SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ MAGNETOSTATİK. Hamit NEHİR B

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ MAGNETOSTATİK. Hamit NEHİR B"

Transkript

1 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ MAGNETOSTATİK Hamit NEHİR B SAKARYA 2015

2 İçindekiler 5.3 MAGNETİK ALANIN DİVERJANS VE ROTASYONELİ Doğru Akımlar B nin Diverjans ve Rotasyoneli Ampere Yasasının Uygulamaları Magnetostatik ve Elektrostatiğin Karşılaştırılması MAGNETİK VEKTÖR POTANSİYEL Vektör Potansiyel Özet: Magnetostatik Sınır Koşulları Magnetik Dipol Momenti... 16

3 Şekil Listesi Şekil 5.26 Sonsuz Doğrusal Bir Akımın Magnetik Alan Çizgileri...4 Şekil 5.27 Doğrusal akımlar demeti...5 Şekil 5.29 P Noktasındaki Magnetik Alan...6 Şekil 5.30 Yüzeyden Geçen Toplam Akım...8 Şekil 5.33 I Akımı Geçen ve R Yarıçaplı Silindir...9 Şekil 5.34 Düzgün Yüzey Akımı...9 Şekil 5.35 Ampere Çevrimi Şekil 5.43 (a)noktasal Yüküm Elektrik Alanı (b) Sonsuz Telin Magnetik Alanı Şekil 5.46 Magnetostatikte J Akım Yoğunluğu, B Alanı ve A Potansiyeli Arasındaki İlişki Şekil 5.47 Yüzeyi İki Taraftan Saran İnce Bir Tablet Şekil 5.48 Tegetsel Bileşen Şekil 5.49 r Orjinden O Noktaya Çizilen Konum Vektörüdür Şekil 5.50 Kapalı Bir Eğri... 18

4 5.3 MAGNETİK ALANIN DİVERJANS VE ROTASYONELİ Doğru Akımlar Sonsuz doğrusal bir akımın magnetik alan çizgileri Şek.5.26 da gösterildiği gibidir. Yine, çizgilerin sıklığı alan şiddetini temsil eder. Burada B alanı uzaklıkla ters orantılı olduğundan, merkezden uzaklaştıkça çizgiler seyrekleşir. Bu şekle baktığınızda, bu alanın diverjansının sıfır olacağını, ama rotasyonelin sıfırdan farklı olacağını tahmin edebilirsiniz. Tabii burada özel bir durumdan söz ediyoruz, ama nereye kadar sürdürülebileceğini bir görelim. Şekil 5.26 Sonsuz Doğrusal Bir Akımın Magnetik Alan Çizgileri nin B R yarıçaplı bir çember üzerindeki eğrisel inteğralini hesaplayalım. Magnetik alan formülünden alınırsa B. dl = ( µ0 I 2πR I )dl = (µ0 ) dl = µ 0 I 2πR Sonuç R uzaklığından bağımsızdır, çünkü B alanı 1/r gibi azalırken, çemberin çerçevesi r gibi artıyor. Aslında, eğriyi çember seçmek gerekmez: Teli çevreleyen her kapalı eğri aynı sonucu verir. Nitekim (r, Ø, z ) silindirik koordinatlarını seçer ve akımı z-yönünde alırsak µ0 I =( B )Ø ve dl =dr r + rdø Ǿ+ dz z 2πr olur. Buna göre, kapalı herhangi bir eğri üzerinde µ0 I B. dl = ( ) 2π (1) rdø= µ 0 I r bulunur. Burada eğrinin tel çevresinde bir kez dolandığı varsayıldı; iki kez dolansaydı açısı 0 dan 4π ye değişirdi; keza, eğri telin çevresinde dolanmıyorsa, açısı [ 1 ve 2 ] aralığında gidiş-geliş yaptığından d =0 olurdu (Şek. 5.27)

5 Şekil 5.27 Doğrusal akımlar demeti Şimdi bir doğrusal akımlar demeti göz önüne alalım. Seçtiğimiz kapalı eğri içinde kalan akımlar integrale µ0 I kadar katkıda bulunurken, eğri dışında kalan akımlar bir katkıda bulunmazlar (Şek. 5.27). Buna göre, eğrisel integral sonucu şöyle olur; B. dl = µ 0 l iç (5.37) Burada l iç eğri içinde kalan net akımdır. Yük akışı hacimsel bir J akım yoğunluğuyla verilmişse, eğri içinde kalan akım miktarı l iç = J. d s a (5.38) olurdu, burada integral halkanın sınırladığı yüzey üzerinden alınmıştır. Stokes teoremini Denk ye uygularsak ( x ). B d s a = µ 0 J. d s olur ve buradan integrandların eşitliği çıkar: a xb =µ 0 J (5.39) Fazla yorulmadan B nin. rotasyoneli için en genel ifadeyi çıkarmış olduk (diverjansın sıfır olduğu açıktır). Fakat ispatımızda sonsuz doğrusal akımlar kullanılmış olması bir eksiktir. Doğrusal tel yaklaşıklığına uymayan birçok akım dağılımı vardır ve (5.39) formülünün bunlara da uyduğunu söyleyemeyiz. O halde B nin diverjans ve rotasyonelinin en genel sistematik ispatına girelim B nin Diverjans ve Rotasyoneli Genel bir hacimsel akım yoğunluğu için Biot-Savart yasasından başlayalım. B = µ0 4π J X R R 2 dr (5.40) Bu formül bir P=(x, y, z) noktasındaki magnetik alanı J (x, y,z ) akım yoğunluğu integral olarak verir (Şek.5.29). Yola çıkmadan önce her şeyi açıkça belirtelim: B alanı ( x, y, z ) nin bir fonksiyonudur. J akım yoğunluğu (x, y,z ) nün bir fonksiyonudur.

