ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner"

Transkript

1 ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

2 HİDROLİK SİSTEMLER

3 12. HİDROLİK DEVRELER ve TASARIMI

4 12.1. Giriş Hidrolik sistemi meydana getiren elemanların standart sembolleri kullanılarak devre şemaları çizilir. Şekil 12.1 de temel hidrolik sistemin devre şeması görülmektedir. Hidrolik devrelerin çiziminde aşağıdaki kurallara dikkat edilmesi önerilmektedir. 1) Mutlaka standart sembollerden yararlanılmalıdır.(ts 1306,ISO 1219,DIN 24300) 2) Silindirler mümkünse yatay çizilmelidir. 3) Çizgiler yatay ve düşey olarak çizilmeli birleşen, kesişmeyen çalışma hatları belirlenmelidir.

5 4) Çizimler ölçekli olmalı ve gerekirse şablon kullanılmalıdır. 5) Valflerin kareleri her tarafta eşit büyüklükte olmalıdır. 6) Sisteme enerji verilmemiş gibi düşünülmeli ve valflar normal konumlarında bulunmalıdır. 7) Elektro-hidrolik kontrol şekillerinde elektrik ve hidrolik devrelerin birbirine karışmaması için ayrı ayrı çizilmelidir. 8) Çizimde teknik resim kuralları ve titizliği uygulanmalı ve resmin yanlış anlaşılmasına yol açacak çizgiler silinmelidir.

6 Şekil 12.1 Temel hidrolik sistem ve devre şeması

7 12.2. Hidrolik Devreler Basit Bir Hidrolik Sistemin Çalışması: Şekil 12.2 de düşey konumda çalışan bir çift etkili silindirin devre elemanları verilmiştir. Yağ deposundaki (1) akışkan, (2) nolu elektrik motoru çalıştığı zaman pompayı tahrik ederek sisteme belirli basınçta gönderilir. Akışkanın basıncı (3) nolu emniyet valfi ile normal sınırlar arasında tutulur ve sistem aşırı basıncın zararlarından korunur. Hız ayarı yapan akış kontrol valfi (4), silindire giden yağın debisini kontrol eder ve hızın istenilen değerde tutulmasını ağlar. Yağ kontrol valfi (5) akışkanı silindirin üst veya alt tarafına yöneltir ve böylece aşağıya veya yukarıya doğru hareketi sağlar. Şekilde basınçlı akışkan silindirin üstüne yöneltilmiş ve piston aşağıya itilmektedir.

8 Pistonun yukarıya kaldırılması için (5) nolu yağ kontrol valfinin konumunu değiştirmek gerekir. Şekilde, (6) ve (7) sırasıya gidiş ve dönüş borularını, (9) silindiri, (10) piston ve (8) manometreyi göstermektedir.

9 Şekil Basit hidrolik devrenin çalışması

10 Yavaşlatma Valfi: Piston hızının veya alıcıların belirli zamanlarda hızlarını düşürmek amacıyla yavaşlatma valfi kullanılır.hidrolik alıcıya giden akışkanın kısılması ile hız düşürülür.yavaşlatma valfi normalde kapalıdır. A dan B ye gidecek akışkan için iki yol vardır. Bunlar; yön kontrol valfi ve akış kontrol valfidir. Valf normalde kapalı olduğundan (A) dan (B) ye geçiş çek valften mümkün olamayacağı için akış kontrol valfinden kontrollü olarak yapılabilecektir. Valfin üstündeki makara şekil 12.3 de görüldüğü gibi kamın çarpmasıyla konum değiştirecektir.

11 Şekil 12.3 Yavaşlatma valfi(a) ve hidrolik sistemde hız kontrolünde kullanılması(b)

12 Sabit Debili Tek Pompa: Elektrik motoru tarafından çalıştırılan sabit debili tek pompalar basit hidrolik devrelerin çoğunda kullanılır (Şekil 12.4a). Motor çalıştığı sürece debi sabittir. Sistem basıncı emniyet valfi ile sınırlandırılmıştır. Devredeki akış gereken değeri aştığında akım fazlası sistem basıncında emniyet valfinden boşalacaktır. Şekil 12.4 de sabit debili tek pompa ve dört yollu, üç konumlu, yay merkezli, el ile kumanda edilen yön kontrol valf kontrollü, çift etkili silindir devresi verilmiştir. Kolun kullanılmasıyla silindirin hareket etmesi sağlanır. Kol serbest bırakıldığında yay ile merkezlenmiş cihaz devreye girerek pompa çıkışının kolay bir yoldan depoya iletimini sağlar

