Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi"

Transkript

1 Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi University of Illinois at Chicago University of Illinois at Chicago University University of of Illinois Illinois at at Chicago Chicago 6 Ağustos, Ağustos, Ağustos, Ağustos, 2010 Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi Modüli Uzaylarının Bi-rasyonel Geometrisi

2 f : X Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümede tanımlı bir fonksiyon ise f ye rasyonel fonksiyon denir. Eğer iki uzay X ve Y arasında tanımlanmış f : X Y, g : Y X iki rasyonel fonksiyon varsa ki tanımlı oldukları yerlerde f g = id Y ve g f = id X, X ve Y ye bi-rasyonel denir. Bi-rasyonel olmak bir denklik ilişkisidir. Cebirsel geometrinin en önemli problemlerinden biri varyetelerin bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır.

3 f : X Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümede tanımlı f : X biry fonksiyon eğer X in ise Zariski f yetopolojisindeki rasyonel fonksiyon açık birdenir. kümede Eğer tanımlı ikibir uzay fonksiyon X ve Yisearasında f ye rasyonel tanımlanmış fonksiyon denir. Eğer iki uzay X ve Y arasında, tanımlı oldukları yerlerde f : X Y, g : Y X f g = id Y ve g f = id X, iki rasyonel fonksiyon varsa ki tanımlı oldukları yerlerde koşullarını sağlayan iki rasyonel fonksiyon f g = id Y ve g f = id X, f : X Y, g : Y X Xvarsa ve Y X ye ve Y ye bi-rasyonel denir. denir. Bi-rasyonel olmak bir bir denklik ilişkisidir. Cebirsel geometrinin en enönemli önemli problemlerinden biri varyetelerin biri varyetelerin bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır.

4 f : X Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümede tanımlı f : X biry fonksiyon eğer X in ise Zariski f yetopolojisindeki rasyonel fonksiyon açık birdenir. kümede f Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümesinde Eğer tanımlı ikibir uzay fonksiyon X ve Yisearasında f ye rasyonel tanımlanmış fonksiyon denir. tanımlı bir fonksiyon ise f ye rasyonel fonksiyon denir. Eğer iki uzay X ve Y arasında, tanımlı oldukları yerlerde Eğer iki uzay X ve Y arasında tanımlanmış f : X Y, g : Y X f g = id Y ve g f = id X, iki rasyonel fonksiyon f varsa : X ki tanımlı Y, g oldukları : Y X yerlerde koşullarını sağlayan iki rasyonel fonksiyon iki rasyonel fonksiyon f g varsa = id ki tanımlı oldukları yerlerde Y ve g f = id X, f : X Y, g : Y X Xvarsa ve Y X ye ve Y ye bi-rasyonel f g denir. = denir. id Y ve g f = id X, Bi-rasyonel olmak bir bir denklik ilişkisidir. X Cebirsel ve Y ye geometrinin bi-rasyonel en enönemli denir. önemli problemlerinden biri varyetelerin biri varyetelerin Bi-rasyonel bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır. olmak bir denklik ilişkisidir. Cebirsel geometrinin en önemli problemlerinden biri varyetelerin bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır.

5 f : X Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümede tanımlı f : X biry fonksiyon eğer X in ise Zariski f yetopolojisindeki rasyonel fonksiyon açık birdenir. kümede Eğer tanımlı ikibir uzay fonksiyon X ve Yisearasında f ye rasyonel tanımlanmış fonksiyon denir. tanımlı Eğer iki bir uzay fonksiyon X ve Y arasında, ise f ye tanımlı rasyonel oldukları fonksiyon yerlerde denir. f Eğer : X iki uzay Y eğer X ve X in Y Zariski arasında topolojisindeki tanımlanmış açık bir kümesinde f : X Y, g : Y X tanımlı bir fonksiyon f g ise= f id ye Y rasyonel ve g fonksiyon f = id X, denir. Eğer iki rasyonel iki uzayfonksiyon X ve Yf arasında varsa : X kitanımlanmış tanımlı Y, g oldukları : Y X koşullarını sağlayan iki rasyonel fonksiyon yerlerde f : X Y eğer X in Zariski topolojisindeki açık bir kümesinde f : g X = id Y, g : Y X f : X Y, ve g : Yg f X= id X, iki rasyonel fonksiyon varsa ki tanımlı oldukları yerlerde iki rasyonel fonksiyon varsa ki tanımlı oldukları yerlerde Xvarsa ve Y X ye ve Y ye bi-rasyonel f g denir. = denir. id Y ve g f = id X, Bi-rasyonel olmak bir f bir denklik g ilişkisidir. = id Y ve g f = id X, X Cebirsel ve Y ye geometrinin bi-rasyonel en enönemli denir. önemli problemlerinden biri varyetelerin biri varyetelerin X Bi-rasyonel bi-rasyonel ve Y ye bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır. olmak bir denir. denklik ilişkisidir. Cebirsel geometrinin en önemli problemlerinden biri varyetelerin bi-rasyonel sınıflandırılmasıdır. Cebirsel geometrinin en önemli problemlerinden biri varyetelerin

6 İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 1 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları Riemann küresi tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir.

7 İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 1 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları Riemann küresi İki tarafından bi-rasyonel, parametre izdüşümsel, edilir. pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 02 olan eğrilerin tek izomorfizm Riemann küresidir. sınıfları 3g 3 boyutlu Cinsi Deligne-Mumford g = 1 olan eğrilerin modüli uazyı izomorfizm tarafından sınıfları parametre Riemann edilir. küresi tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir.

8 İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 1 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları Riemann küresi İki tarafından bi-rasyonel, parametre izdüşümsel, edilir. pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 02 olan eğrilerin tek izomorfizm Riemann küresidir. sınıfları 3g 3 boyutlu Cinsi Deligne-Mumford g = 1 olan eğrilerin modüli uazyı izomorfizm tarafından sınıfları parametre Riemann edilir. küresi İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. tarafından Cinsi g = 1 parametre olan eğrilerin edilir. izomorfizm sınıfları Riemann küresi tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir.

9 İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 1 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları Riemann küresi İki tarafından bi-rasyonel, parametre izdüşümsel, edilir. pürüzsüz eğri izomorfturlar. Cinsi g = 02 olan eğrilerin tek izomorfizm Riemann küresidir. sınıfları 3g 3 boyutlu Cinsi Deligne-Mumford g = 1 olan eğrilerin modüli uazyı izomorfizm tarafından sınıfları parametre Riemann edilir. küresi İki bi-rasyonel, izdüşümsel, pürüzsüz eğri izomorfturlar. tarafından İki bi-rasyonel, Cinsi 1 parametre izdüşümsel, olan eğrilerin edilir. pürüzsüz eğri izomorfturlar. izomorfizm sınıfları Riemann küresi Cinsi g = 0 olan tek eğri Riemann küresidir. tarafından parametre edilir. Cinsi g = 1 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları Riemann küresi Cinsi 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu tarafından parametre edilir. Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uzayı tarafından parametre edilir. Cinsi g 2 olan eğrilerin izomorfizm sınıfları 3g 3 boyutlu Deligne-Mumford modüli uazyı tarafından parametre edilir.

10 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 n (0, 0)daki patlatımı olsun. C 2 in (0, 0)daki patlatımı olsun.