6 R =(x- x )ı + (y - y ) j + (z- z )k dr= dx dy dz Şekil 5.29 P Noktasındaki Magnetik Alan İntegral (x, y,z ) koordinatlarına göre alınmaktadır; diverjans ve rotasyonel ( x, y, z) koordinatlarına göre hesaplanacaktır. Denklem 5.40 e diverjans uygulayarak, şunu elde ederiz; xb = µ0.(j x R 4π R2)dr (5.41) Vektör operatör çarpımlarında ki 6. Kuralı hatırlayalım;.(j x R R 2)= R. ( x J ) J. ( x R R 2 R2) (5.42) J vektörü (x, y, z ) değişkenlerine bağlı olmadığından xj =0 olur; ayrıca x(r/r 2 )=0 olduğundan (Bkz. Problem 1.57). Buradan diverjans bulunur; xb = 0 (5.43) Denklem 5.40 e rotasyoneli uygulayarak şunu elde edebiliriz; xb = µ0.( J x R 4π R2) dr (5.44) İntegrandı açmak için 8. Çarpım kuralı kullanılır:.( J x R R 2)= J (. R R 2 - (J x ) R R 2 (5.45)

7 (J nin türevini ilgilendiren terimleri bıraktım, çünkü J vektörü (x, y, z) koordinatlarına bağlı değildir.)sağdaki ikinci terimin integralinin sıfır olduğunu birazdan göstereceğim. Birinci terim, Bölüm 1 de özellikle vurguladığımız bir diverjans idi; sonucu burada hatırlatalım; Böylece (. R R 2)= =4πδ3 (R ) (5.46) xb = µ0 4π J(r )4πδ 3 ( r r ) dr= µ 0 J olur. Bu sonuç, (5.39) formülünün sadece doğrusal akımlarla sınırlı olmadığını magnetostatiğin temel bir denklemi olduğunu gösterir. İspatı tamamlamak için (5.45) denklemindeki ikinci terimin integralinin sıfır olduğunu göstermemiz gerekiyor. Türev işlemi sadece sağındaki R/R 2 terimine etkimektedir. Buradaki bağımlılık R =( r r ) şeklinde olduğundan, türevi yerine türevine geçersek bir eksi işareti gelir; -(. J ) R =(. J ) R (5.47) R2 R 2 Bu ifadeyi indirgemek üzere, sadece x bileşenine bakalım: (. J ) ( X X R 3 ) = (X X ). [ J R 3 ] ( X X R 3 ) (. ) J (Burada 5. Çarpım kuralını uyguladım.) Şimdi kararlı akımlar için J nin diverjansının sıfır olduğunu [(5.27) denklemi] hatırlayalım. J =0 Buna göre [ ( J. ) R 2]=.. [ R (X X ) J ] R 3 Bu bileşenin (5.44) integraline katkısına bakalım ve diverjans teoremini kullanalım: hacim. [ (x x ) J R 3 ] = yüzey (x x ). J da R 3 (5.48) ( türevinden türevine geçmemin nedeni, burada diverjans teoremini uygulayabilmek içindi. Yaptığımız iş bir çeşit kısmi integrasyondur: R üzerindeki türevi J türevine atmış R2 olduk.) Bu integrali hangi yüzey üzerinde alıyoruz? (5.40) Biot- Savart yasasındaki tüm akım yoğunluklarını içine alan yüzey üzerinde. İsterseniz daha da büyük bir yüzey alabilirsiniz, nasıl olsa daha dışarda J = 0 olacağından, integrale katkıda bulunmaz. Önemli nokta, tüm akımları çevreleyen yüzey üzerinde akımın sıfır olduğudur: J = 0 Buna göre (5.47) yüzey integrali sıfır olur.

8 5.3.3 Ampere Yasasının Uygulamaları B nin rotasyoneline ait denklem; xb =µ 0 J Ampere yasasını adını alır (diferansiyel şekilde). Bunun integral ifadesini elde etmek için Stokes teoremini uygulanır. ( x ). B da = B. dl = s c µ 0 J. da s Şimdi, J. da yüzeyden geçen toplam akım (Şek.5.30) olup Iiç ile göstermiştik. Buna göre B. dl =µ C 0 I iç Şekil 5.30 Yüzeyden Geçen Toplam Akım Ampere yasasının integral ifadesi olur ve (5.36) denklemini tüm magnetostatiğe genelleştirir. Bölüm 1 de Stokes teoreminden gördüğümüz gibi, Ampere yasasında da işaret sorunu olabilir. Eğri üzerinde hangi yönde gidilmelidir? Yüzeyi geçen akımların hangisi pozitif alınmalıdır? Çözüm her zaman olduğu gibi, sağ el kuralıdır: Dört parmağınızın eğrisel integral yönünde kıvırırsanız, baş parmağınız pozitif akımın yönünü gösterir. Elektrostatikte Gauss yasasının oynadığı rolü, magnetostatikte Ampere yasası üstlenir. Özellikle, akım dağılımı simetrik ise, magnetik alanı bulmakta en kestirme yoldur. Örnek 5.7 : Sabit I akımı geçen sonsuz doğrusal telden r uzaklıkta magnetik alanı bulunuz.( Bu problemi Örnek 5.5 te Biot-Savart yasasıyla çözmüştük.)

9 Çözüm: Şekilde gösterilen B alanının çevresinde dolanımlı yönde olduğunu biliyoruz. Tel çevresinde r yarıçaplı bir Ampere çevrimi alırsak, simetriye göre bu eğri üzerinde B alanı sabit büyüklükte olacaktır. Ampere yasasına göre Veya B. dl = B dl=b(2πr)=μ 0 I iç =μ 0 I B= μ 0 I 2πr Bu yanıt daha önce (5.32) denklemi olarak bulunmuştu: Ampere yasası daha kolay sonuç verir. Örnek 5.9: I akımı geçen ve R yarıçaplı silindir üzerine sıkıca sarılmış sonsuz solenoidin birim uzunluğunda N sarım vardır. Solenoidin içinde ve dışında magnetik alanı bulun (Şek 5.33). (Not: Sarımın sıkı olmasındaki amaç her bir sarımı çember gibi düşünebilmek içindir. Buna eşdeğer olarak Şek.5.34 de gösterilen K=NI kadar düzgün yüzey akımı alınabilir.) Şekil 5.33 I Akımı Geçen ve R Yarıçaplı Silindir Şekil 5.34 Düzgün Yüzey Akımı Çözüm: Yine, B alanı hangi yönde olabilir? Sorusuyla başlayalım. Radyal bileşeni olabilir mi? Hayır. Eğer pozitif bir B r bileşeni olsaydı, akım yönünü tersine çevirdiğimizde B r negatif olurdu. Fakat I akımını tersine çevirmek, solenoidi fiziksel olarak tersine çevirmeye eşdeğerdir ve bu, radyal magnetik alanı değiştiremez. Peki dolanımlı bir bileşeni olabilir mi? Hayır. Çünkü, bu takdirde B bileşeni, Şek teki Ampere çevrimi üzerinde sabit olurdu: Ampere yasasına göre B. dl = B (2πr) = μ 0 I iç = 0 olurdu, çünkü bu çevrim içinde kalan net akım sıfırdır.

