbilir son durum sayısını bilmk grkir.

19 Bozunma sırasında p momntumlu bir lktron (vya pozitron) il q momntumlu bir nötrino (vya anti-nötrino) nötrino) yayınlandığını varsayalım. Eksnlri p x, p y, p z il göstriln bir koordinat sistmind p =[(p x ) +(p y) +(p z ) ] 1/ ninözlbirdğrini tmsil dn noktalar p = p yarıçaplı bir kürdir. Bir p noktası civarında dp aralığı içind bulunan momntum dğrini tmsil dn noktalar, p yarıçaplı dp kalınlıklı v 4p dp hacimli kürsl bir kabuktur. Elktron V hacimli bir kutu içind bulunuyorsa, p il p+dp aralığındaki momntumlara sahip dn son lktron durumlarınınsayısı, dn 4 p dpv 3 h ifadsin sahiptir.

20 Bnzr şkild, nötrino durumlarınınsayısı için, dn 4 q dqv h 3 yazılabilir. Bir lktron v bir nötrinonun bulunduğu son durum sayısı is, dn dn dn 4 V pqdpdq h 6 biçimind ifad dilir. Elktron v nötrino dalga fonksiyonları srbst parçacık dalga fonksiyonlarıdır. V hacmi için normaliz dilirs, 1 1 V V ipr / iqr / v yazılabilir.

21 1 MV kintik nrjili bir lktron için, E mc K 0,5111 1,511 MV E pc mc 4 p p 1, 4 MV / c v 0, fm bulunur. Bütün çkirdk hacmi boyunca pr << 1 olduğundan, dalga fonksiyonlarını sriy açıp ilk iki trimi alabiliriz: ipr / iqr / p r 1i 1 q r 1i 1 Bu yaklaşım izinli yaklaşım olarak bilinir. 1

22 Elktron v nötrinoların bozunma hızı V p dpq s x i dq d g O dv V h de Mis s Ox i dv nüklr matrislmanı olmak küzr, s d g Mis 4 pdpq h 6 dq de s il vrilir. Son nrji ifadsindn nötrinonun momntumu için, E E E E qc q s s bulunur. E c E

23 Sabit E d dq/de s =1/c bulunur v momntum içrmyn tüm trimlri C gibi bir sabitl tmsil drsk, momntumu p il p+dp arasında olan lktronlarınsayısını vrn dağılım, d d Cp q dp N p Cp q dp ifadsin i sahip olur. Q bozunma nrjisi i olmak üzr, nüklr gri tpm nrjisini ihmal drsk, 4 Q p c m c mc QT Q T qc q c c bulunur. Buradan da, spktrum şkli için, C C N p p QT p Q p c m c mc c c ld dilir. 4

24 p =0vT = Q uç noktalarında, dağılım fonksiyonunu sıfırdır. Momntumdan çok nrji dağılımıyla ilgilndiğimizdn dolayı, kintik nrjisi T il T +dt arasındaki lktron sayısını vrn dağılım fonksiyonunu ld tmmiz grkir. N T dt N p dp N T N p dt dp dt 4 T T m c T pc mc mc p dp 1 T m c dt c T T m c c C N T p Q T c dp dt

25 T Tmc T mc C 1 N T QT c c c T T m c C 1/ N T T 5 Tmc Q T T mc c Q =,5 MV için ld diln momntum v nrji dağılımları şkildki gibidir.

26 Ancak, torik dağılımvdnydnlddilndağılımlar arasında farklılıklar vardır. Bu farklılıkların sbbi, parçacığı il ürün çkirdk arasındaki Coulomb tkilşmsidir. bozunumunda, Coulomb çkmsi ndniyl düşük nrjili lktronların sayısı daha fazladır. Bu ndnl, momntum dağılımı düşük nrji bölgsin kaymış v dağılımın simtrisi d bozulmuştur. + bozunumunda is, Coulomb itmsii ndniyl düşükük nrjili lktronların l sayısı daha azdır. Böylc, momntum dağılımı yüksk nrji bölgsin kaymış v dağılımın simtrisi d bozulmuştur.