13 Şekil (a) Sabit debili tek pompa devresi; (b)dört yollu, üç konumlu, yay merkezli, el ile kumanda edilen yön kontrol valf kontrollü, çift etkili silindir

14 Sabit Debili Çift Pompa: Şekil 12.5 deki devrede gösterildiği gibi sabit debili çift pompanın kullanıldığı durumlarda yüksek debinin sağlanması için her iki pompa kullanılırken düşük debinin sağlanması amacıyla pompalardan sadece biri kullanılır. Teorik pompa iletimleri 29 L/min ve 5 L/min olup %10 toleransla 22 L/min ve 5,5 L/min olmaktadır. Sistem zamana bağlı olarak düzenlenmiştir, bu yüzden pompaların açılıp kapanması için bir kontrol zamanlayıcısı kullanılabilir.

15 Şekilde görülen filtrelerle, her bir filtreden sabit bir debi geçer ve de yağın tamamı filtre edilir. Bu debi sistemin açık ya da kapalı olmasına bağlı değildir. Eğer alternatif konuma tek bir filtre yerleştirilirse sadece sistemin kullanıldığı yağ filtre edilir ve (a) ile (b) solenoidleri devreye girerken filtre elemanı şok akışlara maruz kalır. Devreye giden akış bir zamanlayıcıya bağlı olarak çalışan (a) ve (b) solenoidleri ile kontrol edilir. Bu solenoidler bir zamanlayıcıya bağlı olarak çalışırlar.

16 İki solenoid yön kontrol valfin (2/2) de kapalı olduğu durumda her iki pompanın akımı düşük basınçta depoya tahliye edilir. Solenoidlerden biri devreye girdiğinde depoya giden hat kesilip uygun pompa devreye akım sağlar. Solenoid bobinine elektrik akımı verildiğinde, solenoid armatürü elektrik magnetik kuvvetlerin etkisiyle bobin içine çekilir. Armatür itme kolunu dolayısı ile de pistonu hareket ettirerek valf içindeki akım yollarının bağlantısını sağlar.

17 Sekil 12.5.Sabit debili çift pompa devresi (a ve b:normalde kapalı 2/2 yön kontrol valfi olup açma işlemi solenoid kumandalıdır; c: Boşaltma yön kotrol valfli, pilot kontrollü badsınç emniyet valfi; d:filtreleme devresi; e: Sabit kapasiteli yaylı emniyet valfi; f: pompalar;g:filtre )

18 Kriko Devresi: Kriko devresinde pompa elle hareket (el pompası) ettirilmekte ve pompanın sonunda, pompa çalıştırıldığında yükü yerinde tutabilmek için kullanılan çek valf bulunmaktadır. Yağ boşaltılmak ya da yük indirilmek istendiğinde indirme valfi kullanılmaktadır. İndirme valfi elle açıp-kapamalı akış kesme valfidir. Yük sona dayandığında ve pompalamaya devam edildiğinde ayarlanmış tahliye valfi (sabit kapasiteli emniyet valfi) kullanılmaktadır (Şekil 12.6).

19 Şekil 12.6 Kriko devresi

20 Çift Etkili Silindirin Çalıştırılma Devresi : Şekil 12.7 de çift etkili silindirin çalıştırılması için hazırlanan devrenin kesit ve sembolik devresi verilmiştir. Şekilde (3) nolu dişli pompa akışkanı emerek sisteme gönderir. Emniyet valfi (4) sistemin normal çalışma basıncına göre önceden ayarlanmıştır. Çalışma sırasında akışkan basıncı belirli değerin üstüne çıktığı zaman normalde kapalı olan valf açılır ve kısa devre yaparak akışkanı yağ deposuna gönderir. Eğer basınç normal ise akışkan, yağ kontrol valfi (8) ile silindirin sağ ve sol kesitine yöneltilir ve ileri geri hareket ettirilir.

21 Dönüş hattına filtre (1) konarak akışkanın içindeki yabancı cisimlerin tutulması sağlanır. Hız ayar valfinin (akış kontrol valfi) (9) vidası istenilen miktarda ayarlanarak pistonun ileri hareketi kontrollü olarak yapılır.