10 Şekil 5.35 Ampere Çevrimi O halde, sonsuz Solenoidin magnetik alanı eksene paralel olur. Öte yandan, sağ el kuralına göre, solenoit içindeki magnetik alan yukarı yönde, dışında ise aşağı yönde olmalıdır. Buna göre, Şek daki gibi seçilen iki Ampere çevrimi üzerinde Ampere yasasını uygulayalım. 1. Çevrim tümüyle solenoit dışında olup, kenarları eksenden a ve b uzaklıktadır. B. dl =[B(a) B (b)]l= μ 0 I iç = 0 B(a)=B(b) Solenoit dışındaki alan eksenden uzaklığa bağımlı değildir. Fakat r olduğunda magnetik alanın sıfır olması gerekir. O halde, dışarda magnetik alan her yerde sıfırdır. 2.çevrime gelince, bu çevrimin yarısı içerde, yarısı dışardadır. Ampere yasasına göre B. dl =B L=μ 0 I iç =μ 0 N I L (Dışarda B=0 olduğundan çevrimin sağ kenarı katkıda bulunmaz)sonuç olarak μ 0 N I z (solenoit içinde) B = 0 (solenoit dışında) Solenoit içinde magnetik alanın düzgün oluşu, elektrostatikte düzlem kapasitörle benzerlik gösterir Magnetostatik ve Elektrostatiğin Karşılaştırılması Elektrostatik alanın diverjans ve rotasyoneli şöyledir;. E = ρ ε 0. E = 0 (Gauss Yasası) (Adı yok)

11 Bu iki bağıntı elektrostatiğin Maxwell denklemleridir. ρ yük yoğunluğu verilmişse, yüklerden çok uzakta E 0 koşulunuda kullanarak, iki denklemden elektrik alan bulunabilir. Bu iki denklem, Coloumb yasası ve toplana bilirlik ilkesine eşdeğer olurlar. Magnetostatik alanın diverjans ve rotasyoneli şöyleydi;. B = 0 X B = µ0 J (Adı yok) (Ampere Yasası) Bunlar da magnetostatiğin Maxwell denklemleri olurlar. Yine, akımlardan çok uzakta B 0 koşuluyla birlikte, iki denklem Magnetik alanı bulmaya yeterlidir. Biot-Savart yasasındaki bilgiye eşdeğerdirler. Maxwell denklemleri F = Q ( E +v x B ) olan Lorentz kuvvetleriyle birlikte elektrostatik ve magnetostatiğin temel yasalarını en şekilde ifade eder. Şekil 5.43 (a)noktasal Yüküm Elektrik Alanı (b) Sonsuz Telin Magnetik Alanı Elektrik alan çizgileri pozitif yükten ıraksar; Magnetik alan çizgileri akım çevresinde dolanır (Şek. 5.43). Elektrik alan çizgileri pozitif yükten başlar, negatif yükte biter; magnetik alan çizgileri hiçbir yerden başlamaz veya bitmez; ya kapalı eğri oluşturur, ya da sonsuza giderler. Başka bir deyişle, E alanın tersine B alanı için noktasal bir kaynak yoktur elektrik yükün Magnetik karşılığı yoktur.. B = 0 ifadesinin fiziksel anlamı budur. Coloumb ve diğer öncüler magnetik monopol denilen Magnetik yük ün varlığına inanıyorlardı; hatta bazı eski kitaplarda Magnetik kuvvet için Coloumb yasası benzeri ifadeler bulabilirsiniz. Tüm magnetik etkilerin elektrik yüklerin hareketlerinden kaynaklandığı fikrini ilk ortaya atan Ampere oldu. Günümüzdeki anlayışa göre Ampere haklı görünüyor. Ancak, doğada Magnetik monopollerin var olup olmadığı deneysel bir araştırma konusudur. Eğer Magnetik monopol var ise, henüz bulunamadığına göre sayıca az olmalıdır; aslında yeni parçacık fiziği teorilerine göre var olması gerekir. Klasik elektro magnetik teoride. B = 0, yani Magnetik monopol yoktur.

12 O halde, hareket eden bir yük magnetik alan oluşturabilir ve bundan etkilenen diğer yük de hareketli olmalıdır. Kaynak yük hareketsiz ise (B = 0) veya test yükü hareketsiz ise (v = 0), Lorentz kuvveti F = QE şeklinde basitleşir. Tipik olarak elektriksel kuvvetler magnetik kuvvetlerden daha büyük mertebede olurlar. Bunun teoriye bakarak göremezsiniz, evrensel ε 0 ve μ 0 sabitlerinin büyüklükleri bundan sorumludur. Ancak yüklerin hızı ışık hızına yaklaştığında Magnetik kuvvetler elektrik kuvvetlerle aynı mertebede olurlar (Bkz Problem 5.12 ve 5.19). Buna rağmen, nasıl bir oluyor da magnetik etkileri görebiliyoruz? Çünkü hem Biot-Savart yasasında ve hem de Lorentz kuvvetlerinde esas olan akımdır. Hızlar küçük olsa da, telden geçen yük miktarı o kadar büyüktür ki hızın küçük oluşunu karşılar. Yükün fazla oluşu büyük bir elektrik alan oluşturabilirdi, ama telde eşit ve zıt miktarda pozitif yük bulundurarak telin nötr olmasını sağlarsak, elektrik alan oluşmaz ve magnetik alan tek başına gözlenir. Bu fazla karmaşık gibi gelebilir, ama günlük yaşamda akım geçen tellerde olan biten budur. 5.4 MAGNETİK VEKTÖR POTANSİYEL Vektör Potansiyel Elektrostatikte. E = 0 oluşu. E = V şeklinde skaler bir V potansiyelini tanımlama olanağı verilmişti. Benzer şekilde, magnetostatikte. B = 0 oluşu, B = x A şeklinde bir A vektör potansiyeli tanımlama olanağı verir, çünkü rotasyonelin diverjansı özdeş olarak sıfır olduğundan,. B =0 eşitliği otomatik olarak sağlar. Ampere yasasına gelince x B = x( xa ) = (. A )-( 2 A = μ 0 J (5.55) denklemini sağlayan bir A bulunabilir mi? (Burada 1.38 özdeşliği kullanıldı.) Elektrostatik potansiyelde bir keyfilik olduğundan söz etmiştik; Gradyanı sıfır olan herhangi bir fonksiyonu (yani sabiti) V potansiyeline eklersek, fiziksel E büyüklüğü değişmiyordu. Benzer şekilde, potansiyeli sıfır olan herhangi bir fonksiyonu (yani, skaler bir fonksiyonun gradyanını) A potansiyeline eklersek, fiziksel B büyüklüğü değişmez. Bu serbestliği diverjans terimini elemek için kullanabiliriz:. A = 0 (5.56) Gerçekten de, elimizdeki bir A potansiyeline, bir λ fonksiyonun gradyanını ekleyerek yeni bir A =A + λ vektörü kuralım. Bunun diverjansı. A =. A + 2 λ olur. Şimdi (5.56) koşulunu sağlaması için λ fonksiyonu şöyle seçilmelidir: 2 λ= -(. A ) Oysa bu, (2.21) Poisson denklemi yapısındadır:

13 2 V =- ρ ε 0 Burada ρ/ ε 0 yerine. A gelmiştir. Yerel bir yük dağılımı için Poisson denkleminin çözümünü biliyoruz. ρ sonsuzda sıfıra gidiyorsa, V= 1 4πε 0 ρ R dr olur. Benzer şekilde. A sonsuzda sıfıra gidiyorsa λ= 1 4π.A R dr olur, yani ilke olarak vektör potansiyelinin diverjansının sıfır kılacak şekilde bir λ fonksiyonu bulunur. Daha açık bir deyişle, B = x A tanımı A nın rotasyonelini belirtir, ama diverjans için bir şey söylemez biz de bu serbestliği diverjansı sıfır yapacak şekilde kullanırız. Bu seçim sonucu (5.54) denklemindeki Ampere yasası söyle olur: 2 A = μ 0 J (5.57) Bu da Poisson denkleminden başka bir şey değildir; daha doğrusu her bileşeni düşünerek, üç tane Poisson denklemi olur. J akım yoğunluğu sonsuzda sıfıra gidiyorsa, bunun çözümü doğrudan yazılabilir. A = μ 0 J 4π R dr (5.58) Boyca ve yüzeysel akım yoğunlukları için u formülü şöyle değiştirmek gerekir: A = μ 0 I 4π R dl=μ 0I dl 4π R ve A = μ 0 K da (5.59) 4π R Eğer akımlar sonsuzda sıfıra gitmiyorsa, bu formüller geçersizdir ve A potansiyelini bulmak için başka yollar düşünülür. Doğrudan A potansiyeli V kadar kullanışlı değildir, çünkü hala bir vektör ile çalışmayı gerektirir. Ancak, (5.57) denklemi yine de Biot-Savart yasasına göre daha basittir. Mümkün olsaydı B = - U (5.60) Şeklinde bir potansiyel bulabilseydik, daha iyi olurdu. Fakat bu, Ampere yasasıyla çelişir, çünkü gradyanın rotasyoneli daima sıfır olur. (Bununla birlikte, akımların bulunmadığı bölgelerde çalışacaksanız, skaler bir magnetik potansiyel tanımlanabilir, fakat teorik bir araç olarak kullanışsızdır. Bkz. Problem 5.30) Öte yandan, Magnetik kuvvetler iş yapmadığından A için, V potansiyelinin birim yükün yaptığı iş şeklindeki tanımına benzer basit bir fiziksel yorum getiremiyoruz. Yine de, vektör potansiyelin ne kadar önemli bir kavram olduğunu Bölüm 9 da göreceğiz.

14 5.4.2 Özet: Magnetostatik Sınır Koşulları Bölüm 2 de elektrostatiğin temel üç büyüklüğü (ρ, E ve V) arasındaki ilişkileri gösteren bir üçgen diyagram çizmiştim. Magnetostatikte J akım yoğunluğu, B alanı ve A potansiyeli arasındaki ilişkileri de benzer bir diyagramla özetlemek mümkündür (Şek.5.46). Bu diagramdaki bir bağıntıyı, yani A vektörünü B cinsinden veren formülü konumuzu işlerken çıkartmamıştık. Böyle bir formüle hiç gerek duyacağınızı sanmıyorum, ama konuyu tamamlamak için bunun da çıkaralım. Şekil 5.46 Magnetostatikte J Akım Yoğunluğu, B Alanı ve A Potansiyeli Arasındaki İlişki A ile B nin sağladıkları denklemleri alt alta yazarsak bir paralellik görülür:. A = 0. B = 0 x A = B x B = μ 0 J Yani B nasıl J ye bağlı ise, A da B ye aynı şekilde bağlı olacaktır. J cinsinden B yi veren ifade Biot-Savart yasasıydı: B = μ 0 J x R 4π R 2 dr O halde, gerekli değişikliği yaparsak bulunur. A = 1 B x R 4π R 2 dr (5.67) Elektrostatikte, yüzey yükünü geçerken elektrik alanın dik bileşeninin sonlu bir sıçrama yaptığını görmüştük. Benzer şekilde, bir yüzey akımı olduğunda magnetik alanın tegetsel bileşeni süreksiz olur.

15 Şekil 5.47 Yüzeyi İki Taraftan Saran İnce Bir Tablet Şek.5.47 deki yüzeyi iki taraftan saran ince bir tablet şeklindeki yüzeye. B = 0 formülünün integral şeklini uygularsak B. da =0 olur. Yan yüzeylerde katkı olmayacağından, alt ve üst yüzeyler için B üst= B alt (5.68) Şekil 5.48 Tegetsel Bileşen Bulunur. Tegetsel bileşen için Şek deki gibi, yüzey akımına dik yönde dikdörtgen bir Amper çevrimi seçilirse B. dl = (B üst - B alt ) I= µ 0 l iç=µ 0 Kl (5.69) B üst - B alt = μ 0 K Buna göre, magnetik alanın yüzeye tegetsel fakat akıma dik bileşeni μ 0 K kadar sonlu bir sıçrama yapar. Yüzek akımına paralel bir çevrimde hesap yapılırsa, yüzeydeki paralel bileşenin sürekli olduğu görülür. Bu sonuçlar tek bir formülde şöyle toplanabilir: B üst - B = alt μ 0 (K x n ) (5.70) Burada n yüzeyin üst tarafına doğru olan normal vektörüdür. Elektrostatikte potansiyelde olduğu gibi magnetik vektör potansiyel her sınırda süreklidir.