27 Bu tki dağılım fonksiyonunda, Frmi fonksiyonu dniln F(Z,p) vya F(Z,TT ) il göstriln bir çarpanla tmsil dilir. Burada Z, ürün çkirdğin atom numarasıdır. Ayrıca, şu ana kadar dağılım fonksiyonunun şkli üzrind tkisi olmadığını varsaydığımız M is nüklr matris lmanının (İzinli yaklaşım) tkisinid hsaba katmamız grkir. Bu yaklaşım bazı durumlarda iyi sonuçlar vrs bil, çok kötü sonuçlar vrdiğiğ durumlar da söz konusudur. Böyl durumlarda, düzlm dalga açılımının momntum içrn diğr trimlrini d hsaba katmak grkir. Böyl durumlara, oluşma olasılığının izinli bozunumlara oranla daha düşükük olması ndniyl yasakk bozunumlar dnir.başka bir dyiml, bu durumlar daha uzun yarı- ömr sahiptir. Bir yasak gçişin drcsi, sıfır olmayan bir nüklr matris lmanı için açılımda kaç trim aldığımızla blirlnir. Böylc, 1 dn sonraki ilk trim 1. yasak bozunum, ikinci trim. yasak bozunum,... şklind dvam dr.

28 Tam bir spktrumu üç çarpan içrir: 1. Yayınlanan parçacıklar için olanaklı son durumların sayısından çıkarılan v p (QT ) il vriln istatistik çarpanı.. Nüklr Coulomb alanının tkisini tmsil dn F(Z,p) Frmi fonksiyonu. 3. İlk v son nüklr durumların tkisini i i tmsil dn M is il göstriln nüklr matris lmanı. Böylc, tam bir dağılımiçin N p p QT F Z, p M S p, q yazılabilir. Matris lmanı il birlikt yazılan S(p,q) çarpanı, yasak trimlrin lktron v nötrino momntumlarına bağımlılığını tmsil dr. is

29 -spktrumunun şkli: İzinli yaklaşımdan ld diln dnklm, N p Q p F Z, p T şklind yazılabilir. Sol taraftaki nicliğin T y karşı grafiği ngatif ğimli bir doğrudur v yatay ksni kstiği noktadan Q dğri ld dilbilir. Böyl bir grafiğ Kuri ğrisi vya Frmi-Kuri ğrisi dnir. 66 Ga nın bozunumunun Frmi-Kuri ğrisi yanda vrilmiştir. Yatay ksndki W, toplam rlativistik nrjiyi tmsil tmktdir.

30 İzinsiz bozunmalar durumunda, standart Kuri ğrisi doğrusal bir grafik vrmz. Düşy ksni tanımladığımız fonksiyonu, S(p,q) q) yu da içrck şkild düznlrsk doğrusal bir grafik ld dbiliriz. S fonksiyonu biçim çarpanı olarak bilinir. Örnğin, birinci yasak bozunmalar için p +q şklinddir. 91 Y nin -bozunumunun düzltilmmiş (sol) v S(p,q) çarpanının dahil olduğu (sağ) Frmi-Kuriğrilri i ğ il i aşağıdavrilmiştir. ğ i

31 Toplam bozunma hızı: Toplam bozunma hızını bulmak için, d ifadsini lktronun tüm momntum dğrlri üzrindn intgr tmmiz grkir. Böylc, iilib izinli bozunumlar ii için g M is c p maks. 0, F Z p p Q T dp yazılır. İntgral, l Z v E 0 toplam lktron lk nrjisin i kuvvtl bağlıdır. Elktronun hrhangi bir andaki toplam nrjisi v maksimum toplam nrjisi cinsindn yukarıdaki intgral, maks. 0 T Em c v Q T E m c tanımları yapılırsa, 3 mc mc p maks. 1 f Z, E F Z, p p E E dp bulunur.

32 İntgral önündki çarpan, f(z,e 0 ) intgralini boyutsuz yapmak için kullanılmıştır. Bu intgral Frmi intgrali olarak bilinir. İntgralin sonucu Z v E 0 dğrlri için tablo halind vrilir. Frmi intgrali cinsindn bozunma sabiti, g M is f Z, E m c m c c 3 0 ifadsin sahiptir. Bozunma sabitini yarı-ömür cinsindn yazarsak, yukarıdaki dnklmdn f Z, E t 0, / 5 4 g Mis mc sonucu ld dilir. Eşitliğin sol tarafındaki nicliğ kıyaslanabilir yarı-ömür dnir vya ft dğri dnir. Bu niclik, farklı çkirdklrdki kl d -bozunmab olasılıklarını l karşılaştırma olanağı ğ sağlar.