11 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 C 2 P in (0, 0)daki (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C patlatımı olsun. 2 P 1 C 2 in (0, 0)daki patlatımı olsun. C 2 ve P (0,0) C 2 bi-rasyoneldirler, fakat izomorf değillerdir. Bir pürüzsüz yüzeydeki öz-kesişimi 1 olan kürelere ayrıcalıklı küreler denir. Castelnuovo nun teoremi pürüzsüz yüzeydeki herhangi bir ayrıcalıklı kürenin büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını garanti eder. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir. n (0, 0)daki patlatımı olsun.

12 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 C 2 P in (0, 0)daki (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C patlatımı olsun. 2 P 1 C 2 in (0, P 0)daki (0,0) C 2 patlatımı := {((x, olsun. y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 C 2 ve P (0,0) C 2 bi-rasyoneldirler, fakat izomorf değillerdir. Bir pürüzsüz yüzeydeki öz-kesişimi 1 olan kürelere ayrıcalıklı küreler denir. Castelnuovo nun teoremi pürüzsüz yüzeydeki herhangi bir ayrıcalıklı kürenin büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını garanti eder. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir. n (0, 0)daki patlatımı olsun. C 2 in (0, 0)daki patlatımı olsun. C 2 ve P (0,0) C 2 bi-rasyoneldir fakat izomorf değillerdir. Bir pürüzsüz yüzeydeki öz-kesişimi 1 olan kürelere ayrıcalıklı küreler denir. Castelnuovo nun teoremi pürüzsüz yüzeydeki herhangi bir ayrıcalıklı kürenin büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını garanti eder. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir.

13 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 P (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 C 2 P in (0, 0)daki (0,0) C 2 := {((x, y), [u : v]) xv = yu} C patlatımı olsun. 2 P 1 C 2 in (0, P 0)daki (0,0) C 2 patlatımı := {((x, olsun. y), [u : v]) xv = yu} C 2 P 1 C 2 2 ve P in (0, 0)daki (0,0) C 2 bi-rasyoneldirler, := {((x, y), [u : v]) fakat xv izomorf = yu} değillerdir. C patlatımı olsun. 2 P 1 Bir pürüzsüz yüzeydeki ve P (0,0) C 2 öz-kesişimi 1 olan kürelere ayrıcalıklı C bi-rasyoneldir fakat izomorf değillerdir. küreler 2 in (0, 0)daki patlatımı olsun. denir. CBir Castelnuovo nun 2 ve pürüzsüz P (0,0) C 2 yüzeydeki bi-rasyoneldirler, teoremi öz-kesişimi fakat pürüzsüz yüzeydeki 1 izomorf olandeğillerdir. herhangi kürelere ayrıcalıklı bir ayrıcalıklı Bir küreler pürüzsüz kürenindenir. yüzeydeki öz-kesişimi 1 olan kürelere ayrıcalıklı büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını küreler denir. garanti eder. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir. Castelnuovo nun teoremi pürüzsüz yüzeydeki herhangi bir ayrıcalıklı kürenin büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını garanti eder. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir. doğrular. Bu büzülme işlemi patlatmanın tersidir. n (0, 0)daki patlatımı olsun. Castelnuovo nun teoremi pürüzsüz yüzeydeki herhangi bir ayrıcalıklı kürenin büzülebileceğini ve elde edilen yüzeyin pürüzsüz olacağını

14 Castelnuovo nun teoremi, her yüzeyin bi-rasyonel denklik sınıfının en basit üyesini seçmemizi sağlar. Eğer yüzeyde ayrıcalıklı bir küre varsa, bu küreyi büzer ve daha basit bir yüzey elde ederiz. Bu işlem yüzeyin Picard sayısını azalttığı için, sonlu sayıda ayrıcalıklı küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz.

15 Castelnuovo nun teoremi, her yüzeyin bi-rasyonel denklik sınıfının en Castelnuovo nun basit üyesini teoremi, seçmemizi her yüzeyin sağlar. Eğer bi-rasyonel yüzeyde denklik ayrıcalıklı sınıfının bir küre en basit varsa, üyesini bu küreyi seçmemizi büzer ve sağlar. daha Eğer basit yüzeyde bir yüzey ayrıcalıklı elde ederiz. bir Bu işlem küre varsa, yüzeyin bu Picard küreyi sayısını büzer ve azalttığı daha basit için, bir sonlu yüzey sayıda elde ederiz. ayrıcalıklı Bu işlem yüzeyin Picard sayısını azalttığı için, sonlu sayıda ayrıcalıklı küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz. küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz. Üzerinde ayrıcalıklı küre olmayan yüzeylere minimal yüzeyler denir.

16 Castelnuovo nun teoremi, her yüzeyin bi-rasyonel denklik sınıfının en Castelnuovo nun basit üyesini teoremi, seçmemizi her yüzeyin sağlar. Eğer bi-rasyonel yüzeyde denklik ayrıcalıklı sınıfının bir küre en Castelnuovo nun basit varsa, üyesini teoremi, bu küreyi seçmemizi her büzer ve sağlar. yüzeyin daha Eğer bi-rasyonel basit yüzeyde denklik bir yüzey ayrıcalıklı sınıfının elde ederiz. bir Bu işlem küre en basit varsa, üyesini yüzeyin bu Picard küreyi seçmemizi sayısını büzer ve sağlar. azalttığı daha Eğer basityüzeyde için, bir sonlu yüzey ayrıcalıklı sayıda elde ederiz. bir ayrıcalıklı Bu işlem küre varsa, yüzeyin bupicard küreyi sayısını büzer veazalttığı daha basit için, bir sonlu yüzey sayıda elde ederiz. ayrıcalıklı Bu küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz. küre işlembüzüldükten yüzeyin Picard sonra sayısını yüzeyde azalttığı ayrıcalıklı için, sonlu küresayıda kalmaz. ayrıcalıklı küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz. Üzerinde ayrıcalıklı küre olmayan yüzeylere minimal yüzeyler denir. Üzerinde ayrıcalıklı küre olmayan yüzeylere minimal yüzeyler denir. Minimal Model veya Mori Programı yüzeyler için olan bu teoriyi çok boyutlu varyetelere genellemeyi amaçlar.