22 Torna Tezgahının Puntasının Çalıştırılması: Endüstride çok kullanılan puntanın hidrolik sistemle çalıştırılması şekil 12.8 de verilmiştir. Tek etkili ve yay dönüşlü bir silindirde punta yayın etkisi ile ileride tutulmaktadır. Devrede akışkanı silindire yöneltmek için (3/2) lik, pedallı bir yön kontrol valfi kullanılmıştır. Pedala basılmadığı zaman valfin normal konumunda basınçlı akışkanın önü kapalı olup silindire yol bulamamaktadır. Pedala basıldığında valfin yayı etkilenir ve akışkanın yönü açılır. Silindire giren akışkan pistonu geriye doğru iter. Bu sırada piston koluna bağlı punta da geriye çekilir. Pedala basıldığı müddetçe punta geri konumunu muhafaza eder, pedaldan ayak çekildiğinde ancak punta ileri konuma geçer.

23 Şekil 12.7.Çift etkili silindirin çalıştırılma devresi ve kesiti(1.filtre, 2.emme hattı, 3.dişli pompa, 4.emniyet valfi, 5. çek valf, 6. basınç hattı, 7.dönüş hattı,8.yön kontrol valfi(4/2), 9.akış kontrol valfi, 10.çift etkili silindir, 11.yağ deposu)

24 Şekil 12.8 Torna tezgahının puntasını pedalla geri çeken hidrolik sistem ve devresi

25 Bypass Akım Kontrollu Motor Devresi: Bypass geçişli akış kontrolü, farklı yük koşullarında çalışabilen bir alıcının hızını hassas bir şekilde ayarlayabilir. Şekil 12.9 da görülen devrede, fazla debi, yüke bağlı P2 basıncından biraz daha büyük P1 basıncında depoya geri dönecektir. Yani P2 basıncı aşıldığında akışkanın bir kısmı depoya gönderilecektir. Pompa kapatıldığında motor çalışmaya devam ederse motorun kavitasyon yapmaması için motora akışkan sağlayan kavitasyon önleyici bir çek valf, devreye eklenmiştir.

26 Kavitasyon önleyici valfler hidrolik motorlarda ve frenlerde kullanlır. Sistemdeki sızıntıdan dolayı meydana gelen akışkan eksilmelerini gidermek ve motorun girişinde alçak basıncın meydana gelmesini önlemek amacıyla kullanılmakta olup sisteme akışkan göndermektedir.yön kontrol valfi nötr konumda iken pompa çalışmaya devam ederse akışkan tahliye valfinden depoya dönecektir.

27 Şekil12.9.Bypass akım kontrollü motor devresi

28 Prof. Dr. Metin GÜNER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

29

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER HİDROLİK SEMBOLLER 11.1.Giriş Hidrolik sistemde kullanılan elemanlar fonksiyonlarına uygun olarak standart sembollerle gösterilir.

Detaylı

9. PNÖMATİK SEMBOLLER

9. PNÖMATİK SEMBOLLER PNÖMATİK SİSTEMLER 9. PNÖMATİK SEMBOLLER 9.1. Enerji Dönüştürme Elemanları Kompresör Vakum pompası Tek yönlü, sabit debili pnömatik motor Çift yönlü, sabit debili pnömatik motor Tek yönlü, değişken debili

Detaylı

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ Hidrolik ve Pnömatik sistem devre şemalarında Basınç ve dönüş hattını ifade eder. Uyarı ( Sinyal ) hattını ifade eder. Hidrolik sistemler için sızıntı hattını ifade eder. 2 Hidrolik ve Pnömatik sistemlerde

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8 HİDROLİK-PNÖMATİK BÖLÜM 8 HİDROLİK DEVRELER Bir hidrolik devre şeması, HİDROLİK DEVRE nin nasıl oluştuğunu gösterir.devrenin her bir elamanı simgelerle gösterilir ve birbirine bağlanır.boru bağlantıları

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

HTG HDROLK ELEMANLARIN SEMBOLLER

HTG HDROLK ELEMANLARIN SEMBOLLER HTG HDROLK ELEMANLARIN SEMBOLLER Sembollerin çizimi Daire Elektrik Motoru Hidrolik Pompa Hidrolik Motor Ölçüm Aletleri Daire Elektrik Motoru Hidrolik Pompa Hidrolik Motor Ölçüm Aletleri Daire Elektrik

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Perşembe Perşembe Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER S 3 1 4 4 4 28.02.2017 Yrd. Doç. Dr. Seyfi ŞEVİK 1 *Yön