33 ft dğrlri arasındaki farklar nüklr matris lmanı v dolayısıyla nüklr dalga fonksiyonları arasındaki farktan kaynaklanır. ft dğrlri saralığında dğişir v gnllikl log 10 (ft) dğri kullanılır. En küçük ft dğrin [log 10 (ft)=3-4] sahip bozunmalar süpr-izinli bozunmalar olarak bilinir. Nötrinonun Kütlsi: Frmi torisi, nötrinonun kütlsinin sıfır olduğu varsayımı üzrin kurulmuştur. Bozunumun Q dğri, ğ A A Z N Z 1 N 1 Q m X m X c vya A A Z N Z 1 N 1 Q m X m X m c dnklmindn bulunabilir.

34 parçacığının bozunum ğrisindn ld diln (T ) maks. dğri, T E Q maks maks ifadsind kullanılarak da Q dğri bulunabilir. Farklı yollardan bulunan bu iki dğrin kıyaslanması nötrino kütlsi için bir dğr vrir. 10 Bi 10 Po bozunumu için yapılan hsaplama sonucunda bu farkın 0,001 MV olduğu v dolayısıyla nötrinonun durgun kütlsi için 1 kv/c dğri bulunmuştur. Ancak, hm atom kütllrinin ölçülmsind hm d uç-nokta nrjilrinin blirlnmsindki l i blirsizliğin iliği kv mrtbsind olduğunu ğ göz önünd tutmak grkir. m QT 0 durumunda q dnklmi gçrliliğini kaybdr. c

35 m c << Q durumunda, gözlnn -spktrumunun büyük bir bölümünd E >> m c dir v nötrino için E = qc alınarak görcli inclm yapılabilir. Bu durumda q=(qt )/c iyi bir yaklaşımdır v nötrinonun kütlsi ihmal dilbilir. -spktrumunun uç-noktası yakınında, nötrino nrjisi sıfıra yaklaşır v bir noktada E ~ m c olmasını bklriz. Uç noktayaa yaklaştıkça nötrinonun kintik nrjisi gidrk küçülür. q =m T alınır. Buradan, 4 p dpq dq d g M is 6 h de s d N p Cp q dp dq de s

36 q E E E s E q E E m m s dq dq m q m de de q s s m N p Cp q Cp qm N p p T q 1/ N p p Q T 1/ Np p Q p c m c m c 4 1/ bulunur.

37 Momntum yrin, kintik nrjisi T il T +dt arasındaki lktron sayısını vrn dağılım fonksiyonunu daha önc izlnn yolla bulabiliriz. dp N T dt N p dp N T N p dt T p c m c m c p c T m c m c 4 4 dp T dp m c pc T m c dt dt pc T mc C = NT Cp qm pqm T m c pc c

38 1/ C 1/ N T T m c m c m T m T m c 3 c 4 1/ 1/ N T T T mc Q T T mc (QT T ) nicliği uç-noktada sıfır olur. m 0 N p p Q p c m c m c 4 3 dn QT pc p QT dp pc mc 4 dn dp uç-noktada 0 olmalıdır.

39 N p p Q p c m c m c m 0 4 1/ 3 dn 1/ 1 p c pqt dp Q T p c m c 1/ 4 uç-noktada dn dp olmalıdır. Buna gör, momntum spktrumu m = 0 için uç-noktaya sıfır ğim il, m 0 için sonsuz ğim il yaklaşır dmktir. Nötrino kütlsi ii içinuçnoktadaki ki ğim bkl bakılarakbir dğrlndirmğ di yapılabilir.

40 N(p) m =0 N(p) m 0 p p Açısal Momntum v Parit Sçim Kuralları: İzinli bozunumlar İzinli yaklaşımda, lktron v nötrino dalga fonksiyonlarının başlangıç noktasındaki dğri kullanılır. Başka bir dyiml, lktron v nötrinonun r = 0 da ürtildiği kabul dilir. Bu durumda, hr ikisinin d yörüng açısal momntumları sıfırdır vçkirdğin açısal momntumundaki dğişiklik yalnızca lktron v nötrinonun spinlrindn kaynaklanır. Yani, izinli yaklaşımda l =0 dır.