17 Castelnuovo nun teoremi, her yüzeyin bi-rasyonel denklik sınıfının en Castelnuovo nun basit üyesini teoremi, seçmemizi her yüzeyin sağlar. Eğer bi-rasyonel yüzeyde denklik ayrıcalıklı sınıfının bir küre en Castelnuovo nun basit varsa, üyesini teoremi, bu küreyi seçmemizi her büzer ve sağlar. yüzeyin daha Eğer bi-rasyonel basit yüzeyde denklik bir yüzey ayrıcalıklı sınıfının elde ederiz. bir Bu işlem küre en Castelnuovo nun basit varsa, üyesini yüzeyin bu Picard küreyi teoremi, seçmemizi sayısını büzerher ve sağlar. yüzeyin azalttığı daha Eğer basit bi-rasyonel yüzeyde için, bir sonlu yüzey ayrıcalıklı denklik sayıda elde ederiz. sınıfının bir ayrıcalıklı Bu işlem küre en basit varsa, yüzeyin üyesini bupicard küreyi seçmemizi sayısını büzer veazalttığı sağlar. daha basit Eğer için, bir yüzeyde sonlu sayıda elde ayrıcalıklı ederiz. ayrıcalıklı bir Bu küre büzüldükten sonra yüzeyde ayrıcalıklı küre kalmaz. işlem küre büzüldükten varsa, yüzeyinbupicard küreyi sonra sayısını büzer yüzeyde ve azalttığı daha ayrıcalıklı basit için, sonlu bir küre yüzey sayıda kalmaz. elde ayrıcalıklı ederiz. Bu küre işlembüzüldükten yüzeyin Picard sonra sayısını yüzeyde azalttığı ayrıcalıklı için, küre sonlukalmaz. sayıda ayrıcalıklı Üzerinde ayrıcalıklı küre olmayan yüzeylere minimal yüzeyler denir. Üzerinde küre büzüldükten ayrıcalıklı sonra küre olmayan yüzeyde yüzeylere ayrıcalıklı minimal küre kalmaz. yüzeyler denir. Minimal Üzerinde Model ayrıcalıklı veya küre Mori olmayan Programı yüzeylere yüzeyler minimal için olan yüzeyler bu teoriyi denir. çok Minimal boyutlu Model varyetelere veya Mori genellemeyi Programı amaçlar. yüzeyler için olan bu teoriyi çok boyutlu varyetelere genellemeyi amaçlar. Y n-boyutlu pürüzsüz (veya daha genel olarak normal ve Gorenstein) bir varyete olsun. Y nin kanonik doğru demeti K Y = n T Y olarak tanımlanır.

18 Kanonik halka R(Y )= m 0 H 0 (Y, mk Y ) şeklinde tanımlanır. Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini söyler. Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır.

19 Kanonik halka Kanonik halka R(Y )= H 0 (Y, mk Y ) R(Y )= H 0 (Y, mk m 0 Y ) m 0 şeklinde tanımlanır. şeklinde tanımlanır. Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini söyler. üretildiğini söyler. Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır. R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır.

20 Kanonik halka Kanonik halka Kanonik halka R(Y )= H 0 (Y, mk Y ) R(Y )= H 0 (Y, mk m 0 Y ) m 0 R(Y )= m 0 H 0 (Y, mk Y ) şeklinde tanımlanır. şeklinde tanımlanır. Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu Son şeklinde yılların tanımlanır. en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini söyler. üretildiğini Son yılların en söyler. önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini söyler. Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) R(Y Theorem ) sonlu (Birkar, üretilmiş Cascini, bir Hacon, halkadır. McKernan) R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır. R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır.

21 Kanonik halka Kanonik halka Kanonik halka Kanonik halka R(Y )= H 0 (Y, mk Y ) R(Y )= H 0 (Y, mk m 0 Y ) m 0 R(Y )= 0 (Y, mk Y ) R(Y )= H 0 (Y, mk Y ) m 0 m 0 şeklinde tanımlanır. şeklinde tanımlanır. Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu Son şeklinde yılların tanımlanır. en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini şeklinde tanımlanır. söyler. üretildiğini Son yılların en söyler. önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu Son yılların en önemli teoremlerinden biri bu halkanın sonlu üretildiğini söyler. Theorem üretildiğini(brikar, söyler. Cascini, Hacon, McKernan) Theorem (Brikar, Cascini, Hacon, McKernan) R(Y Theorem ) sonlu (Birkar, üretilmiş Cascini, bir Hacon, halkadır. McKernan) Theorem (Birkar, Cascini, Hacon, McKernan) R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır. R(Y sonlu üretilmiş bir halkadır. R(Y ) sonlu üretilmiş bir halkadır. Eğer Y nin Kodaira boyutu n ise, kanonik model Proj(R(Y )) Y nin bi-rasyonel denklik sınıfındaki kanonik bir temsilcisidir.

22 L doğru demetinin hiçbir eğri ile kesişimi negatif değilse, L ye NEF denir. Eğer Y nin kanonik doğru demeti NEF ise Y ye minimal model denir. Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir minimal modelini bulmaktır.

23 L doğru demetinin hiçbir eğri ile kesişimi negatif değilse, L ye NEF denir. Eğer Y bir nin doğrular kanonikdemeti doğru L nin demeti hiçbir NEFeğri ise Y ile yekesişimi minimal negatif model denir. değilse, L ye NEF denir. Minimal Eğer Y nin Model kanonik Programının doğru demeti amacı herhangi NEF ise bir Y ye varyetenin minimalbir model minimal denir. modelini bulmaktır. Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir minimal modelini bulmaktır.

24 L doğru demetinin hiçbir eğri ile kesişimi negatif değilse, L ye NEF denir. Eğer Y bir nin doğrular kanonikdemeti doğru L nin demeti hiçbir NEFeğri ise Y ile yekesişimi minimal negatif model denir. Eğer değilse, bir L ye doğrular NEF demeti denir. L nin hiçbir eğri ile kesişimi negatif Minimal değilse, Eğer Y nin L ye Model kanonik NEF Programının denir. doğru demeti amacı herhangi NEF ise bir Y ye varyetenin minimalbir model minimal denir. Eğer Y nin modelini kanonik bulmaktır. doğru demeti NEF ise Y ye minimal model Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir denir. minimal modelini bulmaktır. Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir minimal modelini bulmaktır.

25 L doğru demetinin hiçbir eğri ile kesişimi negatif değilse, L ye NEF denir. Eğer Y bir nin doğrular kanonikdemeti doğru L nin demeti hiçbir NEFeğri ise Y ile yekesişimi minimal negatif model denir. Eğer değilse, bir L ye doğrular NEF demeti denir. L nin hiçbir eğri ile kesişimi negatif Minimal değilse, Eğer Y nin L ye Model kanonik NEF Programının denir. doğru demeti amacı herhangi NEF ise bir Y ye varyetenin minimalbir model minimal denir. EğerY bir nin modelini doğrular kanonik bulmaktır. demeti doğrul nin demeti hiçbir NEFeğri iseile Y ye kesişimi minimal negatif model Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir denir. değilse, L ye NEF denir. minimal modelini bulmaktır. Minimal Eğer Y nin Model kanonik Programının doğru demeti amacınef herhangi ise Y bir ye varyetenin minimal model bir minimal denir. modelini bulmaktır. Minimal Model Programının amacı herhangi bir varyetenin bir minimal modelini bulmaktır. Kollár, Mori, Reid ve Shokourov un Koni teoremi, K Y ile kesişimi negatif olan aşıt rasyonel eğrilerin büzülebileceğini garanti eder.

26 Elde edilen morfizm f : X Y için üç ihtimal vardır. 1 dim(y ) < dim(x ). 2 dim(y ) = dim(x ) ve f bölensel bir büzülmedir. 3 dim(y ) = dim(x ) ve f küçük bir büzülmedir.