16 A üst = A alt (5.71) Çünkü.A =0 oluşu dik bileşenin sürekli olacağını garanti eder. xa =B eşitliğinide şöyle yazalım A. dl = B.da =Φ Buna göre, genişliği sonsuz küçük bir Ampere çevriminden geçen akı magnetik sıfır olacağından, A nın tegetsel bileşenide sıfır olur. Fakat B deki süreksizlik A nın türevine miras kalır: A üst n Magnetik Dipol Momenti - A alt n = - μ 0K (5.72) Yerel bir akım dağılımının magnetik alanını (veya, vektör potansiyelini) uzak mesafelerde yaklaşık olarak bilmek istiyorsanız, multipol açılımı bire birdir. Hatırlayın: multipol açılımın ana fikri potansiyeli 1/r nin kuvvet serisi olarak yazılabilmektir. Burada r orjinden o noktaya çizilen konum vektörüdür (Şek 5.49). r yeterince büyük ise, seri açılımındaki ilk terim diğerlerinden daha baskın olur. Kısım 3.41 deki (3.89) denklemini tekrar ele alalım: Şekil 5.49 r Orjinden O Noktaya Çizilen Konum Vektörüdür Buna göre, bir teldeki akımın vektör potansiyelini veren (5.58) denklemi şöyle yazılabilir: A = μ 0 4π dl R =μ 0 I İlk birkaç terimi açık yazalım: 1 4π r n+1 n=0 ((r ) n Pn (cosθ)dl (5.74) A = μ 0 4π [1 r dl + 1 r 2 r cosθ + 1 r 3 (r ) 2 ( 3 2 cosθ2 1 2 ) dl + ] Daha önce olduğu gibi, birincil (1/r li) terime monopol, ikinci (1/r 2 li) terime dipol, üçüncüye kuadrupol vb. adı verilir

17 Magnetik monopol terimi, beklendiği gibi, daima sıfır olur, çünkü birinci integral kapalı bir eğri üzerindeki vektörel yer değiştirmelerin toplamıdır: d l =0 (5.76) Bu.B =0 denkleminin gerektirdiği gibi, doğada magnetik monopol olmayışının bir yansımasıdır. Monopol yokluğunda en baskın terim magnetik dipoldür: A dip = μ 0 I 4πr 2 r cosθdl = μ 0 I 4πr 2 (r -r )dl (5.77) Bu integrali daha bilinen bir şekle sokmak için sevimsiz bir takım işlemler gerekir. Önce şuna dikkat edelim (r sabit): Buna göre d[(r. r )r ]=(dr. r )r +(r. r )dr [(dr. r )r + (r. r )dr ]= d [(r. r )r ]=0 Olur (kapalı bir eğri üzerinde tam difransiyeldeki değişme sıfırdır).buradan (dr. r )r = - (r. r )dr Olur. Üçlü vektörel çarpımının indirgeme formülünü şu ifadeye uygulayalım: r x (r xdr ) = [(dr. r )r (r. r ) dr ]=-2 (r. r ) dr Şimdi toparlayalım: r koordinatındaki değişme kapalı eğri üzerinde olduğundan: burada dr = dl dir (Şek. 5.49). Buna göre (r. r ) dl =- 1 r x (r x dl ) (5.78) 2 olur. O halde (5.76) denklemindeki dipol potansiyeli şöyle yazılabilir: A dip = μ 0 m x r (5.79) 4π r 2 Burada m, kapalı akım çevrimirin magnetik dipol momenti olur: m = 1 2 I (r x dl ) (5.80)

18 Şekil 5.50 Kapalı Bir Eğri Eğer, akım çevrimi düzlemde ise (5.80) denklemindeki integralin geometrik bir yorumu vardır. Şek deki eğri için 1 r x dl 2, taralı üçgenin alanıdır. O halde, integralin büyüklüğü tüm kapalı eğri içinde kalan yüzey alanı olur. Bunu vektörel olarak yazarsak 1 (r x dl )=a (5.81) 2 Burada yüzey alanı vektörü, sağ el kuralına göre seçilen düzlem normali yönündedir. O halde, düzlem akım çevrimleri için dipol momenti (akım x yüzey alanı) olur. m = I a (5.82) Pratikte en sık karşılaşılan düzlem çevrimler olduğundan, bazıları (5.82) formülünü magnetik dipol momentinin tanımı zannederler. Diğer karmaşık akımlar da sonsuz küçük düzlem eğrilerin toplamı olarak düşünülürse, bu formül kullanışlı olur.

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI 2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI Elektrik yükleri yani pozitif ve negatif yükler birbirlerinden ayrı ve izole halde düşünülebilirler. Bu durum, Kuzey ve güney manyetik kutuplar için de söz konusu olabilir

Detaylı

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Fiz 1012 Ders 6 MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Hareket Eden Parçacığın Manyetik Alanı Akım Taşıyan İletkenin Manyetik Alanı Ampère Yasası Manyetik Akı Gauss Yasası Yerdeğiştirme Akımı (Ampère

Detaylı

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok Gauss Yasası Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok daha kullanışlı bir şekilde nasıl hesaplanabileceği

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER KAVRAMLAR

TEMEL İŞLEMLER KAVRAMLAR EM 420 Yüksek Gerilim Tekniği TEMEL İŞLEMLER VE KAVRAMLAR YRD.DOÇ. DR. CABBAR VEYSEL BAYSAL ELEKTRIK & ELEKTRONIK YÜK. MÜH. Not: Tüm slaytlar listelenen ders kaynaklarından alıntı yapılarak ve faydalanılarak

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

Bölüm 24 Gauss Yasası

Bölüm 24 Gauss Yasası Bölüm 24 Gauss Yasası Elektrik Akısı Gauss Yasası Gauss Yasasının Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması Elektrostatik Dengedeki İletkenler Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik

Detaylı

Statik Manyetik Alan

Statik Manyetik Alan Statik Manyetik Alan Amper Kanunu Manyetik Vektör Potansiyeli Maxwell in diverjans eşitliği Endüktans 1 Amper Kanununun İntegral Formu 2 Amper Kanununun İntegral Formu z- ekseni boyunca uzanan çok uzun

Detaylı

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI kaynaklar: 1) Electromagnetic Field Theory Fundamentals Guru&Hiziroglu 2) A Student s Guide to Maxwell s Equations Daniel Fleisch 3) Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 9: Manyetik Alan Kaynakları 1. Biot-Savart Kanunu 1.1 Manyetik Alan

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler 15 Şubat 2002 Problem 1.1 Kütleçekim ve Elektrostatik kuvvetlerin bağıl şiddetleri. Toz parçacıkları 50 µm çapında ve böylece yarıçapları