41 Elktron v nötrinonun spinlri 1/ dir. Spinlrin anti-parall olması durumunda toplam spin S = 0 dır v Frmi bozunumu olarak bilinir. Spinlrin parall olması durumunda toplam spin S =1 dirvgamow-tllr bozunumu (GT bozunumu) ) olarak bilinir. Nüklr spindki dğişim I drsk, Frmibozunumunda : I = 0 GT bozunumunda : I =0,1 durumları söz konusudur. Ancak, GT bozunumunda I i =0vI s =0 durumu hariçtir. Bu durum sadc Frmi bozunumunda gçrlidir. Elktron v nötrinonun yörüng açısal momntumları sıfır olduğundan, ilk v son durumların paritlri (1) l bağıntısı uyarınca aynı olmalıdır. Dolayısıyla, izinli -bozunumları için sçim kuralı şöyl öztlnbilir: I =0,1 v (parit dğişimi) = hayır

42 Saf Frmi bozunumuna örnklr: O 7N Cl 16 S 0 0 Saf Gamow-Tllr Tll bozunumuna örnklr: B C 3/ 1/ Sn In / 9 / Frmi+Gamow-Tllr bozunumu karışımına örnklr: H H 1/ 1/ 7 Sn 6 C 1/ 1/ / 1/

43 İzinsiz gçişlr: İzinsiz bozunma, n çok ilk v son durumlar zıt paritli olduğu zaman oluşur. ş Parit dğişikliğiniğ ş ğ sağlamakğ için, lktron v nötrinonun çkirdğ görtkdğrli yörüng açısal momntumu il yayınlanmaları grkir. l = 1 bozunumunun oluşma olasılığı l = 0 bozunumundan daha azdır. l =3,5,7, libozunmaların olasılığı çok daha azdır. En büyük olasılığa sahip izinsiz gçiş l = 1 li bozunumdur v birinci yasak bozunum olarak adlandırılır. l =1vS =0 ın Frmi bozunumu için bağlaşımı, I = 0 vya 1 vrir. l = 1vS = 1 in Gamow-Tllr bozunumu için bağlaşımı, ğ ş I = 0, 1 vya vrir. Böylc, birinci yasak gçişlr için sçim kuralı şöyl öztlnbilir: I =0,1, v (parit dğişimi) = vt

44 Birinci yasak bozunuma aşağıdaki örnklr vrilbilir: N O 1/ 5 / Br S Olasılığı daha düşük olan l = li bozunumlar ikinci yasak bozunum olarak adlandırılır. d l S = 0 vya S = 1, l = il çiftlndiği zaman I =0,1,,3dğrlrini alır. I = 0 v 1 durumları izinli gçişlr için sçim kuralına uyar. Böylc ikinci yasak gçişlr için sçim kuralı şöyl öztlnbilir: I =, 3 v (parit dğişimi) i i) = hayır İkinci yasak bozunuma aşağıdaki örnklr vrilbilir: 11Na 10 N Cs Ba / 3 /

45 Drs notlarının hazırlanmasında kullanılan tml kaynak: Knnth S. Kran Introductory Nuclar Physics John Wily & Sons, Nw York, 1988.

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI İki vektörün basamaklı (kademeli) çarpımı: Büyüklükte A ve B olan iki vektörünü ele alalım Bunların T= A.B cosθ çarpımı, tanımlama gereğince basamaklıdır. Bu vektörlerden

Detaylı

Monopol. (Tekel) Piyasası

Monopol. (Tekel) Piyasası Monopol (Tekel) Piyasası Sonsuz sayıda alıcı karşısında tek satıcının olduğu piyasa yapısına tekel diyoruz. Tekelci firmanın sattığı malın ikamesi yoktur ya da tanım gereği piyasaya giriş engellenmiştir.

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 6. Hafta Oda Akustiği Sesin Oda İçerisinde Yayınımı Akustik olarak sesin odada yayınımı için, sesin dalga boyunun hacmin boyutlarına göre oldukça küçük olması gerekmektedir.

Detaylı

( ) ( ) Be. β - -bozunumu : +β - + ν + Q - Atomik kütleler cinsinden : (1) β + - bozunumu : nötral atom negatif iyon leptonlar

( ) ( ) Be. β - -bozunumu : +β - + ν + Q - Atomik kütleler cinsinden : (1) β + - bozunumu : nötral atom negatif iyon leptonlar 6.. BETA BOZUUU Çkirdğin pozitif vya ngatif lktron yayması vya atomdan bir lktron yakalaması yolu il atom numarası ± 1 kadar dğişir. β - -bozunumu : ( B 4 4 ( B 4 nötral atom Atomik kütllr insindn : (

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ KORELASON VE REGRESON ANALİZİ rd. Doç. Dr. S. Kenan KÖSE İki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü inceleyen korelasyon analizi ile değişkenlerden birisi

Detaylı

HCİ içerir. Bu Kullanma Talimatmda: GRANEXA 5-HT3 reseptör antagonistleri grubuna dahil olan granisetron adlı etkin maddeyi içermektedir.