27 Elde edilen morfizm f : X Y için üç ihtimal vardır. 1 dim(y ) < dim(x ). Elde edilen morfizm f : Y X için üç olasılık vardır. 2 dim(y ) = dim(x ) ve f bölensel bir büzülmedir. 1 dim(x ) < dim(y ). 3 dim(y ) = dim(x ) ve f küçük bir büzülmedir. 2 dim(x ) = dim(y ) ve f bölensel bir büzülmedir. 3 dim(x ) = dim(y ) ve f küçük bir büzülmedir. 3. olasılıkta program X e uygulanamaz. Y flipi Y + ile değiştirilir ve program Y + ya uygulanır. Y Y + f f + X

28 Elde edilen morfizm f : X Y için üç ihtimal vardır. 1 dim(y ) < dim(x ). Elde edilen morfizm f : Y X için üç olasılık vardır. 2 dim(y ) = dim(x ) ve f bölensel bir büzülmedir. 1 dim(x ) < dim(y ). 3 dim(y ) = dim(x ) ve f küçük bir büzülmedir. 2 dim(x 1 dim(y ) = dim(y ) < ) dim(x ve f bölensel ). bir büzülmedir. Elde edilen morfizm f : X Y için üç ihtimal vardır. 3 dim(x ) = dim(y ) ve f küçük bir büzülmedir. 2 dim(y ) = dim(x ) ve f bölensel bir büzülmedir. 3. olasılıkta program X e uygulanamaz. Y flipi Y 3 dim(y ) = dim(x ) ve f küçük bir + ile değiştirilir büzülmedir. ve program Y + ya uygulanır. Y Y + f f + X X X + f f + Y

29 Minimal model programını moduli uzaylarına uygulamak önemli bir problemdir. Programın Kontsevich uzaylarına uygulamasını burada örnekleri ile görelim.

30 Minimal model programını moduli uzaylarına uygulamak önemli bir problemdir. Programın Kontsevich uzaylarına uygulamasını burada örnekleri ile görelim. Minimal model programını moduli uzaylarına uygulamak önemli bir problemdir. Programın Kontsevich uzaylarına uygulamasını burada örnekleri ile görelim.

31 M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun.

32 M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. f

33 M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. f M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. Kontsevich uzayları, rasyonel eğrilerin geometrisinde ve kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol oynar. Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. P r 1 i H T D deg NL

34

35 Kontsevich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol oynar. M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyon eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. Kontsevich uzayları eğrileri rasyonel parametre eğrilerin geometrisini eden anlamada Ko kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol oynar. Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler var Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. P r 2 M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdu Kontsevich uzayları rasyon i kuantum kohomolojisi teor Kontsevich d-i uzaylarında do H P r 2 i

36 Kontsevich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol oynar. M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyon eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. Kontsevich uzayları eğrileri rasyonel parametre eğrilerin geometrisini eden anlamada Ko kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol oynar. Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler var Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. P r 2 M 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdu Kontsevich uzayları rasyon i kuantum kohomolojisi teor Kontsevich d-i uzaylarında do H P r 2 i Theorem (Pandharipande) İzzet H ve 1,..., d/2 bölenleri M 0,0 (P r Coşkun, d) nin Neron-Severi uzayının bir tabanını oluşturur.

37 Kontsevich eğrileriuzayları parametre rasyonel eden eğrilerin Kontsevich geometrisini uzaya kuantum kohomolojisi teorisinde çok önemli bir rol Kontsevich uzayları rasyonel eğrilerin ge Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bö P r 1 i H T D deg NL kuantum kohomolojisi teorisinde çok öne Kontsevich uzaylarında doğal olarak tan M T P r 2 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel i H uzaydaki T D deg d-dereceli NL rasyonel M eğrileri 0,0 (P parametre r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eden Kontsevich uzayı olsun. eğrileri parametre eden Kontsevich uzayı olsun. Kontsevich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve Kontsevich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve kuantum kuantumkohomolojisi kohomolojisiteorisinde çok çokönemli bir bir rol rol oynar. oynar. Kontsevich Kontsevich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bazı bölenler bölenler vardır. vardır. P r 1 i H T D deg NL P r 1 i H T D deg NL v : M 0,0 (P r, d) M 0,d /S d v : M 0,0 (P r, d) M 0,d /S d Grassmann Uzaylarının Geo v : Pic(M 0,d /S d ) Pic(M 0,0 (P r, d)) Grassma

38 H ve 1,..., d/2 bölenleri M 0,0 (P r, d) nin Neron-Severi uzayının bir tabanını oluşturur. Theorem (-, Harris, Starr) Eğer r d ise, M 0,0 (P r, d) nin efektif konisi D deg ve 1,..., d/2 bölenleri tarafından üretilir.

39 H ve 1,..., d/2 bölenleri M 0,0 (P r, d) nin Neron-Severi Theorem (Pandharipande) uzayının bir tabanını oluşturur. H ve 1,..., d/2 bölenleri M 0,0 (P r, d) nin Neron-Severi uzayının bir tabanını oluşturur. Theorem (-, Harris, Starr) Eğer Theorem r d(-, ise, Harris, M 0,0 Starr) (P r, d) nin efektif konisi D deg ve 1,..., d/2 bölenleri tarafından üretilir. Eğer r d ise, M 0,0 (P r, d) nin efektif konisi D deg ve 1,..., d/2 bölenleri tarafından üretilir. Theorem (-, Harris, Starr) D nin M 0,0 (P r, d) de D = at + bh + v(d 1 ) şeklinde yazılmış bir bölen olduğunu varsayalım. D yalnız ve yalnız a, b 0 ve D 1 NEF ise NEFtir.

40 -boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel etre eden Kontsevich uzayı olsun. M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması 0,0(P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel M ğrileri parametre 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eden Kontsevich uzayı olsun. ayları ontsevich eğrileri rasyonel uzayları parametre eğrilerin rasyonel eden geometrisini eğrilerin Kontsevich geometrisini anlamada uzayı olsun. anlamada ve ve uantum Kontsevich kohomolojisi uzayları teorisinde rasyonel çok eğrilerin önemli geometrisini bir rol oynar. anlamada ve aylarında ontsevich kuantum doğal uzaylarında kohomolojisi olarakdoğal tanımlı teorisinde olarak bazı tanımlı çok bölenler önemli bazıvardır. bölenler bir rol vardır. oynar. r 2 D Kontsevich i H T D uzaylarında deg NL doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. m deg NL Pkohomolojisi r 2 teorisinde çok önemli bir rol oynar. i H T D deg NL P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel omolojisi i parametre teorisinde edençokkontsevich önemli bir rol uzayı oynar. olsun. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması evich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve evich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. i H T D deg NL İzzet

41 -boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel etre eden Kontsevich uzayı olsun. M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması 0,0(P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel M ğrileri parametre 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eden Kontsevich uzayı olsun. ayları ontsevich eğrileri rasyonel uzayları parametre eğrilerin rasyonel eden geometrisini eğrilerin Kontsevich geometrisini anlamada uzayı olsun. anlamada ve ve uantum Kontsevich kohomolojisi uzayları teorisinde rasyonel çok eğrilerin önemli geometrisini bir rol oynar. anlamada ve aylarında ontsevich kuantum doğal uzaylarında kohomolojisi olarakdoğal tanımlı teorisinde olarak bazı tanımlı çok bölenler önemli bazıvardır. bölenler bir rol vardır. oynar. r 2 D Kontsevich i H T D uzaylarında deg NL doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. m deg NL Pkohomolojisi r 2 teorisinde çok önemli bir rol oynar. i H T D deg NL P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel omolojisi i parametre teorisinde edençokkontsevich önemli bir rol uzayı oynar. olsun. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması evich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve evich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. i H T D deg NL M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması Eğer D (H, T ) ise, R(D) =Proj( m 0 H0 (md)) modeli Kontsevich uzayıdır. f H : M 0,0 (P 2, 2) P 5 bölensel bir büzülmedir. İzzet f T : M 0,0 (P 2, 2) (P 5 ) bölensel bir büzülmedir.