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI www.ogenmakina.com Ogen-2010 HİDROLİK VE ELEKTRO-HİDROLİK DEVRE UYGULAMALARI TEMEL VE ORTA SEVİYE UYGULAMA 1 KİLİTLİ ÇİFT ETKİLİ SİLİNDİR KONTROLÜ 1 adet 4/2

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI:

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ DENEYLER 2 PNÖMATĐK SĐSTEM DENEYĐ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: DENEY SORUMLUSU: ÖĞR. GRV. MĐTHAT YANIKÖREN DEĞERLENDĐRME:

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Valf bloğu

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Valf bloğu ΣΕΛΙ Α 4.1 - - 1-4. VALF BLOĞU 4.1 Genel Asansör kabinin istenilen hareketleri gerçekleştirmesi için gerekli tüm parçaları bulunduran yekpare bir bloktur. Kısaca : Pompanın normal çalışma basıncını çok

Detaylı

HİDROLİK/ELEKTROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULARI LÜTFEN TEST ÜZERİNDE İŞARETLEME YAPMAYINIZ

HİDROLİK/ELEKTROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULARI LÜTFEN TEST ÜZERİNDE İŞARETLEME YAPMAYINIZ HİDROLİK/ELEKROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULRI LÜFEN ES ÜZERİNDE İŞRELEME YMYINIZ Lütfen soruları yanıtlamaya başlamadan önce cevap kâğıdının üstündeki ilgili boşluklara adınızı, soyadınızı, seminer kodunu

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I. Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I. Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü MM 401 Makina Mühendisliği Deneyler - I İçindekiler Hidrolik Servo Mekanizmalar Deneyi 1 DENEYİN AMACI... 1 2 HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ

Detaylı

10.PNÖMATİK DEVRELERİN ÇİZİLMESİ

10.PNÖMATİK DEVRELERİN ÇİZİLMESİ PNÖMATİK SİSTEMLER 10.PNÖMATİK DEVRELERİN ÇİZİLMESİ Pnömatik devreler standartlara uygun olarak çizilmeli, standart semboller kullanılmalıdır. Amaca ulaşmak için en uygun ve en az eleman kullanılmalı ve

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER Problem1: 9.BÖLÜM PROBLEMLER a) Tek yönlü kapalı bir hidrolik tahrip devresi çiziniz. b) Φ pom =5 cm 3 /rad, Φ mot =0 cm 3 /rad olsun. Motora bağlı tambur çapı D=30cm dir. Bu tambur 500 kg lık yükü t=14

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ HİDROLİK FREN

Detaylı

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için.

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için. 6.1.10. Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: d a 84mm S S (1.6,...,5) AK 3daN / mm 35 St için. P 315Bar. R 0,8.d a r 0,15.d a R 0,8.84 r 0,15. 84 R 7mm r 36mm. kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır.

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Perşembe Perşembe Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER S 3 1 4 4 4 28.02.2017 Yrd. Doç. Dr. Seyfi ŞEVİK 1 *Silindirler

Detaylı

BÖLÜM XIV BASINÇ DÜŞÜRME VALFLERİ. Deneyin bu kısmında basınç düşürme valfinin temel çalışma prensibi anlatılacaktır.

BÖLÜM XIV BASINÇ DÜŞÜRME VALFLERİ. Deneyin bu kısmında basınç düşürme valfinin temel çalışma prensibi anlatılacaktır. BÖLÜM XIV BASINÇ DÜŞÜRME VALFLERİ Bu deney iki kısma ayrılır. 14.1. Basınç Düşürme Valfinin Çalışması 14.2. Düşürülmüş Basınç İle Sıkma Devresi 14.1. BASINÇ DÜŞÜRME VALFİNİN ÇALIŞMASI Deneyin bu kısmında

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı...