HCİ içerir. Bu Kullanma Talimatmda: GRANEXA 5-HT3 reseptör antagonistleri grubuna dahil olan granisetron adlı etkin maddeyi içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRANEXA 3nıg/3rn1 i.v. infüzyon çözltisi içrn ampul Damar için uygulanır. Etkiıı ıııadd: Hr bir 3 ml lik ampul, 3 rng granistrona şdğr 3.36 mg granistron HCİ içrir. Yardımcı maddlr: Sodyurn

Detaylı

Dr. Erdener ILDIZ Yönetim Kurulu Başkanı ILDIZ DONATIM SAN. ve TİC. A.Ş.

Dr. Erdener ILDIZ Yönetim Kurulu Başkanı ILDIZ DONATIM SAN. ve TİC. A.Ş. UÇAK SIĞINAKLARININ DIŞ KABUĞUNU EPDM SU YALITICISI İLE KAPLARKEN KABUK ÜZERİNDE MEYDANA GELEN RÜZGAR YÜKLERİVE BU YÜKLERE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİN İNCELENMESİ Dr. Erdener ILDIZ Yönetim Kurulu

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

Beta ( ) bozunumu Beta Bozunumu 1

Beta ( ) bozunumu Beta Bozunumu 1 Bta () bozunumu 05.07.008 Bta Bozunumu 1 Bta bozunumu () 1918 yıllında Çkirdklrin ( - ) lktron yayınlanması bilinn bir olaydı. Fakat çkirdğin bir - yakalaması 1938 yıllında bulunmuştur. Boşalan - yrin

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI MALZEME KUSURLARI Deformasyonda Birinci Özelliğe Sahip Hatalar: A. Noktasal Hatalar: Kafes düzeninin çok küçük bölgelerindeki (1-2 atom boyutu) bozukluğa verilen addır. Bunlar ; 1. Boşluklar : Kafeslerde

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

Çok Parçalı Basınç Çubukları

Çok Parçalı Basınç Çubukları Çok Parçalı Basınç Çubukları Çok parçalı basınç çubukları gnl olarak k gruba arılır. Bunlar; a) Sürkl brlşk parçalardan oluşan çok parçalı basınç çubukları b) Parçaları arasında aralık bulunan çok parçalı

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI PVD Kaplama Kaplama yöntemleri kaplama malzemesinin bulunduğu fiziksel durum göz önüne alındığında; katı halden yapılan kaplamalar, çözeltiden yapılan kaplamalar, sıvı ya

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu Atom Maddelerin en küçük yapı taşlarına atom denir. Atomlar, elektron, nötron ve protonlardan oluşur. 1.Elektronlar: Çekirdek etrafında yörüngelerde bulunurlar ve ( ) yüklüdürler. Boyutları çok küçüktür.

Detaylı

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (Ders Notu) Manyetik Özellikler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR MANYETİK ÖZELLİK Giriş Bazı malzemelerde mevcut manyetik kutup çiftleri, elektriksel kutuplara benzer şekilde, çevredeki

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ tasarım BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Nihat GEMALMAYAN Y. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü Hüseyin ĐNCEÇAM Gazi Üniversitesi,

Detaylı

5.111 Ders Özeti #5. Ödev: Problem seti #2 (Oturum # 8 e kadar)

5.111 Ders Özeti #5. Ödev: Problem seti #2 (Oturum # 8 e kadar) 5.111 Ders Özeti #5 Bugün için okuma: Bölüm 1.3 (3. Baskıda 1.6) Atomik Spektrumlar, Bölüm 1.7, eşitlik 9b ye kadar (3. Baskıda 1.5, eşitlik 8b ye kadar) Dalga Fonksiyonları ve Enerji Düzeyleri, Bölüm

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ

IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ MAK-LAB005 1. DENEY DÜZENEĞİNİN TANITILMASI Dny düznği, şkild görüldüğü gibi çlik bir basınç kabının içind yatay olarak asılı duran silindirik bir lman ihtiva dr. Elman bakırdan

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

FİZİKÇİ. 2. Kütlesi 1000 kg olan bir araba 20 m/sn hızla gidiyor ve 10 m bir uçurumdan aşağı düşüyor.