42 -boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel etre eden Kontsevich uzayı olsun. M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması 0,0(P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel M ğrileri parametre 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eden Kontsevich uzayı olsun. ayları ontsevich eğrileri rasyonel uzayları parametre eğrilerin rasyonel eden geometrisini eğrilerin Kontsevich geometrisini anlamada uzayı olsun. anlamada ve ve uantum Kontsevich kohomolojisi uzayları teorisinde rasyonel çok eğrilerin önemli geometrisini bir rol oynar. anlamada ve aylarında ontsevich kuantum doğal uzaylarında kohomolojisi olarakdoğal tanımlı teorisinde olarak bazı tanımlı çok bölenler önemli bazıvardır. bölenler bir rol vardır. oynar. r 2 D Kontsevich i H T D uzaylarında deg NL doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. m deg NL Pkohomolojisi r 2 teorisinde çok önemli bir rol oynar. i H T D deg NL P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel omolojisi i parametre teorisinde edençokkontsevich önemli bir rol uzayı oynar. olsun. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması evich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve evich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. i H T D deg NL M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması Eğer (H, T ) ise, R(D) =Proj( m 0 H0 (md)) modeli Eğer D (H, T ) ise, R(D) =Proj( Kontsevich uzayıdır. m 0 H0 (md)) modeli Kontsevich f H : 0,0 (P 2 uzayıdır., 2) P 5 bölensel bir büzülmedir. f H İzzet T : : M 0,0 0,0 (P (P 2, 2 2), 2) (P P 5 ) 5 bölensel bölensel bir bir büzülmedir. büzülmedir. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması f T : M 0,0 (P 2, 2) (P 5 ) bölensel bir büzülmedir.

43 -boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel etre eden Kontsevich uzayı olsun. M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması 0,0(P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel M ğrileri parametre 0,0 (P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel eden Kontsevich uzayı olsun. ayları ontsevich eğrileri rasyonel uzayları parametre eğrilerin rasyonel eden geometrisini eğrilerin Kontsevich geometrisini anlamada uzayı olsun. anlamada ve ve uantum Kontsevich kohomolojisi uzayları teorisinde rasyonel çok eğrilerin önemli geometrisini bir rol oynar. anlamada ve aylarında ontsevich kuantum doğal uzaylarında kohomolojisi olarakdoğal tanımlı teorisinde olarak bazı tanımlı çok bölenler önemli bazıvardır. bölenler bir rol vardır. oynar. r 2 D Kontsevich i H T D uzaylarında deg NL doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. m deg NL Pkohomolojisi r 2 teorisinde çok önemli bir rol oynar. i H T D deg NL P r, d) r-boyutlu izdüşümsel uzaydaki d-dereceli rasyonel omolojisi i parametre teorisinde edençokkontsevich önemli bir rol uzayı oynar. olsun. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması evich uzayları rasyonel eğrilerin geometrisini anlamada ve evich uzaylarında doğal olarak tanımlı bazı bölenler vardır. i H T D deg NL M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 2, 2) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması Eğer (H, T ) ise, R(D) =Proj( m 0 H0 (md)) modeli Eğer M D (H, T ) ise, R(D) =Proj( 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine Kontsevich uzayıdır. m 0 H0 göre (md)) odalara modeli ayrılması Kontsevich Eğer D (H, f H : 0,0 (P 2 uzayıdır. T ) ise, R(D) =Proj(, 2) P 5 m 0 bölensel bir büzülmedir. H0 (md)) modeli fkontsevich H İzzet T : : M 0,0 0,0 (P (P 2 uzayıdır., 2 2), 2) (P P ) 5 bölensel bölensel bir bir büzülmedir. büzülmedir. f H : T M 0,0 (P 0,0 (P 2,, 2) 2) P(P 5 5 bölensel ) bölensel bir büzülmedir. bir büzülmedir. f T : M 0,0 (P 2, 2) (P 5 ) bölensel bir büzülmedir. M 0,0 (P 3, 3) nin efektif konisinin taban yerine göre odalara ayrılması

Grassmann Uzaylarının Geometrisi

Grassmann Uzaylarının Geometrisi Grassmann Uzaylarının Geometrisi İzzet Coşkun University of Illinois at Chicago 5 Ağustos, 2010 V nin n-boyutlu bir vektörler uzayı olduğunu varsayalım. V nin n-boyutlu bir vektörler uzayı olduğunu varsayalım.

Detaylı

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi 1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi Euclidean R uzayının tabanının B = {(a, b) : a, b R} olduğunu biliyoruz. Demek ki bu uzayda belirleyiçi unsur açık aralıklar. Her açık aralık (a, b) için, olmak üzere, d

Detaylı

12.Konu Rasyonel sayılar

12.Konu Rasyonel sayılar 12.Konu Rasyonel sayılar 1. Rasyonel sayılar 2. Rasyonel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 3. Rasyonel sayılar kümesinde çıkarma ve bölme 4. Tam rayonel sayılar 5. Rasyonel sayılar kümesinde sıralama

Detaylı

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak 10.Konu İç çarpım uzayları ve özellikleri 10.1. ve üzerinde uzunluk de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor teoreminden dir. 1.Ö.: [ ] ise ( ) ( ) ve ( ) noktaları gözönüne alalım.

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve

Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve düzlem Geçen ders doğrusal cebir aracılığıyla izdüşümsel geometri için bir model kurduk. Şimdi bu modeli daha somut bir şekle sokalım, F = R durumunda kurduğumuz

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alınan Puan

Soru Toplam Puanlama Alınan Puan 18.11.2013 No: Ad-Soyad: İmza: Soru 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Toplam Puanlama 20 20 20 20 20 20 20 20 100 Alınan Puan 405024142006.1 CEBİRSEL TOPOLOJİ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Not: Süre 90

Detaylı

Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim

Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim Geçen ders RP 2 de tekil olmayan her koniğin bir dönüşümün ardından tek bir koniğe dönüştüğü sonucuna vardık; o da {[x : y : z x 2 + y 2 z 2 = 0]} idi. Bu derste bu

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler

Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler İzdüşümsel geometride bir doğruyu derecesi 1 olan homojen bir polinomun sıfırları kümesi olarak tarif ettik. Bir kuadrik, derecesi 2 olan homojen bir polinomla anlatılıyordu

Detaylı

SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon denir.

SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon denir. SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon Tanım 2: Bir grubun kendi üzerine izomorfizmine otomorfizm, grubun kendi üzerine homomorfizmine endomorfizm Sadece birebir olan

Detaylı

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev MATM 133 MATEMATİK LOJİK Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev 5.KONU Cebiresel yapılar; Grup, Halka 1. Matematik yapı 2. Denk yapılar ve eş yapılar 3. Grup 4. Grubun basit özellikleri 5. Bir elemanın kuvvetleri

Detaylı

10.Konu Tam sayıların inşası

10.Konu Tam sayıların inşası 10.Konu Tam sayıların inşası 1. Tam sayılar kümesi 2. Tam sayılar kümesinde toplama ve çarpma 3. Pozitif ve negatif tam sayılar 4. Tam sayılar kümesinde çıkarma 5. Tam sayılar kümesinde sıralama 6. Bir

Detaylı

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 1.4. Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 15 1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması Öncelikle şunu not edelim: (X, d) bir metrik uzay, (x n ), X de bir dizi ve x X ise lim n d(x n, x) = 0 = lim n,m d(x n, x m ) = 0

Detaylı

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016 6. Ders Mahir Bilen Can Mayıs 16, 2016 Bu derste lineer cebirdeki bazı fikirleri gözden geçirip Lie teorisine uygulamalarını inceleyeceğiz. Bütün Lie cebirlerinin cebirsel olarak kapalı ve karakteristiği

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERS

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERS DERSİN KODU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI DERS T U L Topl. AKTS SAATİ FMT5101 Topoloji I 3 3 0 0 3 6 FMT5102 Fonksiyonel Analiz I 3

Detaylı

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR 8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR Şimdiye kadar bir gruptan diğer bir gruba tanımlı olan fonksiyonlarla ilgilenmedik. Bu bölüme aşağıdaki tanımla başlayalım. Tanım 8.1: ve iki grup ve f : G H bir fonksiyon

Detaylı

GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE

GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE ÖZEL EGE LİSESİ GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Berk KORKUT DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem GÜNEL İZMİR 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI 3.33 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM 3 4.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocm.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocm.mit.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31 SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 11 32159 Rasyonel sayı kavramını açıklar. 2 12 32151 İki ya da daha çok doğal sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulur.

Detaylı

7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI .= 1 1 + + Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım;

7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI .= 1 1 + + Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım; İÇ ÇARPIM UZAYLARI 7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım;.= 1 1 + + Açıklanmış ve bu konu uzunluk ve uzaklık kavramlarını açıklamak için kullanılmıştır. Bu bölümde öklit

Detaylı

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1 Ders 11: Örnekler 11.1 Kulplarla inşalar Bu bölümde kulpları birbirine yapıştırıp tanıdık manifoldlar elde edeceğiz. Artık bu son ders. Özellikle dersin ikinci bölümünde son meyveleri toplamak adına koşarak

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR 8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR Şimdiye kadar bir gruptan diğer bir gruba tanımlı olan fonksiyonlarla ilgilenmedik. Bu bölüme aşağıdaki tanımla başlayalım. Tanım 8.1: G, ve H, iki grup ve f : G H

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Lineer. Cebir. Ünite 6. 7. 8. 9. 10

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Lineer. Cebir. Ünite 6. 7. 8. 9. 10 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI Lineer Cebir Ünite 6. 7. 8. 9. 10 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 1074 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 10. SINIF MATEMATİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 10. SINIF MATEMATİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 07-08 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 0. SINIF MATEMATİK DERSİ 0... Olayların gerçekleşme sayısını toplama ve çarpma prensiplerini kullanarak hesaplar. 0... Sınırsız sayıda tekrarlayan nesnelerin dizilişlerini

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Kafes Yapıları. Hatırlatma

Kafes Yapıları. Hatırlatma Kafes Yapıları Ders 7 8-1 Hatırlatma Daha önce anlatılan sıra bağıntısını hatırlayalım. A kümesinde bir R bağıntsı verilmiş olsun. R bağıntısı; a. Yansıma (Tüm a A için, sadece ve sadece ara ise yansıyandır(reflexive)).

Detaylı

İNJEKTİF MODÜLLERE. Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen

İNJEKTİF MODÜLLERE. Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen İNJEKTİF MODÜLLERE GİRİŞ Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen Ali PANCAR Burcu NİŞANCI TÜRKMEN İNJEKTİF MODÜLLERE GİRİŞ ISBN 978-605-364-896-3 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014, Pegem

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Küme temel olarak belli nesnelerin ya da elamanların bir araya gelmesi ile oluşur

Küme temel olarak belli nesnelerin ya da elamanların bir araya gelmesi ile oluşur Kümeler Kümeler ve küme işlemleri olasılığın temellerini oluşturmak için çok önemlidir Küme temel olarak belli nesnelerin ya da elamanların bir araya gelmesi ile oluşur Sonlu sayıda, sonsuz sayıda, kesikli

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Salim. Yüce LİNEER CEBİR

Salim. Yüce LİNEER CEBİR Prof. Dr. Salim Yüce LİNEER CEBİR Prof. Dr. Salim Yüce LİNEER CEBİR ISBN 978-605-318-030-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2015, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ I. YARIYIL Adı Teori Uygulama KSU MT101 Analiz I 6 4 2 5 7 MT107 Soyut Matematik I 4 4 0 4 5 MT109 Analitik Geometri I 4 4 0 4 5 FZ173 Fizik I 4 4 0 4 4 OZ101 Türk Dili I 2 2 0 2 2 OZ121 Ingilizce I 2

Detaylı

10. DİREKT ÇARPIMLAR

10. DİREKT ÇARPIMLAR 10. DİREKT ÇARPIMLAR Teorem 10.1. H 1,H 2,, H n bir G grubunun alt gruplarının bir ailesi ve H = H 1 H 2 H n olsun. Aşağıdaki ifadeler denktir. a ) dönüşümü altında dır. b) ve olmak üzere her yi tek türlü

Detaylı

13.Konu Reel sayılar

13.Konu Reel sayılar 13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda soru ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK SOYUT CEBİR - LİNEER CEBİR Eğitimde 30.

önce biz sorduk KPSS Soruda soru ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK SOYUT CEBİR - LİNEER CEBİR Eğitimde 30. KPSS 2017 önce biz sorduk 50 Soruda 30 soru ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK SOYUT CEBİR - LİNEER CEBİR Eğitimde 30. yıl Komisyon ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği Soyut Cebir - Lineer Cebir Konu Anlatımlı

Detaylı

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Olasılık Kavramı Mühendislikte İstatistik Metotlar Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ölümü OLSILIK KVRMI KÜME KVRMI irlikte ele alınan belirli nesneler topluluğuna küme, Kümede içerilen nesnelere

Detaylı

SÜREKLİLİK. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları

SÜREKLİLİK. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları SÜREKLİLİK Bu bölümde süreklilik kavramı, süreksizlik, sürekli fonksiyonların özellikleri ile buna ilişkin teoremler örnekler ve grafiklerle açıklanmaktadır. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları Tanım

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM MANTIK Giriş... 1 Genel Olarak Mantık... 1 Mantığın Tarihçesi ve Modern Mantığın Doğuşu... 1 Mantık Öğretimin Önemi ve Amacı... 2 Önerme... 3 VE İşlemi (Birlikte Evetleme, Mantıksal

Detaylı

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Olasılık Dağılımı. Rassal Degiskenler

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Olasılık Dağılımı. Rassal Degiskenler EME 3105 1 Giriş Sistem Simülasyonu Önümüzdeki hafta simulasyon girdilerinin modellenmesinde kullanılan kesikli ve sürekli Simulasyonda İstatistiksel Modeller-I Ders 4 dağılımlar hatırlatılacaktır. Rassal

Detaylı

Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri

Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.701 Cebir 1 2007 Güz Bu malzemeden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

7. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 17, 2016

7. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 17, 2016 7. Ders Mahir Bilen Can Mayıs 17, 2016 Bu derste bütün Lie cebirlerinin cebirsel olarak kapalı ve karakteristiği sıfır olan k cismi üzerine tanımlı olduğunu varsayıyoruz. 1 Tekrar Gözden Geçirme: Basitlik,

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1 SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) 1. A = { k k Z, < k 4 } 4. N tam sayılar kümesinde i N için, k 1 B = { k Z, 1 k < 1 } k 1 A = 1 i,i 1 i ( ] kümeleri verildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E 3-BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI.

BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E 3-BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI. BOZOK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ E -BOYUTLU ÖKLİD UZAYINDA HELİSLER VE UYGULAMALARI Hasibe ŞENOL 16104210046 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Murat BABAARSLAN YOZGAT 201 ÖZET

Detaylı

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar 11. SINIF No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ Ders Saati Ağırlık (%) 11.1. TRİGONOMETRİ 7 56 26 11.1.1. Yönlü Açılar 2 10 5 11.1.2. Trigonometrik Fonksiyonlar 5 46 21 11.2. ANALİTİK GEOMETRİ 4 24 11 11.2.1.

Detaylı

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Uzayda bir noktayı ifade edebilmek için ilk önce O noktasını (başlangıç noktası) ve bu noktadan geçen ve birbirine dik olan üç yönlü doğruyu seçerek sabitlememiz gerekir.

Detaylı

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b Bölüm 1 Temel Kavramlar Bu bölümde bağıntı ve fonksiyon gibi bazı temel kavramlar üzerinde durulacak, tamsayıların bazı özellikleri ele alınacaktır. Bu çalışma boyunca kullanılacak bazı kümelerin gösterimleri

Detaylı

Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept.

Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. Dijital Devre Tasarımı EEE122 A Ref. Morris MANO & Michael D. CILETTI DIGITAL DESIGN 4 th edition Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. 2. BÖLÜM Boole Cebri ve Mantık

Detaylı

FİZ304 İSTATİSTİK FİZİK. Klasik Yaklaşımda Kanonik Dağılım I. Prof.Dr. Orhan ÇAKIR Ankara Üniversitesi, Fizik Bölümü 2017

FİZ304 İSTATİSTİK FİZİK. Klasik Yaklaşımda Kanonik Dağılım I. Prof.Dr. Orhan ÇAKIR Ankara Üniversitesi, Fizik Bölümü 2017 FİZ304 İSTATİSTİK FİZİK Klasik Yaklaşımda Kanonik Dağılım I Prof.Dr. Orhan ÇAKIR Ankara Üniversitesi, Fizik Bölümü 2017 Klasik Yaklaşım Klasik kavramlarla yapılan bir istajsjk teorinin hangi koşullar alnnda

Detaylı

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 206 Ayrık Matematik Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Kümeler Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Kümeler Kümeler Ayrık Matematiğin en temel konularından biridir Sayma problemleri için önemli Programlama dillerinin

Detaylı

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.701 Cebir 1 2007 Güz Bu malzemeden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Hamel Taban ve Boyut Teoremi

Hamel Taban ve Boyut Teoremi Hamel Taban ve Boyut Teoremi Mert ÇAĞLAR 1 VE Zafer ERCAN 2 1 Amaç Baştan söyleyelim: vektör uzay, vektör altuzay, doğrusal dönüşüm, izomorfik (eş yapılı) vektör uzaylar kavramlarına başlangıç seviyesinde

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS MATH 501 İleri Analiz

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS MATH 501 İleri Analiz İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS MATH 501 İleri Analiz 1 3 0 0 3 8 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik Kaynaklar Türkçe

Detaylı

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Türev Uygulamaları Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; türev kavramı yardımı ile fonksiyonun monotonluğunu, ekstremum noktalarını, konvekslik ve konkavlığını, büküm

Detaylı

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.1. Düzlemde vektörler Düzlemdeki her noktası ile reel sayılardan oluşan ikilisini eşleştirebiliriz. Buna P noktanın koordinatları denir. y-ekseni P x y O dan P ye

Detaylı

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.701 Cebir 1 2007 Güz Bu malzemeden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı Bölüm Belirli İntegral Şekil.: Düzlemsel bölgenin alanı Düzlemde kare, dikdörtgen, üçgen, çember gibi iyi bilinen geometrik şekillerin alanlarını bulmak için uygun formüller kullanıyoruz. Ama, uygulamada

Detaylı

MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI

MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI 1.Kurumun Adı 2.Kurumun adresi 3.Kurucunun Adı 4.Programın Adı : OĞUZHAN ÖZKAYA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU : Onur Mahallesi Leylak Sok.No:9 Balçova-İzmir : Oğuzhan Özkaya

Detaylı

Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: A Kümesinden B nin Farkı: A Kümesinden B ye Fonksiyon: Açı: Açık Önerme: Açıortay: Açısal Bölge: Aksiyom:

Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: A Kümesinden B nin Farkı: A Kümesinden B ye Fonksiyon: Açı: Açık Önerme: Açıortay: Açısal Bölge: Aksiyom: Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: Birinci bileşeni A dan, ikinci bileşeni B den alınarak elde edilen ikililerin kümesidir. A Kümesinden B nin Farkı: A kümesinin B kümesi ile ortak olmayan elemanlarından

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 KÜMELER 11 1.1. Küme 12 1.2. Kümelerin Gösterimi 13 1.3. Boş Küme 13 1.4. Denk Küme 13 1.5. Eşit Kümeler 13 1.6. Alt Küme 13 1.7. Alt Küme Sayısı 14 1.8. Öz Alt Küme 16 1.9.

Detaylı

için Örnek 7.1. simetri grubunu göz önüne alalım. Şu halde dür. Şimdi kalan sınıflarını göz önüne alalım. Eğer ve olarak alırsak işlemini kullanarak

için Örnek 7.1. simetri grubunu göz önüne alalım. Şu halde dür. Şimdi kalan sınıflarını göz önüne alalım. Eğer ve olarak alırsak işlemini kullanarak 7. Bölüm Grupları olmak üzere grubunu nasıl inşa ettiğimizi hatırlayalım. grubunun alt grubu grubu tüm olacak şekilde tüm sınıflardan oluşmuştur. Sınıfların toplamını ile, yani ile tanımlamıştık. Şimdi

Detaylı

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN İç-Çarpım Uzayları Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; R n, P n (R), M nxn vektör uzaylarında iç çarpım kavramını tanıyacak ve özelliklerini görmüş olacaksınız.

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 Operatörler 5 Bibliography 19 Index 23 1 Operatörler İşlemler 1.1 Operatör Nedir? İlkokulden

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DERS TANIMLARI

HİTİT ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DERS TANIMLARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DERS TANIMLARI ZORUNLU DERSLER Matematiğin Temelleri (3-0) 3: Sembolik Mantık; Kümeler Kuramı; Kartezyen Çarpım; Bağıntılar; Fonksiyonlar; Birebir ve Örten Fonksiyonlar;

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI MATEMATİK 1 BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Leyla Bugay Haziran, 2012

Leyla Bugay Haziran, 2012 Sonlu Tekil Dönüşüm Yarıgruplarının Doğuray Kümeleri ltanguler@cu.edu.tr Çukurova Üniversitesi, Matematik Bölümü Haziran, 2012 Yarıgrup Teorisi Nedir? Yarıgrup terimi ilk olarak 1904 yılında Monsieur l

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

E.Ö.Y TEKİRDAĞ S.B LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı

E.Ö.Y TEKİRDAĞ S.B LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı A ELÜL 9 Eylül Eylül Eylül 0 Eylül 0-07 E.Ö. TEKİRDAĞ S.B LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK İ ILLIK PLANI Temel Kavramlar Temel Kavramlar Temel Kavramlar Temel Kavramlar. Küme kavramını örneklerle açıklar ve kümeleri