Detaylı

EMAT ÇALIŞMA SORULARI

EMAT ÇALIŞMA SORULARI EMAT ÇALIŞMA SORULARI 1) A = 4. ı x 2. ı y ı z ve B = ı x + 4. ı y 4. ı z vektörlerinin dik olduğunu gösteriniz. İki vektörün skaler çarpımlarının sıfır olması gerekir. A. B = 4.1 + ( 2). 4 + ( 1). ( 4)

Detaylı

Elektrik ve Magnetizma

Elektrik ve Magnetizma Elektrik ve Magnetizma 1.1. Biot-Sawart yasası Üzerinden akım geçen, herhangi bir biçime sahip iletken bir tel tarafından bir P noktasında üretilen magnetik alan şiddeti H iletkeni oluşturan herbir parçanın

Detaylı

Fizik 102-Fizik II /II

Fizik 102-Fizik II /II 1 -Fizik II 2010-2011/II Gauss Yasası Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel: 2924331 Kaynaklar: Giancoli, Physics, Principles With Applications, Prentice Hall Serway, Beichner, Fen ve Mühendislik için Fizik

Detaylı

ELEKTROMANYETİK DALGALAR

ELEKTROMANYETİK DALGALAR ELEKTROMANYETİK DALGALAR Hareket eden bir yük manyetik alan oluşturur. Yük sabit hızla hareket ederse, sabit bir akım ve sabit bir manyetik alan oluşturur. Yük osilasyon hareketi yaparsa değişken bir manyetik

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

Statik Manyetik Alan

Statik Manyetik Alan Statik Manyetik Alan Noktasal Yüke Etki eden Manyetik Kuvvet Akım Elemanına Etki Eden Manyetik Kuvvet Biot-Savart Kanunu Statik Manyetik Alan Statik manyetik alan, sabit akımdan veya bir sürekli mıknatıstan

Detaylı

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Elektrik alanlar için elektrik akı yoğunluğunu, elektrik alan şiddeti cinsinden tanımlamıştık. Buna benzer şekilde manyetik alan şiddetiyle manyetik akı yoğunluğu

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Manyetik Alan Kaynakları-1

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Manyetik Alan Kaynakları-1 Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

ELEKTROMANYETİK DALGALAR DERSİ YAZ DÖNEMİ

ELEKTROMANYETİK DALGALAR DERSİ YAZ DÖNEMİ DERS İÇERİĞİNE GENEL BAKIŞ ELEKTROMANYETİK DALGALAR DERSİ 2015-2016 YAZ DÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Seyit Ahmet Sis seyit.sis@balikesir.edu.tr, MMF 7. kat, ODA No: 3, Dahili: 5703 1 DERS İÇERİĞİNE GENEL BAKIŞ

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler 5 Nisan 2002 Problem 6.1 Dönen Bobin.(Giancoli 29-62) Bobin, yüzü manyetik alana dik olarak başlar (daha bilimsel konuşmak gerekirse,

Detaylı

Doğrusal Demet Işıksallığı 2. Fatma Çağla Öztürk

Doğrusal Demet Işıksallığı 2. Fatma Çağla Öztürk Doğrusal Demet Işıksallığı Fatma Çağla Öztürk İçerik Demet Yönlendirici Mıknatıslar Geleneksel Demir Baskın Mıknatıslar 3.07.01 HPFBU Toplantı, OZTURK F. C. Demet Yönlendirici Mıknatıslar Durgun mıknatıssal

Detaylı

A A = A 2 x + A 2 y + A 2 z (1) A A. Üç-boyutlu uzayda, iki tane vektörü kartezyen koordinatlarda dikkate alalım: A = Axˆx + A y ŷ + A z ẑ,

A A = A 2 x + A 2 y + A 2 z (1) A A. Üç-boyutlu uzayda, iki tane vektörü kartezyen koordinatlarda dikkate alalım: A = Axˆx + A y ŷ + A z ẑ, Vektör Analizi(Özet) Bir vektörün büyüklüğü(boyu) Birim vektör A A = A 2 + A 2 y + A 2 z (1) A â A (2) İki vektörün skaler(nokta) çarpımı Üç-boyutlu uzayda, iki tane vektörü kartezyen koordinatlarda dikkate

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (2. Hafta)

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (2. Hafta) AĞIRLIK MERKEZİ STATİK (2. Hafta) Ağırlık merkezi: Bir cismi oluşturan herbir parçaya etki eden yerçeki kuvvetlerinin bileşkesinin cismin üzerinden geçtiği noktaya Ağırlık Merkezi denir. Şekil. Ağırlık

Detaylı

Faraday Yasası. 31. Bölüm

Faraday Yasası. 31. Bölüm Faraday Yasası 31. Bölüm 1. Faraday İndüksiyon Yasası Faraday ve Henri: Değişen manyetik alanlar da emk (dolayısıyla akım) oluşturur. Şekilde görüldüğü gibi akım ile değişen manyetik alan arasında bir

Detaylı

III. BÖLÜM ELEKTRİK POTANSİYELİ

III. BÖLÜM ELEKTRİK POTANSİYELİ 39 III. BÖLÜM ELEKTRİK POTANSİYELİ 3.1 POTANSİYEL ENERJİ VE İŞ Elektrik alanının içinde yüklü bir parçacık hareket ederse elektrik alani parçacık üzerine bir kuvvet uygular ve iş yapar. F =q. E Yapılan

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 2 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 2 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 2 Çözümler 22 Şubat 2002 Problem 2.1 İçi boş bir metalik küre içerisindeki bir noktasal yükün elektrik alanı - Gauss Yasası İş Başında Bu problemi

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir.