FİZİKÇİ. 2. Kütlesi 1000 kg olan bir araba 20 m/sn hızla gidiyor ve 10 m bir uçurumdan aşağı düşüyor. 1. Aşağıdakilerden hangisi Frekans ı tanımlamaktadır? a) Birim zamandaki titreşim sayısıdır ve boyutu sn -1 b) Birim zamandaki hızlanmadır c) Bir saniyedeki tekrarlanmadır d) Hızın zamana oranıdır 6. İki

Detaylı

Kukla Değişkenlerle Bağlanım

Kukla Değişkenlerle Bağlanım Kukla Değişkenlerle Bağlanım Kukla Değişken Kullanım Şekilleri Ekonometri 1 Konu 29 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons Attribution-Non-Commercial ShareAlike 3.0

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL

SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL Uçakların ne kadar paralı yükü, hangi mesafeye taşıyabildikleri ve bu esnada ne kadar yakıt harcadıkları en önemli performans göstergelerinden biridir. Bir uçağın kalkış noktasından,

Detaylı

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY NO: 1 DENEY GRUBU: C DİRENÇ ELEMANLARI, 1-KAPILI DİRENÇ DEVRELERİ VE KIRCHHOFF UN GERİLİMLER YASASI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 10 Ω direnç 1 adet 2. 100 Ω direnç 3 adet 3. 180 Ω direnç 1 adet 4.

Detaylı

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda

Detaylı

Bilgi Tabanı (Uzman) Karar Verme Kontrol Kural Tabanı. Bulanık. veya. Süreç. Şekil 1 Bulanık Denetleyici Blok Şeması

Bilgi Tabanı (Uzman) Karar Verme Kontrol Kural Tabanı. Bulanık. veya. Süreç. Şekil 1 Bulanık Denetleyici Blok Şeması Bulanık Dntlyicilr Bilgi Tabanı (Uzman) Anlık (Kskin) Girişlr Bulandırma Birimi Bulanık µ( ) Karar Vrm Kontrol Kural Tabanı Bulanık µ( u ) Durulama Birimi Anlık(Kskin) Çıkış Ölçklm (Normali zasyon) Sistm

Detaylı

Matris Konverterden Beslenen Lineer Asenkron Motor Modeli ve Matlab/Simulink ile Benzetimi

Matris Konverterden Beslenen Lineer Asenkron Motor Modeli ve Matlab/Simulink ile Benzetimi 6 th Intrnational Advancd Tchnologis Symposium (IATS ), 6-8 May, Elazığ, Turky Matris Konvrtrdn Bslnn inr Asnkron Motor Modli v Matlab/Simulink il Bnztimi M. Ş. Üny, H. Altun Univrsity of Şırnak, Şırnak/Turky,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

BÖLÜM 2: ÇEKİRDEK FİZİĞİNDE TEMEL KONULAR

BÖLÜM 2: ÇEKİRDEK FİZİĞİNDE TEMEL KONULAR BÖLÜM 2: ÇEKİRDEK FİZİĞİNDE TEMEL KONULAR 2.1. ATOM ÇEKİRDEĞİ Rutherford, 1911 de atom çekirdeği modelini şu şekilde tanımladı. Onun tanımına göre atom 2 kısma ayrılmaktaydı. Bunlar pozitif yüklü çekirdek

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi FOTOGRAMETRİ I Fotogrametrik Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Tanımlar Metrik Kameralar Mercek Kusurları

Detaylı

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır.

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır. BÖLME, BÖLÜNEBİLME A. Bölme İşlemi A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, Bölünen A 75, bölen B 9, bölüm C 8 ve kalan K tür. Yukarıdaki bölme işlemine göre, 1. 9 yani, K B dir. işlemine bölme denir.

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ ALES İlkbahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL- TESTİ Sınavın bu testinden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ

FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ FOTOGRAMETRİ II FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - ÇİFT FOT. DEĞ. Analog ve Analitik Stereodeğerlendirme BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 10 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 8 Aralık 1999 Saat: 09.54 Problem 10.1 (a) Bir F kuvveti ile çekiyoruz (her iki ip ile). O

Detaylı

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM ÖZEL EGE LİSESİ BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sıla Avar DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem Günel İZMİR 2012 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.. 3 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM. 3 4. ÖN BİLGİLER... 3 5.

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız.

Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız. Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız. 3.2 KİMYASAL BAĞLAR Çevrenizdeki maddeleri inceleyiniz. Bu maddelerin neden bu kadar çeşitli olduğunu düşündünüz mü? Eğer bu çeşitlilik

Detaylı

fonksiyonu, her x 6= 1 reel say s için tan ml d r. (x 1)(x+1) = = x + 1 yaz labilir. Bu da; f (x) = L

fonksiyonu, her x 6= 1 reel say s için tan ml d r. (x 1)(x+1) = = x + 1 yaz labilir. Bu da; f (x) = L Limit Bu bölümde, matematik analizde temel bir görevi olan it kavram incelenecektir. Analizdeki bir çok problemin çözümünde it kavram na gereksinim duyulmaktad r. Bunlardan baz lar ; bir noktada bir e¼griye

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / Nisan 007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 3,15 sayısının aşağıdaki sayılardan hangisiyle çarpımının sonucu bir tam

Detaylı

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z.

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z. MODÜLER ARİTMETİK ( BÖLME BÖLÜNEBİLME KURALLARI ÖKLİT ALGORİTMASI DEĞERLENDİRME ) BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...5 : A, B, C birbirinden

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

Atomlardan Kuarklara. Test 1

Atomlardan Kuarklara. Test 1 4 Atomlardan Kuarklara Tst. Nötronlar, tkilşim parçacıkları dğil, madd parçacıklarıdır. Bu ndnl yanlış olan E sçnğidir. 5. Elktriksl olarak yüklü lptonlar zayıf çkirdk kuvvtlri aracılığıyla tkilşim girrlr.

Detaylı

Çalışma Soruları 2: Bölüm 2

Çalışma Soruları 2: Bölüm 2 Çalışma Soruları 2: Bölüm 2 2.1) Kripton(Kr) atomunun yarıçapı 1,9 Å dur. a) Bu uzaklık nanometre (nm) ve pikometre (pm) cinsinden nedir? b) Kaç tane kripton atomunu yanyana dizersek uzunlukları 1,0 mm

Detaylı

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ Genel: Derz sözcüğü bir sistemi oluşturan parçaların birleştirildiği, yapıştırıldığı çizgi şeklindeki bölümleri tanımlar. Derzler dar ya da geniş, yatay ya

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır.

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır. 4. KOLON ŞEMASI VE BORU ÇAPI HESABI Tesisatı oluşturan kazan, kollektörler, borular,,vanalar, ısıtıcılar,genleşme deposu ile diğer donanım ve armatürlerin tümünün düşey görünüşünü iki boyutlu olarak gösteren

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III. DENEY 1b.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III. DENEY 1b. GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİGİ BÖLÜMÜ KM 482 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI III DENEY 1b. SICAKLIK KONTROLÜ Denevin Amacı Kontrol teorisini sıcaklık kontrol sistemine

Detaylı

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 12-1 114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğe İle Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde kullanılan özel faturanın dizaynında

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ

ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı; Çankaya Belediye sınırları içinde yaşayan, yaş sınırı

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme I Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2 Fonksionlar f : R R, f() = a Fonksionunun Grafi i f : R R, f() = log a Fonksionunun Grafi i a > için f() = a üstel fonksionunun grafi i andaki gibidir. = a a > için f() = log a fonksionunun grafi i andaki

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

Basit Kafes Sistemler

Basit Kafes Sistemler YAPISAL ANALİZ 1 Basit Kafes Sistemler Kafes sistemler uç noktalarından birleştirilmiş narin elemanlardan oluşan yapılardır. Bu narin elemanlar, yapısal sistemlerde sıklıkla kullanılan ahşap gergi elemanları

Detaylı

Konu 4 Tüketici Davranışları Teorisi

Konu 4 Tüketici Davranışları Teorisi Konu 4 Tüketici Davranışları Teorisi Hadi Yektaş Zirve Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı Güz 2012 1 / 93 Hadi Yektaş Tüketici Davranışları Teorisi İçerik 1 2 Kayıtsızlık Eğrisi Analizi Tüketici

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası RİSK ANALİZİ VE MODELLEME İşletme Doktorası Programı Bölüm - 1 Portföy Teorisi Bağlamında Risk Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar 1 F23 F1 Risk Kavramı ve Riskin Ölçülmesi Risk istenmeyen bir olayın olma

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 DERS İLE İLGİ GENEL HUSUSLAR Ders 1 Vize ve 1 final sınavı yapılarak değerlendirilecektir. Vize sınavının %40 ı ve final