Detaylı

Leyla Bugay Doktora Nisan, 2011

Leyla Bugay Doktora Nisan, 2011 ltanguler@cu.edu.tr Çukurova Üniversitesi, Matematik Bölümü Doktora 2010913070 Nisan, 2011 Yarıgrup Teorisi Nedir? Yarıgrup teorisi cebirin en temel dallarından biridir. Yarıgrup terimi ilk olarak 1904

Detaylı

LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR

LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR ÖABT 2015 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR Konu Anlatımı Özgün Sorular Ayrıntılı Çözümler Test Stratejileri

Detaylı

Darboux Ani Dönme Vektörleri ile. SPACELIKE ve TIMELIKE YÜZEYLER GEOMETRİSİ. Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0006

Darboux Ani Dönme Vektörleri ile. SPACELIKE ve TIMELIKE YÜZEYLER GEOMETRİSİ. Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0006 Darboux Ani Dönme Vektörleri ile SPACELIKE ve TIMELIKE YÜZEYLER GEOMETRİSİ Prof. Dr. H. Hüseyin UĞURLU Prof. Dr. Ali ÇALIŞKAN Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0006 0 Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

14.Konu Reel sayılarının topolojisi. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir.

14.Konu Reel sayılarının topolojisi. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir. 14.Konu Reel sayılarının topolojisi 1.Teorem: cismi tamdır. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir. 2.Tanım: ve verilsin. nın her komşuluğunda

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 7 6 6.. Yönlü

Detaylı

Topolojik Uzaylarda Süreklilik Çeşitleri Üzerine

Topolojik Uzaylarda Süreklilik Çeşitleri Üzerine S Ü Fen Ed Fak Fen Derg Sayı 26 (2005) 43-50, KONYA Topolojik Uzaylarda Süreklilik Çeşitleri Üzerine Kemal USLU 1, Şaziye YÜKSEL Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Kampüs-Konya

Detaylı

DEVREK ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı

DEVREK ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı ELÜL TRİH/SÜRE HFT Eylül 0Eylül Eylül 7 Eylül STİ LNI 0-0 DEVREK NDOLU LİSESİ 9. SINIF MTEMTİK İ ILLIK PLNI lt de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de de de de. Küme

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

Cebir Notları. Gökhan DEMĐR, ÖRNEK : A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona

Cebir Notları. Gökhan DEMĐR, ÖRNEK : A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona , 2006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr Đşlem ĐŞLEM A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona ikili işlem denir. Örneğin toplama, çıkarma, çarpma birer işlemdir. Đşlemler

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

KABA KÜME TEORİSİ (Rough Set Theory) Dr. Sedat TELÇEKEN

KABA KÜME TEORİSİ (Rough Set Theory) Dr. Sedat TELÇEKEN KABA KÜME TEORİSİ (Rough Set Theory) Dr. Sedat TELÇEKEN Giriş Bilgi teknolojisindeki gelişmeler ve verilerin dijital ortamda saklanmaya başlanması ile yeryüzündeki bilgi miktarı her 20 ayda iki katına

Detaylı

Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik

Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik 1. Ünite: Geometriden Olasılığa 1. Bölüm: Yansıyan ve Dönen Şekiller, Fraktallar Yansıma, Öteleme, Dönme Fraktallar 2. Bölüm: Üslü Sayılar Tam

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 8 6 6.. Yönlü Açılar

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI 6. SINIF 5. SINIF TÜM KONULARI 1.ÜNİTE: Geometrik Şekiller 1) Verileri Düzenleme, Çokgenler ve Süsleme 2) Dörtgenler 3)

Detaylı

TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 10. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI

TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 10. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI 9 Eylül- Eylül 0-07 TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 0. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Veri, Sayma ve Sayma. Olayların gerçekleşme sayısını toplama ve çarpma prensiplerini kullanarak hesaplar. Sıralama

Detaylı

Ali Sinan Sertöz. Tarih: 5 Şubat 1998, Antalya

Ali Sinan Sertöz. Tarih: 5 Şubat 1998, Antalya SEMİNER Ali Sinan Sertöz 1 KONİ KESİTLERİ Tarih: 5 Şubat 1998, Antalya 1.1 Başlangıç Koni kesitleri ilk kez eski Yunan da ortaya çıkmıştır. MÖ 350 yıllarında yaşamış olan Menaechmus un koni kesitlerini

Detaylı

NİSAN 2010 DENEMESİ A)75 B)80 C)85 D)90 E)95 A)0 B)1 C)2 D)3 E)4

NİSAN 2010 DENEMESİ A)75 B)80 C)85 D)90 E)95 A)0 B)1 C)2 D)3 E)4 NİSAN 21 DENEMESİ 1) ABCD dikdörtgeninin AB kenarı üzerindeki M noktasından geçen ve CM doğrusuna dik olan doğru AD kenarını E noktasında kesiyor. M noktasından CE doğrusuna indirilen dikmenin ayağı P

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder.

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. LENDİRME ŞEMASI ÜNİTE Üslü 1. Bir tam sayının negatif kuvvetini belirler ve rasyonel sayı olarak ifade eder.. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak

Detaylı

SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X) kuvvet. kümesi veriliyor. P (X) üzerinde 0 ; A = 1 ; A

SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X) kuvvet. kümesi veriliyor. P (X) üzerinde 0 ; A = 1 ; A 2.2 Ölçüler SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X kuvvet kümesi veriliyor. P (X üzerinde 0 ; A (A : 1 ; A şeklinde tanımlanan dönüşümü ölçü müdür? ÇÖZÜM 1: (i Tanımdan ( 0. (ii A

Detaylı

Modül Teori. Modüller. Prof. Dr. Neşet AYDIN. [01/07] Mart Prof. Dr. Neşet AYDIN (ÇOMÜ - Matematik Bölümü) Modül Teori [01/07] Mart / 50

Modül Teori. Modüller. Prof. Dr. Neşet AYDIN. [01/07] Mart Prof. Dr. Neşet AYDIN (ÇOMÜ - Matematik Bölümü) Modül Teori [01/07] Mart / 50 Modül Teori Modüller Prof. Dr. Neşet AYDIN ÇOMÜ - Matematik Bölümü [01/07] Mart 2012 Prof. Dr. Neşet AYDIN (ÇOMÜ - Matematik Bölümü) Modül Teori [01/07] Mart 2012 1 / 50 Giriş M bir toplamsal değişmeli

Detaylı

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR 9. SINIF Geometri Amaç-1: Nokta, Doğru, Düzlem, Işın ve Uzayı Kavrayabilme. 1. Nokta, doğru, düzlem ve uzay kavramlarım açıklama. 2. Farklı iki noktadan geçen doğru sayışım söyleme

Detaylı

Cebirsel Fonksiyonlar

Cebirsel Fonksiyonlar Cebirsel Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; polinom, rasyonel ve cebirsel fonksiyonları tanıyacak ve bu türden bazı fonksiyonların grafiklerini öğrenmiş

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE ÖĞRENME Ay Hafta D.Saati ALANI EYLÜL 2 Geometri 2 3 Geometri 2 Geometri 2 Olasılıkve ALT

Detaylı