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi AĞIRLIK MERKEZİ Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. Statikte çok küçük bir alana etki eden birbirlerine

Detaylı

7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ

7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ 7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ Arş. Gör. Ahmet POLATOĞLU Fizik II-Elektrik Laboratuvarı 9 Mart 2018 DENEY RAPORU DENEYİN ADI: Akım Geçen Tele Etkiyen Manyetik Kuvvetlerin

Detaylı

FİZK Ders 8 MANYETIK ALAN. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 8 MANYETIK ALAN. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-202 Ders 8 MANYETIK ALAN Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri 2.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

Chapter 1 İçindekiler

Chapter 1 İçindekiler Chapter 1 İçindekiler Kendinizi Test Edin iii 10 Birinci Mertebeden Diferansiel Denklemler 565 10.1 Arılabilir Denklemler 566 10. Lineer Denklemler 571 10.3 Matematiksel Modeller 576 10.4 Çözümü Olmaan

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) KOORDİNAT SİSTEMLERİ HELMHOLTZ TEOREMİ

FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) KOORDİNAT SİSTEMLERİ HELMHOLTZ TEOREMİ FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) KOORDİNAT SİSTEMLERİ HELMHOLTZ TEOREMİ GRADİYENT: f(,y,z) her noktada sürekli ve türevlenebilir bir skaler alan olsun. Herhangi bir

Detaylı

FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) HELMHOLTZ TEOREMİ KOORDİNAT SİSTEMLERİ

FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) HELMHOLTZ TEOREMİ KOORDİNAT SİSTEMLERİ FİZ 216 ELEKTRİK ve MANYETİZMA GRADİYENT DİVERJANS ROTASYONEL (KÖRL) HELMHOLTZ TEOREMİ KOORDİNAT SİSTEMLERİ (del) operatörü, Bir f skaler alanına etkirse: f GRADİYENT Bir A vektör alanı ile skaler çarpılırsa:

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ 7.2 ELEKTROMAGNETİK İNDÜKSİYON

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ 7.2 ELEKTROMAGNETİK İNDÜKSİYON 1 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTROMANYETİK TEORİ 7.2 ELEKTROMAGNETİK İNDÜKSİYON 2 İÇİNDEKİLER 7.2.1 FARADAY YASASI... 3 7.2.2 İNDÜKTANS... 9 7.2.3 MAGNETİK ALANDA ENERJİ...

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

Diverjans teoremi ise bir F vektörüne ait hacim ve yüzey İntegralleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyar ve. biçiminde ifade edilir.

Diverjans teoremi ise bir F vektörüne ait hacim ve yüzey İntegralleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyar ve. biçiminde ifade edilir. Maxwell denklemlerini intagral bicimlerinin elde edilmesinde Stokes ve Diverjans Teoremlerinden yararlanilir. Stokes Teoremiaşağıdaki gibi ifade edilir, bir F vektörüne ait yüzey integrali ile çizgi integrali

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-2 Dalga Denkleminin Çözümü Düzlem Elektromanyetik Dalgalar Enine Elektromanyetik Dalgalar Kayıplı Ortamda Düzlem Dalgalar Düzlem Dalgaların Polarizasyonu Dalga Denkleminin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi. Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi. Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ AĞIRLIK MERKEZİ Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. Statikte çok küçük

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

HARRAN ÜNIVERSITESI EĞITIM FAKÜLTESI 2. DÖNEM VIZE SINAVI

HARRAN ÜNIVERSITESI EĞITIM FAKÜLTESI 2. DÖNEM VIZE SINAVI 30.03.2017 HARRAN ÜNIVERSITESI EĞITIM FAKÜLTESI 2. DÖNEM VIZE SINAVI Soru1) 3 cm kenar uzunluklu sekiz dolu plastik küp aşağıdaki şekildeki gibi birbirine yapıştırılıyorlar. (a) Cisimlerin düzgün hacimsel

Detaylı

9.14 Burada u ile u r arasındaki açı ve v ile u θ arasındaki acının θ olduğu dikkate alınarak trigonometrik eşitliklerden; İfadeleri elde edilir.

9.14 Burada u ile u r arasındaki açı ve v ile u θ arasındaki acının θ olduğu dikkate alınarak trigonometrik eşitliklerden; İfadeleri elde edilir. 9.14 Burada u ile u r arasındaki açı ve v ile u θ arasındaki acının θ olduğu dikkate alınarak trigonometrik eşitliklerden; İfadeleri elde edilir. 9.15 Bu bölümde verilen koordinat dönüşümü uygulanırsa;

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu DENEY 9 DENEYİN ADI BIOT-SAVART YASASI DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu deneysel olarak incelemek ve bobinde meydana gelen manyetik alan

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

ENİNE DEMET DİNAMİĞİ. Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi. Ankara Üniversitesi

ENİNE DEMET DİNAMİĞİ. Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi. Ankara Üniversitesi ENİNE DEMET DİNAMİĞİ Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi Ankara Üniversitesi 1 Dairesel Hızlandırıcılar Yönlendirme: mağnetik alan Odaklama: mağnetik alan Alan indisi zayıf odaklama: 0

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 Örnek: Bir disk boyunca elektrik akısı r = 0.10 m A 30 E 3 210 N/C A (0.10 m) E 54 N m 2 2 0.0314 m EA cos (2.010 / C Örnek: Bir

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyenf r kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından r r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve d r A dan A ne

Detaylı

Elektromanyetik Alan Kaynakları (1)

Elektromanyetik Alan Kaynakları (1) (4) Elektrostatik Giriş Elektrostatik zamana bağlı olarak değişen elektrik alanlar için temel oluşturur. Pek çok elektronik cihazın çalışması elektrostatik üzerine kuruludur. Bunlara örnek olarak osiloskop,

Detaylı

İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler

İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler Buraya dek sınırsız ortamlarda tek başına bulunan antenlerin ışıma alanları incelendi. Anten yakınında bulunan başka bir ışınlayıcı ya da bir yansıtıcı,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy FİZ12 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu 217-218 Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti 6.3.217 Ankara Aysuhan Ozansoy «When I have clarified and exhausted a subject, then I turn

Detaylı

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM Yavaş değişen akımların analizinde kullanılacak genel denklem bir kanal kesitindeki toplam enerji yüksekliği: H = V g + h + z x e göre türevi alınırsa: dh d V = dx dx

Detaylı

Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1

Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1 Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1 Düzlem Gerilme durumu için: Bilinmeyenler: Düzlem Şekil değiştirme durumu için: Bilinmeyenler: 3 gerilme bileşeni : 3 gerilme bileşeni : 3 şekil değiştirme

Detaylı

BÖLÜM 24 PAULI SPİN MATRİSLERİ

BÖLÜM 24 PAULI SPİN MATRİSLERİ BÖLÜM 24 PAULI SPİN MATRİSLERİ Elektron spini için dalga fonksiyonlarını tanımlamak biraz kullanışsız görünüyor. Çünkü elektron, 3B uzayda dönmek yerine sadece kendi berlirlediği bir rotada dönüyor. Elektron

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK SÜMEYRA GÜNGÖR B090202046 Yrd. Doç. Dr. Zemine ZENGİNERLER 1 İÇİNDEKİLER 1.1 Durgun Elektrikte İş ve Enerji 1.1.1

Detaylı

elektrikle yüklenmiş

elektrikle yüklenmiş ELEKTRİK ALANLARI Birkaç basit deneyle elektrik yüklerinin ve kuvvetlerinin varlığı kanıtlanabilmektedir. Örneğin; Saçınızı kuru bir günde taradıktan sonra, tarağı küçük kağıt parçalarına dokundurursanız

Detaylı

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 )

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri

Detaylı

Noktasal Cismin Dengesi

Noktasal Cismin Dengesi Noktasal Cismin Dengesi Bu bölümde; Kuvvetleri bieşenlerine ayırma ve kartezyen vektör şeklinde ifade etme yöntemleri noktasal cismin dengesini içeren problemleri çözmede kullanılacaktır. Bölüm 3 DOÇ.DR.