Detaylı

DERS SOSYOLOJİ KONU SOSYOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

DERS SOSYOLOJİ KONU SOSYOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ DERS SOSYOLOJİ KONU SOSYOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ YÖNTEM Yöntem gidilecek doğru yol demektir. Bir bilimsel araştırma da kullanılacak ana yol anlamına gelir. TEKNİ K Teknik ise bu yol üzerinde

Detaylı

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması 5.6.4 Yapıştırılmamış Aşınma Tabakası (Yüzen Şap) Döşeme ile aşınma tabakası arasında aderans yoktur, aksine aderansı önlemek için

Detaylı

RADYOAKT FL K. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 5. a) Denklemi yazd m zda; 1. Yar lanma süresi T 1/2. 6. a) Madde miktar n 8 m gram al rsak 7 m gram

RADYOAKT FL K. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 5. a) Denklemi yazd m zda; 1. Yar lanma süresi T 1/2. 6. a) Madde miktar n 8 m gram al rsak 7 m gram RADYOAKT FL K RADYOAKT FL K 1. Yar lanma süresi T 1/ ile gösterilir. Radyoaktif element içerisindeki çekirdek say s n n yar s n n bozunmas için geçen süredir. Bu süre çok uzun olabilece i gibi çok k sa

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK KLÜBÜ FEN LİSELERİ TAKIM YARIŞMASI 2007 SORULARI

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK KLÜBÜ FEN LİSELERİ TAKIM YARIŞMASI 2007 SORULARI DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK KLÜBÜ FEN LİSELERİ TAKIM YARIŞMASI 007 SORULARI Doğuş Ünivrsitsi Matmatik Kulübü tarafından düznlnn matmatik olimpiyatları, fn lislri takım yarışması sorularından bazıları

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Reynolds Sayısı ve Akış Rejimleri

Reynolds Sayısı ve Akış Rejimleri 1. Genel Bilgi Bazı akışlar oldukça çalkantılıyken bazıları düzgün ve düzenlidir. Düzgün akım çizgileriyle belirtilen çok düzenli akış hareketine laminer akış denir. Düşük hızlarda yağ gibi yüksek viskoziteli

Detaylı

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI TÜBĠTAK-BĠDEB LĠSE ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK, KĠMYA, BĠYOLOJĠ VE MATEMATĠK) PROJE DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYLARI LĠSE-1 (ÇALIġTAY 2011) FĠZĠK GRUP SES-2011 PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ

Detaylı

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA Sayfa 1/ 7 / GIDA Bu forma uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama DE/11/LLP-LDV/TOI 147 420 Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama 1. Adınız: 2. İşletmenin Adı: 3. Tarih: Evet Hayır Bilmiyorum 1. Mevcut işinizde mesleki eğitim fırsatlarına erişebiliyor musunuz?

Detaylı

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 ENERJĠ DAĞITIMI-I Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 Açma-Kapama Cihazları Elektrik enerjisinin açılması, ayrılması, kesilmesi veya kapatılması işlevlerini yapan cihazlardır. Alçak Gerilim Ayırıcı Nitelikli Orta

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Foton Kutuplanma durumlarının Dirac yazılımı

Foton Kutuplanma durumlarının Dirac yazılımı Foton Kutuplanma durumlarının Dirac yazılımı Yatay Kutuplanmış bir foton h ve düşey kutuplanmış bir foton ise ν ile verilmiştir. Şekil I: Foton kutuplanma bazları h, ν ve +45, 45 in tanımı. ±45 boyunca

Detaylı

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir? DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının %25 i oranında devlet tarafından katılımcının emeklilik hesabına ödenen tutardır. Devlet katkısı başlangıç tarihi

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME Doküman No : INM_PR_40 Yayın Tarihi : 30/03/2016 Revizyon Tarihi ve Sayısı : - Sayfa 1 BİLGİLENDİRME 1. Amaç Bilgilendirme Politikası nın temel amacı; ticari

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Helisel Dişli Çarklar-Flipped Classroom DİŞLİ ÇARKLAR

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Helisel Dişli Çarklar-Flipped Classroom DİŞLİ ÇARKLAR Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Helisel Dişli Çarklar-Flipped Classroom DİŞLİ ÇARKLAR İçerik Giriş Helisel dişli geometrisi Kavrama oranı Helisel dişli boyutları Helisel dişlilerin mukavemet

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK GİRİŞ Yaygın anksiyete bozukluğu ( YAB ) birçok konuyla, örneğin parasal, güvenlik, sağlık,

Detaylı