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı... Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER Özet... 2 Çalışma özellikleri... 2 Ayar diyagramı... 3 Boyutlar... 4 Montaj talimatı... 5 Deneme-kontrol talimatı... 5 Ç Sayfa 2 / 7 Giriş Kopma valfi hidrolik hortumun kopması-delinmesi

Detaylı

LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI

LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI 283 LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI İsmail OBUT ÖZET Günümüzde Endüstriyel ve Mobil hidrolik sektörlerinde kendine önemli bir yer edinen 2/2 Lojik valfler, özellikle yüksek debili uygulamalarda sıkça

Detaylı

Deney No: 1. Tek ve Çift Etkili Silindir Uygulamaları - 1. Deneyin Amacı. Uygulama 1 Tek Etkili Silindirin Doğrudan Kumandası

Deney No: 1. Tek ve Çift Etkili Silindir Uygulamaları - 1. Deneyin Amacı. Uygulama 1 Tek Etkili Silindirin Doğrudan Kumandası Deney No: 1 Tek ve Çift Etkili Silindir Uygulamaları - 1 Deneyin Amacı 1. Tek etkili ve çift etkili silindiri tanımak ve kullanımını görmek. 2. Tek etkili silindirin doğrudan ve dolaylı kumanda edilmesini

Detaylı

eko10000 SERİSİ HİDROLİK KONTROL VANALARI

eko10000 SERİSİ HİDROLİK KONTROL VANALARI eko10000 SERİSİ HİDROLİK KONTROL VANALARI eko10001 MANUEL HİDROLİK Manuel hidrolik kontrol vanaları, hat basıncı ile çalışan, 3 yollu bir selektör vana ile açma-kapama sağlayan hidrolik kontrol vanalarıdır.

Detaylı

SİSTEM PROJELENDİRME

SİSTEM PROJELENDİRME SİSTEM PROJELENDİRME Mekaniğin (Pnömatik sistem Tasarımı ) temellerini öğreneceksiniz. PNÖMATİK SİSTEM TASARIMI Herhangi bir sistem tasarımı üç aşamada gerçekleştirilir. Bu aşamalar Senaryo çalışması Tasarım

Detaylı

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler Hidrolik Devre Elemanları Hidrolik Silindirler Hidrolik Silindirlerin Tanımı Hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren ve doğrusal hareket elde etmek amacıyla kullanılan devre elemanlarına silindir

Detaylı

Hidrolik ve Pnömatik Sistemler

Hidrolik ve Pnömatik Sistemler Hidrolik ve Pnömatik Sistemler Doç. Dr. Davut KARAYEL 1 GİRİŞ Hidrolik ve pnömatik sistemler her geçen gün uygulama alanını genişletmektedir. Günümüzde en az elektronik ve bilgisayar kadar endüstride yerini

Detaylı

5.YÖN KONTROL VALFLERİ 5.1.Giriş

5.YÖN KONTROL VALFLERİ 5.1.Giriş PNÖMATİK SİSTEMLER 5.YÖN KONTROL VALFLERİ 5.1.Giriş Pnömatik sistemlerde kullanılan yön kontrol valfleri, çalışma bakımından, hidrolik sistemlerde kullanılan yön kontrol valflerine benzer. Bu valflerin

Detaylı

SOLENOİD KONTROL VANASI

SOLENOİD KONTROL VANASI SOLENOİD KONTROL VANASI TARIMSAL SULAMA ENDÜSTRİYEL ALANLAR İÇME SUYU Su Sistemleri Su Sistemleri İzmir de 2004 Yılında Tayfun Yazaroğlu tarafından kurulan Tayfur Su Sistemleri, 207 yılından itibaren Tayfur

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ

YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ MEKANİK ve HAVALI FRENLER Prof. Dr. N. Sefa KURALAY 1 YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ 1. Çarpmalı Mekanik Frenler ve Tasarım Esasları Çarpmalı fren sistemleri ağırlıklı

Detaylı

BÖLÜM VIII ÇEK VALFLER. Deneyin bu kısmında çek valfin sadece bir yönde akışa izin verip, diğer yönde izin vermediği gözleneçektir.

BÖLÜM VIII ÇEK VALFLER. Deneyin bu kısmında çek valfin sadece bir yönde akışa izin verip, diğer yönde izin vermediği gözleneçektir. BÖLÜM VIII ÇEK VALFLER Bu deney üç kısma ayrılır. 8.1. Çek Valfin Temel Çalışma İşlevi 8.2. Akışa Bağlı Olarak Basınç Düşümü 8.3. Çek Valf Uygulamaları 8.1. ÇEK VALFİN TEMEL ÇALIŞMA PRENSİBİ Deneyin bu

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 7

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 7 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 7 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Anahtarlar 2. Solenoid 3. Röle 4. Transformatör

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI a. Can güvenliği tehlikesi hidrolik sistemlerde daha fazladır. b. Hidrolikte çalışma hızı yüksek, pnömatikte hız yavaştır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ MEKANİZMA DEVRE ŞEMASI VE MONTAJ RESMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