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

İnce Antenler. Hertz Dipolü

İnce Antenler. Hertz Dipolü İnce Antenler Çapları boylarına göre küçük olan antenlere ince antenler denir. Alanların hesabında antenlerin sonsuz ince kabul edilmesi kolaylık sağlar. Ancak anten empedansı bulunmak istendiğinde kalınlığın

Detaylı

8.04 Kuantum Fiziği Ders IV. Kırınım olayı olarak Heisenberg belirsizlik ilkesi. ise, parçacığın dalga fonksiyonu,

8.04 Kuantum Fiziği Ders IV. Kırınım olayı olarak Heisenberg belirsizlik ilkesi. ise, parçacığın dalga fonksiyonu, Geçen Derste Kırınım olayı olarak Heisenberg belirsizlik ilkesi ΔxΔp x 2 Fourier ayrışımı Bugün φ(k) yı nasıl hesaplarız ψ(x) ve φ(k) ın yorumu: olasılık genliği ve olasılık yoğunluğu ölçüm φ ( k)veyahut

Detaylı

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI 1) Gerilmiş bir ipte enine titreşimler denklemi ile tanımlıdır. Değişkenlerine ayırma yöntemiyle çözüm yapıldığında için [ ] [ ] ifadesi verilmiştir. 1.a) İpin enine titreşimlerinin n.ci modunu tanımlayan

Detaylı

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise;

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise; Deney No : M3 Deneyin Adı : EYLEMSİZLİK MOMENTİ VE AÇISAL İVMELENME Deneyin Amacı : Dönme hareketinde eylemsizlik momentinin ne demek olduğunu ve nelere bağlı olduğunu deneysel olarak gözlemlemek. Teorik

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI 83 V. BÖLÜM DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI Yalıtkanlarda en dış yörüngedeki elektronlar çekirdeğe güçlü bağlı olup serbest elektrik yükü içermez. Mükemmel bir Yalıtkan

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler 1 Mart 2002 Problem 3.1 Seri ve paralel bağlı kapasitörler. (Giancoli 24-23) (a) İlk önce kombinasyonunun eşdeğer sığası ü bulalım.

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTROMANYETİK DALGA TEORİSİ VİZE SORULARI :.. OKUL NO ADI SOYADI

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTROMANYETİK DALGA TEORİSİ VİZE SORULARI :.. OKUL NO ADI SOYADI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTROMANYETİK DALGA TEORİSİ VİZE SORULARI 18.04.2011 OKUL NO :.. ADI SOYADI :.. S-1 z-ekseni boyunca az yönünde 15A akı taşıya bir akı fila a ı mevcuttur. H yi Kartezyen

Detaylı

İMÖ 206 VİZE SINAVI - 18 NİSAN 2003

İMÖ 206 VİZE SINAVI - 18 NİSAN 2003 Soru 1- (6 Puan) Şekildeki derenin K-L uçları arasındaki eşdeğer direnç kaç Ω dur? K 2 Ω 2 Ω 2 Ω L d Soru 2- (6 Puan) Şekildeki düzenekte, birbirine paralel K e L iletken lehaları arasındaki uzaklık d,

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 27 Mart 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-1 Diferansiyel Formda Maxwell Denklemleri İntegral Formda Maxwell Denklemleri Fazörlerin Kullanımı Zamanda Harmonik Alanlar Malzeme Ortamı Dalga Denklemleri Michael Faraday,

Detaylı

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur.

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Üç Boyutlu Geometri Nokta (Point,Vertex) Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Kartezyen Koordinat Sistemi Uzayda bir noktayı tanımlamak

Detaylı

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN FİZK 104-202 Ders 9 FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri 2.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur.

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. Prof. Dr. Gündüz Horasan Deprem dalgalarını incelerken, yeryuvarının esnek, homojen

Detaylı

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü 2015-2016 BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 3. Kat, Oda No: 812, İş tel.: 6092 (+90 264 295 6092) BÖLÜM 7 MANYETİK ALANLAR 2 İÇERİK

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

AĞIRLIK MERKEZİ VE ALAN ATALET MOMENTLERİ

AĞIRLIK MERKEZİ VE ALAN ATALET MOMENTLERİ AĞIRLIK MERKEZİ VE ALAN ATALET MOMENTLERİ AĞIRLIK MERKEZİ VE ALAN ATALET MOMENTLERİ Bu konular denge problemelerinden tamamen bağımsızdır. Alanların ağırlık merkezi ve atalet momenti ismi verilen geometrik

Detaylı

DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) A-Polar Koordinatlarda (r,θ) Hareket Denkemleri

DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) A-Polar Koordinatlarda (r,θ) Hareket Denkemleri DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) Şekildeki gibi dönen bir çubuk üzerinde ilerleyen bilezik hem dönme hareketi hemde merkezden uzaklaşma hareketi yapar. Bu durumda

Detaylı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı Bölüm Belirli İntegral Şekil.: Düzlemsel bölgenin alanı Düzlemde kare, dikdörtgen, üçgen, çember gibi iyi bilinen geometrik şekillerin alanlarını bulmak için uygun formüller kullanıyoruz. Ama, uygulamada

Detaylı

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak.

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri kullanarak elektrik alan çizgilerinin

Detaylı

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER b) İkinci süreç eğik atış hareketine karşılık geliyor. Orada örendiğin problem çözüm adımlarını kullanarak topun sopadan ayrıldığı andaki hızını bağıntı olarak

Detaylı

TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi

TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı

Akışkan Kinematiği 1

Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği Kinematik, akışkan hareketini matematiksel olarak tanımlarken harekete sebep olan kuvvetleri ve momentleri gözönüne almadan; Yerdeğiştirmeler Hızlar ve İvmeler cinsinden

Detaylı