Mehmet ZĐLE Mersin Üniversitesi, Çiftlikköy Kampüsü, Mersin e-posta:

Mehmet ZĐLE Mersin Üniversitesi, Çiftlikköy Kampüsü, Mersin e-posta: ELEKTRO-HĐDROLĐK VE GERĐLĐM-FREKANS AYARLI ASANSÖR KONTROL SĐSTEM TASARIMI VE SĐMÜLASYONU Mehmet ZĐLE Mersin Üniversitesi, Çiftlikköy Kampüsü, Mersin e-posta: mehmetzile@yahoo.com.tr ÖZET Modern hidrolik

Detaylı

HİDROPNÖMATİK SİSTEM NEDİR?

HİDROPNÖMATİK SİSTEM NEDİR? 55 HİDROPNÖMATİK SİSTEM NEDİR? Süleyman TOY ÖZET Sanayinin çeşitli alanlarında kullanılan hareket mekanizmalarında (delme,kesme gibi) istenilen hareketlerin daha hassas ve düzgün olmasını sağlamak amacı

Detaylı

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H04 Mekatronik Sistemler MAK 3026 - Ders Kapsamı H01 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H02 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi H04 Aktüatörler ve ölçme

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

HİDROLİK - PNÖMATİK BÖLÜM 2 HİDROLİK SİSTEMİN TANITIMI. Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN

HİDROLİK - PNÖMATİK BÖLÜM 2 HİDROLİK SİSTEMİN TANITIMI. Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN HİDROLİK - PNÖMATİK BÖLÜM 2 HİDROLİK SİSTEMİN TANITIMI Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN HİDROLİK SİSTEMİN TANITIMI Sisteme giriş enerjisi olarak elektrik enerjisi verilir. Bu enerji ile hidrolik pompanın mili,

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

TRAKTÖRLER İÇİN AÇIK MERKEZLİ, HİDROLİK KALDIRICI KONTROL VALFİNİN SÜRGÜ BOYU İLE DEBİ EĞRİLERİNİN SİMÜLE EDİLMESİ

TRAKTÖRLER İÇİN AÇIK MERKEZLİ, HİDROLİK KALDIRICI KONTROL VALFİNİN SÜRGÜ BOYU İLE DEBİ EĞRİLERİNİN SİMÜLE EDİLMESİ 455 TRAKTÖRLER İÇİN AÇIK MERKEZLİ, HİDROLİK KALDIRICI KONTROL VALFİNİN SÜRGÜ BOYU İLE DEBİ EĞRİLERİNİN SİMÜLE EDİLMESİ Samet NAK ÖZET Traktörler için açık merkezli hidrolik kaldırıcı kontrol valfi, genelde

Detaylı

Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: kg ~ kg Kova ISO/SAE: 1.55 ~ 2.20 m3. The global power...

Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: kg ~ kg Kova ISO/SAE: 1.55 ~ 2.20 m3. The global power... Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: 34.000 kg ~ 36.500 kg Kova ISO/SAE: 1.55 ~ 2.20 m3 The global power... Yeni motor, Avrupa Birliği III A standartlarına uygun olmakla birlikte, EPA Tier

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: kg ~ kg Kova ISO/SAE: 1.91 ~ 2.20 m3. The global power...

Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: kg ~ kg Kova ISO/SAE: 1.91 ~ 2.20 m3. The global power... Motor Gücü (Net): 202 kw ( 271 Hp) Çalışma Ağırlığı: 36.100 kg ~ 38.200 kg Kova ISO/SAE: 1.91 ~ 2.20 m3 The global power... Yeni motor, Avrupa Birliği III A standartlarına uygun olmakla birlikte, EPA Tier

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Pazartesi Pazartesi Salı 10:30-13:15 1:15-15:00 (C110) 17:15-1:00 (C110) 19:15-:00 Yönlendirilmiş Çalışma Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC HİDROLİK

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

D. Karayel. 0254228 Hidrolik ve Pnömatik Sistemler

D. Karayel. 0254228 Hidrolik ve Pnömatik Sistemler 1 PNÖMATİĞE GİRİŞ Basınçlı hava (sıkıştırılmış hava), insanların fiziksel gücünü arttırmak için kullandığı bilinen en eski enerji iletim türüdür. Kesin olarak bilinen ilk basınçlı hava uygulamasını Yunanlı

Detaylı

TRAKTÖRLERDE HİDROLİK KALDIRICI VE MOBİL YÖN KONTROL VALFİNİ AYNI ANDA KULLANMAYA OLANAK SAĞLAYAN YÜKE DUYARLI (LS) KONTROL VALFİNİN TASARIM SÜRECİ

TRAKTÖRLERDE HİDROLİK KALDIRICI VE MOBİL YÖN KONTROL VALFİNİ AYNI ANDA KULLANMAYA OLANAK SAĞLAYAN YÜKE DUYARLI (LS) KONTROL VALFİNİN TASARIM SÜRECİ 63 TRAKTÖRLERDE HİDROLİK KALDIRICI VE MOBİL YÖN KONTROL VALFİNİ AYNI ANDA KULLANMAYA OLANAK SAĞLAYAN YÜKE DUYARLI (LS) KONTROL VALFİNİN TASARIM SÜRECİ Gökay UYMAZ ÖZET Tarım traktörlerinde nadir olarak

Detaylı

D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler)

D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler) D) GENİŞLEME VALFİ (Basınç ayarlayıcılar = Dedantörler) Genişleme valfleri soğutma devresinde yüksek basınç bölgesi ile alçak basınç bölgesini birbirinden ayıran noktalardan biridir. Soğutucu akışkanın

Detaylı

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ HİDROLİK NEDİR Hidrolik kelimesi Su anlamına gelen Hydro ile Boru anlamına gelen Aulos terimlerinden meydana

Detaylı

SOLENOİD KONTROLLÜ BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KONTROL VANASI

SOLENOİD KONTROLLÜ BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KONTROL VANASI SOLENOİD KONTROLLÜ BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KONTROL VANASI TARIMSAL SULAMA ENDÜSTRİYEL ALANLAR İÇME SUYU Su Sistemleri Su Sistemleri İzmir de 2004 Yılında Tayfun Yazaroğlu tarafından kurulan Tayfur Su Sistemleri,

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN TRANSMİSYON KONTROL VALFİ TASARIMI

ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN TRANSMİSYON KONTROL VALFİ TASARIMI 461 ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN TRANSMİSYON KONTROL VALFİ TASARIMI Burak YERLİOĞLU Turgay KOLCUOĞLU ÖZET Transmisyon kontrol valfleri; traktör hidrolik sistemlerinde kullanılan çeşitli transmisyon fonksiyonlarını

Detaylı

Kompakt hidrolik ünite HKA

Kompakt hidrolik ünite HKA Kompakt hidrolik ünite HKA HKA-A güç ünitesinin tasarımı HKA serisi, gelişmiş ve kompakt tasarımı ile hidrolik sistemlerde yer almak için idealdir. Ünite içerisinde frenlerin açılıp kapanması için gerekli

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK DERS NOTLARI

HİDROLİK PNÖMATİK DERS NOTLARI HİDROLİK PNÖMATİK DERS NOTLARI 2016 HİDROLİK Tanım : Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı ve elde edilen basınçlı akışkanla çeşitli hareketlerin ve kuvvetlerin üretildiği sistemlerdir.

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

HİDROLİK SİSTEMLER 1. HİDROLİK DEVRE ELEMANLARINI TANIMAK VE SEÇİMİNİ YAPMAK

HİDROLİK SİSTEMLER 1. HİDROLİK DEVRE ELEMANLARINI TANIMAK VE SEÇİMİNİ YAPMAK HİDROLİK SİSTEMLER 1. HİDROLİK DEVRE ELEMANLARINI TANIMAK VE SEÇİMİNİ YAPMAK 1.1. Hidroliğin Tanımı Hidrolik, Yunanca su anlamına gelen hydro ile boru anlamına gelen aulos kelimelerinden türetilmiştir.

Detaylı

KULLANIM ALANLARI. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

KULLANIM ALANLARI. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN HĠDROLĠK Bilindiği gibi dünyada cisimler katı, sıvı ve gaz şeklinde bulunurlar. Bu üç halde de cisimler çeşitli özelliklere sahiptirler. Tarihin ilk çağlarından beri insanlar cisimlerin

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile Ürün Kodu : HC - BV ÇEK - KELEBEKK VANA Vanaya ait bilgileri, Kelebek Vana sayfamızda bulabilirsiniz. Çek-kelebek vana, kelebek vananın, tahrik kutusu yerine, hidrolik güç ünitesi takılan ve bu ünite yardımı

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü.

BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü. BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Birinci Bölüm 3 kısma ayrılır: 1.1- Pompanın Akış Debisinin Ölçülmesi. 1.2- Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü. 1.3- Hidrolik Pompa Akışı,

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 3 Hidrolik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular HİDROLİK VALFLER KUMANDA SEMBOLLER Çankırı Karatekin Üniversitesi

Detaylı

HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ

HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Bu bir MMO yayınıdır HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Yılmaz Dindar 1 Olcay Abay 1 1 Maximator Yüksek Basınç Sistemleri Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. 595 HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Yılmaz

Detaylı

VUVG solenoid valfler

VUVG solenoid valfler VUVG solenoid valfler Üniversal valf Anavalfileelektrikbağlantı pleytin kombinasyonu ile Genișlik10mmve14mm VUVG-L ve VUVG-S hat tipi valfler VUVG-B bağlantı pleytli valfler VUVG-L ve VUVG-S de dahili

Detaylı

T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK LABORATUVARI II HĠDROLĠK-PNÖMATĠK SĠSTEMLER

T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK LABORATUVARI II HĠDROLĠK-PNÖMATĠK SĠSTEMLER T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK LABORATUVARI II HĠDROLĠK-PNÖMATĠK SĠSTEMLER DENEY SORUMLUSU ArĢ. Gör. Ahmet KIRNAP Aralık 2013 KAYSERĠ 1. HĠDROLĠK

Detaylı

19-20 ARALIK 2014 İSTANBUL KONGRE MERKEZİ TRANSİST 2014 BİLDİRİ KİTABI

19-20 ARALIK 2014 İSTANBUL KONGRE MERKEZİ TRANSİST 2014 BİLDİRİ KİTABI 19-20 ARALIK 2014 İSTANBUL KONGRE MERKEZİ TRANSİST 2014 BİLDİRİ KİTABI GARAJ AMAÇLI HİDROLİK PLATFORM TASARIMI Emre Doruk, İsmail Durgun ÖZET Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde artan araç sayısına

Detaylı

CFTMAK HİDROLİK KRİKO ENDÜSTRİYEL EKİPMANLAR

CFTMAK HİDROLİK KRİKO ENDÜSTRİYEL EKİPMANLAR CFTMAK HİDROLİK KRİKO ENDÜSTRİYEL EKİPMANLAR 2018 HAKKIMIZDA CFTMAK Firmamız, 1976 yılında kurulmuş olup, 30 yılı aşkın süredir, makineler, pompalar, hidrolik sistemler üzerine bakım ve fason işçiliği

Detaylı

POLYUREA SPREY EKİPMANLARI

POLYUREA SPREY EKİPMANLARI POLYUREA SPREY EKİPMANLARI Polyurea İşinde Başarı İçin Ön Koşul Sunucu: Konuşmacı : Yetkili: Stephan Rindfleisch, Graco Murat Durdu, Graco (paralel oturum) C.Royo, S. Rindfleisch, H. Mann UYGULAMA GEREKSİNİMLERİ

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:304-44 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 005 () 55-60 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Hidrolik Pnomatik Güç Kontrolu Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Önkoşulu Dersin Öğretim Elemanları Dersin Amacı

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

GENELMAKSAT SOLENOİD VALFLER

GENELMAKSAT SOLENOİD VALFLER GENELMAKSAT SOLENOİD VALFLER 2/2 YOLLU NORMALDE KAPALI - ÇEKİRDEK TİP - DİREK ÇEKMELİ 355510 1/8" 2 mm VİTON 19,00 355511 1/8" 2 mm VİTON 1 255523 1/8"-PG 2 mm EPDM 1 305536 PG-PG 2 mm NBR 20,00 305541

Detaylı

OTOMATİK KONTROL VANALARI KULLANILARAK TESİSATLARIN SU KAÇAKLARININ AZALTILMASI

OTOMATİK KONTROL VANALARI KULLANILARAK TESİSATLARIN SU KAÇAKLARININ AZALTILMASI 635 OTOMATİK KONTROL VANALARI KULLANILARAK TESİSATLARIN SU KAÇAKLARININ AZALTILMASI Levent KAVURMACIOĞLU Haluk KARADOĞAN ÖZET Otomatik kontrol vanaları kullanılarak, basıncın ayarlanması yardımıyla her

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER 200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER super boom nokta dönüşlü mini yükleyici teknik özellilkler boyutlar L G C J A B D H R T V W Q U P M E F K S üstten görünüş boyutlar L218 L220 L223 L225 L230 Genel

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı